Din oras

Vine, vine primăvara, bormașini în toată țara! Legea ține cu spărgătorii de pereți

„Vine, vine primăvara, bormașini în toată țara!”. Cam asta cântă locuitorii ”orașului comoară” când blocurile încep să răsară asemeni ghioceilor, iar sunetul dulce al bormașinilor se reîntorce asemeni păsărilor plecate în țările calde.

Boom-ul imobiliar din Cluj-Napoca aduce cu sine nu doar prosperitate financiară pentru constructori, sau prețuri enorme la apartamente, ci și mult stres pentru locatari. Astfel, celor 3 nopți magice de Untold, când nimeni nu doarme în oraș, li se adaugă pe harta zgomotului „vecinii”pentru care cel mai bun prieten al omului nu e câinele, ci bormașina.

De cele mai multe ori, oamenii preferă să îndure zgomotul, limitându-se la a înjura printre dinți. Uneori de frică, alteori din comoditate, explică psihologul Andrada Cosma pentru Ziar de Cluj. „În primul rând e teama de expunere. Ce va zice lumea, cum voi fi judecat. Care vor fi consecințele faptelor mele. Mai apoi e modul în care oamenii au fost crescuți, de mentalul colectiv. Suntem obișnuiți cu o societate în care nu se întâmplă nimic rău, în care totul trebuie să fie bine”.

În prezent, legea nu îi ajută prea mult pe cetățeni, pentru că Poliția nu îi poate obliga pe vecinii zgomotoși să înceteze „munca”. Însă, în condițiile în care amenzile pot urca până la 1500 RON, în majoritatea cazurilor vizita oamenilor legii la locul faptei îi sperie pe cei în cauză.

„Fiecare caz trebuie analizat în parte. Poliția vine la orice oră, la orice sesizare. Dacă e nevoie de o măsurătoare a sunetului, trebuie să chemăm o firmă specializată, pentru ca mai apoi să stabilim contravenția, dacă se impune”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Carmen Pompaș, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

De cele mai multe ori, însă, oamenii sunt exasperați de lipsa de respect a semenilor, cum e și cazul unor locatari de pe Corneliu Coposu, mutați în ultimul an într-unul din blocurile construite recent.

„Suntem obișnuiți cu zgomotul produs de bormașini, blocul fiind construit recent. Cred ca un an de zile toată lumea a fost înțelegătoare, e și normal, însă acum se întrece orice măsură. Am ajuns să chemăm Poliția la 23:30 noaptea pentru că muncitorii nu se opreau din dat ciocane și făcut zgomot cu bormașina. Am încercat să le explicăm că după 22:00 ar fi frumos să înceteze, dar ne-au transmis că au treabă, pe un ton foarte obraznic. Ca să nu mai vorbim că la 7 dimineața zi de zi, inclusiv sâmbătă, ne storc creierii cu zgomotul produs de bormașini. Pentru că legea le permite, parcă o fac în ciudă”, a declarat Marius, unul dintre cei nevoiți să îndure zgomotul de dimineața până noaptea târziu.

În urmă cu un an, în primăvara lui 2018, controversata „lege a zgomotului” ,o inițiativă legislativă a USR a trecut de Senat, însă a fost blocată la Camera Deputaților. În așteptarea unor legi mai dure, celor nemulțumiți de zgomotul produs de vecini nu le rămâne decât să apeleze la bunul simț al acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *