Reportaj

„VIP-URI, DESPRE CLUJ” – Ilie Năstase: „Aveam un restaurant, Roland Garros, acolo lângă Someș. Era al meu și m-au dat afară!”

Este primul tenismen care a reușit să aducă în România un titlu de Grand Slam și primul român care a ajuns lider mondial în clasamentul ATP, unde a stat între 23 august 1973 și 2 iunie 1974. Ilie Năstase (poreclit și Nasty pentru poantele pe care le făcea pe terenul de tenis) are azi o viață liniștită alături de soția sa. Azi am vorbit cu fostul lider mondial la tenis despre Cluj-Napoca și amintirile care îl leagă de orașul din inima Transilvaniei.

Ascultă interviul integral

Reporter: Când ați vizitat pentru prima oară Cluj-Napoca?

Ilie Năstase: Cred că era în ’59, când în fiecare an se făcea tabăra de copii, de tenis, pentru vară, și atunci a fost prima dată. Era domnul Schmidt, era antrenor și ne-a luat pe cei mai buni din țară și ne-a dus acolo. Știu că am locuit la un cămin de studenți și mâncam la Lacto Bar.

Reporter: Câți ani aveați?

Ilie Năstase: 13 ani. Deci acum 60 de ani.

Reporter: Și care a fost prima impresie pe care ați avut-o?

Ilie Năstase: Frumos, frumos, pentru că eram împreună, dormeam la cămin, terenul nu era departe. Cred că eram pe lângă Primărie, pe undeva, nu mai țin minte. Stăteam acolo la cămin și mergeam pe jos. Știu că și până în centru tot pe jos mergeam că nu aveam atunci autobuze. Și mergeam prin parcul acela, acolo erau terenurile, lângă Someș, lângă stadionul de fotbal. Nu știu dacă mai sunt acuma.

Reporter: Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți cu orașul de pe Someș?

Ilie Năstase: Atunci veneam în tabără și apoi veneau și campionatele naționale de seniori și țin minte că antrenorul, cu o seară înainte de finală a întrebat la micul dejun, dar era gălăgie, nimeni nu a auzit, eu am auzit primul. A întrebat cine vrea să rămână să dea mingile la finala de seniori care era între Țiriac și Gheorghe Viziru. Și eu cu un băiat de la Târgu Mureș am ridicat mâna și am rămas și am dat mingile domnului Țiriac și domnului Viziru. Asta țin minte. Cred că domnul Țiriac avea 20 de ani.

Reporter: Și cum a fost experiența?

Ilie Năstase: Ei, domnul Viziru era mai vulcanic, mai așa, mai înjura, domnul Țiriac era tânăr și îl înjura și el la fel, înapoi. A fost frumos. Dar am văzut finala de la seniori. Voiam să învățăm de la cei mai buni ca noi și asta a fost.

Reporter: V-a motivat experiența.

Ilie Năstase: Da. După aceea am mai vizitat. Am venit foarte des. Am fost și ultima oară când am candidat pentru un post de deputat în Parlamentul European, am fost la Cluj. Am stat două zile acolo.

Reporter: Ce mai știți astăzi despre Cluj-Napoca?

Ilie Năstase: Știu că s-au făcut multe lucruri frumoase și bune, și orașul arată foarte bine. Am înțeles de la prietenii mei că circulația e cam ca la București. S-a construit foarte mult, am văzut. Prețurile au rămas mari, toată lumea vorbește despre asta că prețurile ar fi cam ca la București. Asta, dacă e calitate, desigur că trebuie să plătești. În rest, restaurante frumoase. Am avut și eu o colaborare cu cineva, dar m-a cam păcălit, pe românește. Aveam un restaurant, Roland Garros, acolo lângă Someș. Era al meu și m-au dat afară.  Au plecat ei pe acolo, eu nu am mai lucrat, nu eram la Cluj și s-a terminat. Dar a fost frumos. Cât a fost atunci, a fost frumos.

Reporter: Aș vrea să vorbim puțin și despre perioada aceasta ciudată prin care am trecut cu toții și să îmi spuneți cum ați depășit perioada aceasta de izolare?

Ilie Năstase: Păi, eu cu soția am stat mai mult aici, că ne-am mutat la Constanța și e puțin mai, nu relaxat, dar nu e nebunia aia de la București. Mama soției mele este la Hârșova, mergem și la Hârșova, asta facem. A trecut destul de greu, dar când ești împreună și cu familia, e mai ok. Mergeam mai des pe la Hârșova, mai tundeam iarba în curte la soacra mea. A trecut greu, dar a fost frumos.

Reporter: Cum credeți că va rezista tenisul în perioada următoare?

Ilie Năstase: Nu doar tenisul va fi afectat, ci toate sporturile. Am văzut acum cu demonstrațiile astea care nu au niciun rost. Dar sper să nu se mai… Văd că se întâmplă acum la Cluj o demonstrație. Sper să se ia măsuri și să nu se întâmple ce s-a întâmplat prin Serbia și prin Croația.

Reporter: Despre planurile dumneavoastră de viitor ce ne puteți spune?

Ilie Năstase: Planurile mele de viitor. Nu mai am. Am avut. Am avut planuri de viitor, m-am căsătorit cu soția, am făcut nunta acum, în perioada asta. Acum s-a întâmplat să fie și nu ne-am dat la o parte să nu o facem. Nu am mai așteptat și am făcut-o. Toate la timpul lor, cum spune și soția. Așa am simțit. Acum așteptăm să mergem puțin printr-o vacanță mai îndepărtată, pentru că noi de obicei mergem în Turcia și vrem să mergem în altă parte de data aceasta. Plănuiam ceva, dar nu știm țara, nu ne-am făcut neapărat planuri cu țara, dar noi plecăm așa. Nu ne facem planuri. Dacă mâine vrem să plecăm undeva, luăm avionul și plecăm.

Reporter: E mai frumos așa.

Iie Năstase: E mult mai frumos, că nu vreau să îmi fac planuri.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *