In vizor

Vizită de lucru cu opăreală: Ralucăi Turcan nu i-a plăcut tonul cu care a fost întrebată despre retrocedarea Muzeului de Artă Cluj

A venit şi ministrul liberal al Culturii, Ralua Turcan, într-o vizită la Cluj, cât să-şi mai arunce şi să mai arunce mingea la fileul politic lui Emil Boc şi necunoscutului Daniel Buda (caredeşi zace în sinecura politică de vârf cam din 2004 e un ilustru necunoscut) pe probleme de facem dregem cultură culegem. Cică: „modalitățile concrete în care poate sprijini instituțiile și proiectele culturale ale Clujului ca parte a strategiei de dezvoltare locală.”

Smulsul statuilor cu excavatorul din soclu e cultura locală practicată sub Emil Boc la Cluj dar, în fine, subiectele sunt altele.

Madam nimeni, nimerită la fel desinecurist şi inutil ca şi Daniel Buda în politică (fostă „egerie”a lui Stolojan, „pufuletele umed” al lui Blaga) s-a dat opărită la conferinţa de presă de „tonul” cu care a fost întrebată despre „retrocedarea” cu cântec a clădirii Muzeului de Artă din Cluj. Cică: „nu îi place tonul cu care ziariştii i s-au adresat”.

Au şifonat-o cu tonul, care va să zică.

Normal, a sărit, cavalereşte, să o scoată din ceaţa ignoranţei, Însuşi Dumnealui Primarul Emil Boc, care a scuzat-o că „Muzeul aparține de Consiliul Județean Cluj și nu de minister.” Iaca „cooltura” cu aparţinător! Ditamai clădirea emblematică de patrimoniu, Castelul Bamffy, pe care nu ai cum să o ratezi, mai ales că tablourile şi colecţiile expuse acolo nu aparţin de Consiliul judeţean, ci strict de patrimoniu, adică de Ministerul Culturii, nu ţine de „cooltura” madamei politruc PNL.

Ulterior şi-a deschis Facebook-ul şi a scriscă a vizitat Muzeul şi a stat de vorbă cu directorul acestuia, luându-şi notiţe:

„Am vizitat Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, pentru a discuta punctual despre problemele cu care se confruntă aceste instituții atât în ceea ce privește investițiile, cât și resursa umană, salarizarea și resursele pe care le au la dispoziție pentru derularea proiectelor lor.

Subliniez faptul că soluțiile pe care le-am identificat pentru a ne asigura că reglementările privind reducerea cheltuielilor nu vor afecta activitatea și funcționarea instituțiilor de cultură, se datorează acestui tip de colaborare și pentru acest lucru le mulțumesc tuturor celor implicați. Îi asigur pe managerii instituțiilor din țară că au în minister un partener și că vom continua să îi sprijinim să își atingă obiectivele”.

De fapt ştirea mai conţine o ştire: se pare că Rareş Bogdan nu o are deloc la sufleţel pe Raluca Turcan. Dovada stă în modul total ireverenţios în care gazeta locală de chitanţier pe care a deţinut-o (habar nu avem dacă o mai deţine) a relatat „opăreala” ministrului.

 

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.