Politica

Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Avem un grup de lucru la minister cu Transelectrica și Transgaz. Necesarul de gaze și energie este asigurat". Vezi ce zice Transgaz despre importurile de gaze prin Ucraina

Scris de 80

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi pentru G4Media că România are suficiente stocuri de gaze pentru a trece fără probleme peste perioada de iarnă.

Oficialul român a mai declarat că ”la nivelul in comandamentul de iarnă de la minister am creat un grup de lucru cu Transelectrica și Transgaz pentru a monitoriza intrările și ieșirile de gaze si energie, și să ne adaptăm în funcție de situație”.

Anunț de ultimă oră de la Transgaz despre importurile de gaze prin Ucraina

Importurile de gaze ale României prin Ucraina se derulează normal şi, dacă vor fi întreruperi, fluxul de gaze poate fi redirecţionat cu uşurinţă prin alte puncte de intrare în ţară, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

“Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată”, a spus Sterian.

România importă în prezent o cantitate de gaze naturale de 5,3 milioane de metri cubi pe zi prin Ucraina, iar consumul naţional este de aproximativ 40 de milioane de metru cubi pe zi. “Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow (în ambele direcţii – n.r.)”, a precizat Sterian.

Alte conducte de import al gazelor în România sunt cele de la Giurgiu-Ruse (Bulgaria) şi Arad-Szeged (Ungaria). Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

Vladimir Putin anunță că Gazprom nu oprește livrările de gaze către Europa, via Ucraina

Exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa via Ucraina continuă în mod normal şi sunt în linie cu solicitările clienţilor europeni, a informat joi grupul rus Gazprom, transmite Reuters. “Tranzitul se derulează în conformitate cu calendarul convenit iar rezervările au crescut comparativ cu ziua anterioară. Miercuri rezervările au fost la 60 de milioane de metri cubi iar astăzi sunt la 83 de milioane de metri cubi”, a informat grupul rusesc într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Separat, datele oferite de operator slovac de transport Eustream au confirmat că livrările de gaze naturale ruseşti prin Ucraina continuă. Joi dimineaţa, la bursa TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei. Această criză generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, care se confruntă deja cu o criză energetică. Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis preţurile la valori record.

În mod normal aproximativ o treime din livrările de gaze ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina iar analiştii au avertizat că orice escaladare a conflictului ar putea perturba aceste livrările. Rusia intenţionează să menţină “neîntrerupte” livrările de gaze peste hotare, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptâmâni.

 

Fotocredit: Washigton Time



ULTIMA ORĂ

  • Acum 20 mins Rautacisme
    Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
  • Acum 34 mins In vizor
    Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
  • Acum 1 hour Din oras
    Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
  • Acum 3 hours In vizor
    Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
  • Acum 3 hours Politica
    Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
  • Acum 4 hours In vizor
    O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
  • Acum 5 hours Din oras
    Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
  • Acum 6 hours Din oras
    TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
  • Acum 15 hours Politica
    O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
  • Acum 20 hours PubliNews
    Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
  • Acum 21 hours PubliNews
    Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
  • Acum 21 hours Politica
    Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
  • Acum 21 hours Straineze
    Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE