Politica

Visând la un nou mandat, traseistul Marius Nicoară s-a întors la liberalismul ”nesănătos” din PNL

Scris de 763

Senatorul Marius Nicoară a părăsit barca ce stă să se scufunde a celor de la ALDE și a sărit repede în barca PNL, acolo unde vechii tovarași l-au așteptat cu brațele deschise. Toate au fost uitate, și condamnările, și trădările și cuvintele aruncate, nu este nimic ce nu poate fi rezolvat la un pahar, ca între vechi prieteni. 

Contactat de Ziar de Cluj, Marius Nicoară a declarat că avea nevoie să se afilieze unui grup parlamentar și cum cel al ALDE nu mai există (tot din cauza numeroaselor dezertări), Nicoară s-a afiliat grupului PNL, fiind primit cu bucurie de colegi, după cum chiar el afirmă. 

”Am avut o discutie cu Tăriceanu si după aceea am decis să mă afiliez grupului PNL. Nici poveste să ne certăm, dar nu mai există grupul ALDE așa că m-am afiliat grupului PNL. Îmi pare rău de Tăriceanu pentru că este un om deosebit. Pe de altă parte, este o chestiune destul de naturală, am plecat din partid din constrângeri statutare și apoi m-am reîntors in PNL. Am plecat pentru condamnare, este adevărat că era o chestiune de cod rutier, dar statutul nu face exceptie, dar eu mi-am ispășit pedeapsa. Nu mă vedeam candidând din partea ALDE. Când activezi în Parlametul României trebuie să activezi într-un grup, grupul ALDE s-a desființat și am aderat la grupul PNL. Colegii mei de la Senat toți s-au bucurat, știe toată lumea că m-am întors” – a declarat, pentru Ziar de Cluj, Marius Nicoară.

Chiar dacă acum a ales să joace cartea statutului care nu îi mai permitea să fie membru PNL din cauza condamnării penale, la plecarea din PNL, în 2018, Marius Nicoară a avut o cu totul altă explicație, afirmând că partidul nu mai este cel la care el a contribuit acum 28 de ani și că alătură lui Tăriceanu și ”adevăraților liberali”.

“În urmă cu mai bine de 28 de ani, mai exact în prima lună a anului 1990, împreună cu câţiva oameni inimoşi şi curajoşi am pornit refondarea, reclădirea istoricului Partid Naţional Liberal. Făceam acest lucru cu multă încredere în valorile liberale. Partidul pe care atunci l-am reconstruit, a cărui viziune am urmat-o, se centra pe dezvoltare economică, susţinerea iniţiativei private, promovarea reformelor instituţionale, progresul capitalului autohton, consolidarea democraţiei. Din păcate, astăzi liberalismul în forma construită şi promovată în acea perioadă nu se mai regăseşte în actuala formă a Partidului Naţional Liberal. (…) Sunt multe situaţii care mă determină să constat, cu regret, că PNL astăzi nu mai este construcţia pe care am pornit-o acum 28 de ani, am visat-o şi într-o bună măsură am realizat-o.Din păcate, astăzi liberalismul în forma construită şi promovată în acea perioadă nu se mai regăseşte în actuala formă a Partidului Naţional Liberal. (…) Sunt multe situaţii care mă determină să constat, cu regret, că PNL astăzi nu mai este construcţia pe care am pornit-o acum 28 de ani, am visat-o şi într-o bună măsură am realizat-o. De exemplu – faptul că astăzi PNL se opune noului Cod Administrativ; – faptul că se încearcă mutarea unui proiect important al judeţului, mai exact mutarea Spitalului Regional de Urgenţă din Comuna Floreşti în altă parte, riscând astfel să pierdem sute de milioane bani europeni; – faptul că nu este sprijinit aeroportul şi parcurile industriale; – faptul că Partidul Naţional Liberal nu mai este exponentul luptei pentru o justiţie fără interferenţe exterioare şi nu mai este un simbol al democraţiei. Toate acestea m-au determinat să mă alătur partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu – ALDE -, unde există mulţi alţi liberali autentici care luptă pentru promovarea principiilor amintite. Aşa cum aminteam, decizia mea de a mă alătura ALDE nu înseamnă o trădare a adevăratului Partid Naţional Liberal şi nici o abandonare a principiilor şi valorilor liberale. Am ales să mă alătur vechilor mei colegi liberali alături de care am refăcut PNL acum 28 de ani. Sunt convins că alăturându-mă ALDE, echipei de adevăraţi liberali din jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu, voi putea contribui cu experienţa mea politico-administrativă la dezvoltarea Clujului şi a României, aşa cum am făcut-o în trecut”, declara atunci Marius Nicoară.

Ludovic Orban declara, la momentul când Nicoară, constrâns de condamnarea primită a plecat la ALDE, că nu poate să îi promită un nou mandat deoarece trebuie respectat codul de integritate al PNL. Curios acum să vedem dacă acest cod de integritate mai este la fel de valabil, sau, după doi ani, se uită tot și Nicoară este iar curat ca lacrima. 

”Marius Nicoară, îmi pare rău că trebuie să spun lucrul ăsta, nu l-am anunţat public, a fost condamnat. Are o hotărâre judecătorească definitivă prin care a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare. Potrivit statului PNL, atunci când ai o condamnare definitivă eşti radiat de drept din calitatea de membru. Era păstrat în grupul senatorial PNL, dar nu mai avea calitatea de membru PNL. Aici pare că socoteala e simplă: i-o fi promis Tăriceanu că îl mai pune un mandat la Senat, Eu nu puteam să îi promit lucrul acesta. Avem codul de integritate al partidului pe care l-am respectat. Am pierdut foarte mulţi oameni de valoare, dar am respectat Codul de integritate al PNL”, a afirmat Orban.

Marius Nicoară a fost condamnat în 2017 la un an de închisoare cu suspendare pentru că s-a urcat băut la volan. Potrivit statutului PNL acesta și-a pierdut calitatea de membru PNL însă, reabilitarea persoanei condamnate penal definitiv înlătură excluderea și efectele ei de drept.

În aceste condiții, Nicoară consideră că are tot dreptul să se reîntoarcă la prima iubire, PNL. Dincolo de dispariția grupului ALDE nu putem să nu ne întrebăm dacă această reîntoarcere nu are legătură și cu speranța că vechii colegi îl vor susține pentru un nou mandat de parlamentar. Ca și membru ALDE, un partid pe cale de dispariție, nu ar mai fi avut nicio șansă la un nou mandat de parlamentar, dar cu PNL pe val, lucrurile stau cu tot altfel. ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 13 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 16 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 19 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 19 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 19 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 19 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 19 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 22 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 22 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 22 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 22 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE