Reportaj

„VIP-URI, DESPRE CLUJ” – Ilie Năstase: „Aveam un restaurant, Roland Garros, acolo lângă Someș. Era al meu și m-au dat afară!”

Scris de 1,814

Este primul tenismen care a reușit să aducă în România un titlu de Grand Slam și primul român care a ajuns lider mondial în clasamentul ATP, unde a stat între 23 august 1973 și 2 iunie 1974. Ilie Năstase (poreclit și Nasty pentru poantele pe care le făcea pe terenul de tenis) are azi o viață liniștită alături de soția sa. Azi am vorbit cu fostul lider mondial la tenis despre Cluj-Napoca și amintirile care îl leagă de orașul din inima Transilvaniei.

Ascultă interviul integral

Reporter: Când ați vizitat pentru prima oară Cluj-Napoca?

Ilie Năstase: Cred că era în ’59, când în fiecare an se făcea tabăra de copii, de tenis, pentru vară, și atunci a fost prima dată. Era domnul Schmidt, era antrenor și ne-a luat pe cei mai buni din țară și ne-a dus acolo. Știu că am locuit la un cămin de studenți și mâncam la Lacto Bar.

Reporter: Câți ani aveați?

Ilie Năstase: 13 ani. Deci acum 60 de ani.

Reporter: Și care a fost prima impresie pe care ați avut-o?

Ilie Năstase: Frumos, frumos, pentru că eram împreună, dormeam la cămin, terenul nu era departe. Cred că eram pe lângă Primărie, pe undeva, nu mai țin minte. Stăteam acolo la cămin și mergeam pe jos. Știu că și până în centru tot pe jos mergeam că nu aveam atunci autobuze. Și mergeam prin parcul acela, acolo erau terenurile, lângă Someș, lângă stadionul de fotbal. Nu știu dacă mai sunt acuma.

Reporter: Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți cu orașul de pe Someș?

Ilie Năstase: Atunci veneam în tabără și apoi veneau și campionatele naționale de seniori și țin minte că antrenorul, cu o seară înainte de finală a întrebat la micul dejun, dar era gălăgie, nimeni nu a auzit, eu am auzit primul. A întrebat cine vrea să rămână să dea mingile la finala de seniori care era între Țiriac și Gheorghe Viziru. Și eu cu un băiat de la Târgu Mureș am ridicat mâna și am rămas și am dat mingile domnului Țiriac și domnului Viziru. Asta țin minte. Cred că domnul Țiriac avea 20 de ani.

Reporter: Și cum a fost experiența?

Ilie Năstase: Ei, domnul Viziru era mai vulcanic, mai așa, mai înjura, domnul Țiriac era tânăr și îl înjura și el la fel, înapoi. A fost frumos. Dar am văzut finala de la seniori. Voiam să învățăm de la cei mai buni ca noi și asta a fost.

Reporter: V-a motivat experiența.

Ilie Năstase: Da. După aceea am mai vizitat. Am venit foarte des. Am fost și ultima oară când am candidat pentru un post de deputat în Parlamentul European, am fost la Cluj. Am stat două zile acolo.

Reporter: Ce mai știți astăzi despre Cluj-Napoca?

Ilie Năstase: Știu că s-au făcut multe lucruri frumoase și bune, și orașul arată foarte bine. Am înțeles de la prietenii mei că circulația e cam ca la București. S-a construit foarte mult, am văzut. Prețurile au rămas mari, toată lumea vorbește despre asta că prețurile ar fi cam ca la București. Asta, dacă e calitate, desigur că trebuie să plătești. În rest, restaurante frumoase. Am avut și eu o colaborare cu cineva, dar m-a cam păcălit, pe românește. Aveam un restaurant, Roland Garros, acolo lângă Someș. Era al meu și m-au dat afară.  Au plecat ei pe acolo, eu nu am mai lucrat, nu eram la Cluj și s-a terminat. Dar a fost frumos. Cât a fost atunci, a fost frumos.

Reporter: Aș vrea să vorbim puțin și despre perioada aceasta ciudată prin care am trecut cu toții și să îmi spuneți cum ați depășit perioada aceasta de izolare?

Ilie Năstase: Păi, eu cu soția am stat mai mult aici, că ne-am mutat la Constanța și e puțin mai, nu relaxat, dar nu e nebunia aia de la București. Mama soției mele este la Hârșova, mergem și la Hârșova, asta facem. A trecut destul de greu, dar când ești împreună și cu familia, e mai ok. Mergeam mai des pe la Hârșova, mai tundeam iarba în curte la soacra mea. A trecut greu, dar a fost frumos.

Reporter: Cum credeți că va rezista tenisul în perioada următoare?

Ilie Năstase: Nu doar tenisul va fi afectat, ci toate sporturile. Am văzut acum cu demonstrațiile astea care nu au niciun rost. Dar sper să nu se mai… Văd că se întâmplă acum la Cluj o demonstrație. Sper să se ia măsuri și să nu se întâmple ce s-a întâmplat prin Serbia și prin Croația.

Reporter: Despre planurile dumneavoastră de viitor ce ne puteți spune?

Ilie Năstase: Planurile mele de viitor. Nu mai am. Am avut. Am avut planuri de viitor, m-am căsătorit cu soția, am făcut nunta acum, în perioada asta. Acum s-a întâmplat să fie și nu ne-am dat la o parte să nu o facem. Nu am mai așteptat și am făcut-o. Toate la timpul lor, cum spune și soția. Așa am simțit. Acum așteptăm să mergem puțin printr-o vacanță mai îndepărtată, pentru că noi de obicei mergem în Turcia și vrem să mergem în altă parte de data aceasta. Plănuiam ceva, dar nu știm țara, nu ne-am făcut neapărat planuri cu țara, dar noi plecăm așa. Nu ne facem planuri. Dacă mâine vrem să plecăm undeva, luăm avionul și plecăm.

Reporter: E mai frumos așa.

Iie Năstase: E mult mai frumos, că nu vreau să îmi fac planuri.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 15 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 16 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 19 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 19 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 20 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE