Din oras

Vine IKEA la Cluj! Cam în 5-6 ani

Vestea că IKEA vine la Cluj nu mai şochează pe nimeni, au avut autorităţile grijă să ne pregătească pentru inaugurarea magazinului. De ani buni se tot anunţă „pe surse” cumpărări de terenuri, zone vizate, număr preconizat de locuri de muncă.

În iunie 2012 Radu Moisin umplea ziarele de venitul Ikea la Cluj.

„Primarul Radu Moisin a confirmat în exclusivitate pentru (puneţi voi ce nume de ziar local vreţi, că în toate există informaţia această ca exclusivitate -n.r.) această informaţie, spunând că unitatea va fi deschisă până la finele acestui an (vorbim despre vara anului 2012! – n.r.). „E un bun indicator foarte bun al nivelului economic, ştiut fiind faptul că această companie nu deschide înainte de studii de piaţă riguroase”, a spus primarul Radu Moisin. IKEA ar urmă să creeze la Cluj-Napoca între 500 şi 1000 de locuri de muncă.”

Se arunca pe piaţă faptul că “reprezentanţii IKEA susţin că sunt în prospecţie pe piaţa din România, iar Clujul este unul dintre oraşele vizate”. Asta deşi, reprezentantul oficial afirmase doar că: „Încă nu am stabilit care va fi următoarea locaţie din România: este interesant şi Bucureştiul, dar şi celelalte oraşe cu peste 300.000 de locuitori din ţară. În momentul de faţă suntem în continuare în faza de prospectare pentru a găsi cea mai potrivită locaţie pentru următorul magazin. Ce vă pot spune cu siguranţă este că lucrăm la asta, avem un Land Acquisition manager începând din mai 2010, care cu asta se ocupă: prospectează piaţă, caută terenuri”, a spus Oprişan.

Încă din iunie Alin Tişe s-a apucat să ne vorbească din nou despre “venirea unei noii companii în parcul industrial Tetarom III, unde va investi 30 de milioane de euro într-o fabrică în care va produce componente în domeniul mobilei” – şi al mass media locală să presupună că este vorba din nou despre Ikea. Că după păţania din 2012, cu minciună spusă grosolan în campania electorală, acum ar cam trebui să se sufle şi în iaurt cu afirmaţiile incendiare. Cu toate acestea, la un post de radio, Alin Tişe declara: “Acest investitor lucrează pentru un colos mondial al mobilei, care caută şi el teren în apropierea Clujului pentru a deschide într-o prima faza un magazin, iar ulterior este posibil să facă şi producţie”.

De această dată, a anunţat chiar reprezentantul IKEA strategia. Şi a confirmat că suedezii chiar vor deschide un magazin la Cluj, însă undeva între 2021 şi 2025. Iar Clujul nu e sigur că va avea primul magazin din afara Bucureştiului, segmentul de 4 ani fiind pentru primele 3 magazine, din Timiş, Braşov şi Cluj.

Până când clujenii vor putea merge să îşi aleagă ei singuri produsele de pe rafturile magazinului, au alternative.

Prima ar fi site-ul magazinului. Însă nu orice produs poate fi comandat de pe site. Şi nu orice valoare poate fi încasată.

Produse din sticlă, casante, nu pot fi comandate. Iar cumpărăturile de peste 5.000 de lei trebuie împărţite pe două bonuri, dacă efectuaţi plata ramburs, curierii neputând încasa mai mult de 10.000 de lei de la o persoană fizică sau 5.000 lei de la o juridică sau fizică autorizată.

 

Profesia? Cumpărător de la Ikea

Din 2007, de când s-a deschis primul magazin din Bucureşti, iubitorii de produse Ikea au tot căutat metode să-şi achiziţioneze produse, fără să fie nevoiţi să meargă până în capitală. Magazinul online al retailerului a fost inaugurat abia în 2014, iar în acest timp deja s-au pus la punct adevărate reţele şi magazine cu produse suedeze.

Vizavi de Sora este cel mai cunoscut magazin cu produse aduse de la Ikea. Se găsesc de la inele de şervete până la piese de mobilier.

Pentru canapele şi mobilă voluminoasă, Megamutari sunt cei mai cunoscuţi „cumpărători de profesie”. Pentru comenzi sub 500 de lei practică un comision fix de 50 de lei, iar pentru valori mai mari se plăteşte 10%. Comenzile se fac până joi după-amiază, iar sâmbătă produsele sunt livrate la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *