Straineze

Viktor ORBAN nu scapă de ștampila de rasist și coadă de topor a lui Vladimir Putin. Istoricul Oliver Jens Schmitt, președintele Secției de Istorie a Academiei Austriece de Științe: ”La Băile Tușnad a testat noi niveluri ale politicii sale (…) A devenit un aliat al dușmanilor declarați ai Europei, precum Vladimir Putin”

Scris de 522

Discursul extremist al președintelui Ungariei, Victor Orban, de la Băile Tușnad „testează noi niveluri ale politicii sale”, în contextul în care el „s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de o poziție conservatoare în cadrul UE și a devenit un aliat al dușmanilor declarați ai Europei, precum Vladimir Putin”, spune istoricul elvețian Oliver Jens Schmitt, specializat în fascismul din Europa de Est. Președintele Secției de Istorie a Academiei Austriece de Științe a mai spus, într-un interviu acordat Edupedu.ro, că reacția președintelui UDMR, Kelemen Hunor, la declarațiile lui Orban de la Tușnad arată susținerea acestuia „și astfel și-a poziționat în mod clar partidul – el împărtășește astfel opiniile lui Orbán în chestiuni ideologice și de politică externă, adică și în chestiunea invaziei rusești în Ucraina”.

 • Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, pe 25 iulie, la Băile Tușnad: „Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă”. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”. De asemenea, Viktor Orban a făcut o aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist atunci când a criticat planul Bruxelles-ului de a reduce cererea europeană de gaze cu 15%. „Nu văd cum pot obliga statele membre să facă acest lucru, chiar dacă există know-how german în acest domeniu, așa cum a demonstrat trecutul”, a spus el ironic, potrivit G4Media.

Edupedu.ro: De ce a venit Viktor Orban tocmai acum cu astfel de declarații deschis rasiste?

Oliver Jens Schmitt: De ani de zile, Viktor Orbán s-a distins ca o antiteză politică față de guvernele din marile capitale ale UE. Discursul său s-a radicalizat de-a lungul anilor, iar Orbán s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de o poziție conservatoare în cadrul UE și a devenit un aliat al dușmanilor declarați ai Europei, precum Vladimir Putin. În Băile Tuşnad, el testează noi niveluri ale politicii sale – testează ce forțe îi vor răspunde și în ce mod. El știe foarte bine că, datorită principiului unanimității în UE, poziția Ungariei este încă atât de puternică încât poate șantaja multe alte țări.

Este adevărat că poziția pro-rusă a lui Orbán a dus la o ruptură cu Polonia, cu care Ungaria a cooperat anterior în multe domenii politice. Orbán își întărește în prezent legăturile cu republicanii radicali din SUA. Până acum, nu a reușit să construiască alianțe durabile – formatul Visegrád s-a rupt din cauza conflictului cu Polonia privind poziția pro-rusă a Ungariei; extrema dreaptă europeană este un grup instabil; acum Orbán speră în realegerea lui Donald Trump și răspândește idei care sunt populare în mediul lui Trump. Edupedu.ro: Atacul lui Putin asupra Ucrainei și discursul naționalist al Kremlinului au exacerbat extremismul în Europa?

Oliver Jens Schmitt: Rusia încearcă în mod deliberat să stârnească tensiuni sociale și politice. De ani de zile promovează extrema stângă și extrema dreaptă în multe țări și a corupt numeroși politicieni din partidele social-democrate, liberale și creștin-democrate. În prezent, încearcă să destabilizeze țări precum Germania prin intermediul unei crize energetice. Dar reacția Europei la invazia rusă în Ucraina a arătat, de asemenea, ceva la care Putin nu se aștepta: au fost impuse sancțiuni Rusiei, Ucraina primește sprijin militar, majoritatea covârșitoare a europenilor respinge ferm modelul rusesc de stat și de societate. În fața amenințării rusești, mulți europeni au înțeles care este miza.

Acest lucru nu înseamnă că forțele extremiste nu pot face rău cu sprijinul Rusiei. Exemplul finlandez arată cel mai bine ce ajută împotriva extremismului – o bună educație în școlile publice, abordarea sistematică a dezinformării și a știrilor falseO societate democratică bine educată este rezistentă la instrumentele de destabilizare rusești. Societățile cu o educație generală slabă și o educație politică slabă, în plus față de instituțiile de stat slabe, sunt mult mai sensibile la teoriile conspirației și la dezinformarea țintită. Edupedu.ro: Când s-a confruntat ultima dată Europa cu un astfel de discurs? Cum arăta acesta și la ce s-a ajuns? 

Oliver Jens Schmitt: Rusia și aliații săi ideologici folosesc piese de decor din ideologiile din prima jumătate a secolului XX: ultranaționalismul, imperialismul rusesc, rasismul, bolșevismul – intelectualii maghiari îl compară pe Orbán cu bolșevicii, nu din cauza ideilor sale, ci din cauza practicilor sale de putere, de afirmare nemiloasă a propriilor interese cu o cruzime pronunțată și, în cele din urmă, și a lipsei de principii. Pentru că este foarte mult de întrebat dacă el crede în ceea ce proclamă public.

Ultima dată când Europa a fost confruntată cu aceste ideologii și practici de putere, a intrat într-o criză existențială, deoarece, spre deosebire de astăzi, la sfârșitul anilor 1930, numeroase țări nu cunoșteau o democrație funcțională, ci erau guvernate în mod autoritar – așa a fost cazul Austriei și României, a statelor baltice și a Greciei. La acea vreme, democrația era limitată la Franța, țările Benelux, Elveția, statele scandinave și Marea Britanie.

Edupedu.ro: Vedem astăzi elemente similare cu cele care au precedat 1939?

Oliver Jens Schmitt: În 1939, Europa era amenințată de două sisteme totalitare, Uniunea Sovietică și Germania nazistă. Din punct de vedere militar, astăzi există o singură amenințare dinspre est, Rusia. Turcia se transformă din ce în ce mai mult într-un partener neprietenos sau ostil, dar nu are niciun interes să atace UE în ansamblul său – amenințările la adresa Greciei, însă, sunt masive. Cu toate acestea, diferențele față de 1939 sunt considerabile:

1) există un sistem solid de alianțe cu NATO;

2) există instituții politice comune puternice în UE;

3) cu excepția unor state precum Serbia sau Albania, în Europa aproape că nu mai există state autoritare;

4) democrația este mult mai puternică în Europa în 2022 decât era în 1939, chiar dacă nu este încă pe deplin consolidată în multe state, cum ar fi România;

5) migrația a conturat un spațiu european comun care nu exista în 1939;

6) fluxul de informații este, de asemenea, mult mai internațional astăzi decât era în 1939;

7) multe state au învățat din experiența traumatizantă din 1938-1940: Polonia și Finlanda au luptat în 1939 și sunt foarte bine înarmate astăzi. Statele baltice nu vor mai lăsa niciodată trupele rusești să intre în țară fără luptă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE