Straineze

Viktor Orbán, declarații din genunchi: „Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Trebuie schimbată politica de sancţiuni a UE”

Premierul ungar Viktor Orbán, aflat la Praga la summitul prim-miniştrilor şi preşedinţilor statelor UE, afirmă, într-o înregistrare video postată joi seară, pe pagina sa de Facebook, că este evident că politica de sancţiuni a UE trebuie schimbată, transmite News.ro.

”În următoarele luni vor exista gaze naturale? Va exista energie electrică pentru ţările europene?”, a enumerat problemele şeful guvernului de la Budapesta.

Premierul a amintit că, anterior, Ungaria a obţinut deja o derogare de la embargoul petrolier şi de la sancţiuni, iar în ultimele zile Ungaria a reuşit ca noile sancţiuni să nu se aplice, în cazul său, energiei nucleare şi livrărilor de gaze naturale.

De asemenea, Viktor Orbán a subliniat că sancţiunile au dus la “explodarea” preţului energiei şi că acest lucru afectează şi Ungaria. Preţurile sunt aproape inaccesibile, a subliniat acesta.

“Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Este evident că politica de sancţiuni trebuie schimbată”, a declarat Viktor Orbán, care a precizat că aceasta este miza întâlnirii.

Discursul premierului ungar se aliniază cu retorica promovată de Moscova, conform căreia sancțiunile impuse de UE nu afectează Rusia, în schimb cei care au de pierdut vor fi europenii, din cauza crizei energetice.