De cartier

Viitorul HUB educațional din BORHANCI a ajuns la etapa licitației: Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane

Viitorul HUB educațional din Borhanci – o zonă propusă în trecut drept cartier al tinerilor clujeni, idee rămasă la nivel de promisiune – a ajuns la etapa licitației. Autoritățile locale au publicat anunțul privind licitația pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și Studiu de Fezabilitate (SF) pentru dezvoltarea în colonia Borhanci a unei infrastructuri educaționale, potrivit promisiunii lansate de primarul Emil Boc de a realiza aici un Hub Educațional. Proiectul licitat cuprinde și realizarea infrastructurii cu caracter sportiv, dar și amenajarea unei păduri-parc. 

În noiembrie 2020, primarul Emil Boc lua act, în cadrul ședinței de Consiliu local, de petiția semnată de locuitorii din cartierul Borhanci prin care aceștia solicitau măsuri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de trai într-un cartier realizat până acum de administrația locală pe modelul Florești: doar blocuri-dormitor.

Cu acel prilej, primarul recunoștea că Primăria a început pregătirea acestui proiect – HUB Educațional – abia în octombrie 2020, în condițiile în care vechile proiecte rămase nerealizate – cartier al tineretului ori aqua park – vor fi date uitării, întrucât Borhanciul va deveni până în 2026 un Hub Educațional. 

Ziar de Cluj semnala acest proiect inițiat de Primărie în campanie electorală, drept răspuns la condițiile dificile de trai ale localnicilor din această zonă. 

Acum, autoritățile au ajuns la etapa lansării licitației pentru Planul Urbanistic Zonal și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții Hub Educațional. 

Valoarea contractului este estimată la suma de 2.400.000 lei/cca 500.000 euro

Sursa finanțare: fonduri bugetare. 

Data limită depunere oferte – 22 martie 2021.

Autoritățile intenționează elaborarea studiilor preliminare, precum și de concept urbanistic şi arhitectural, PUZ, studiu geotehnic de detaliu, SF pentru străzi şi trotuare, SF pentru unitate de învățământ preuniversitar – gimnaziu/liceu, dar și grădiniţă, plus creşă.

De asemenea, sunt propuse studii de fezabilitate pentru pădure-parc, bază sportivă, bazin de înot, unitate de sănătate.

În Borhanci ar urma să fie construit un Hub educaţional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de cca 76 de ha, pe locul în care a fost promis în alte campanii electorale Cartierul Tineretului. 

De altfel, primarul a înaintat și un orizont de timp pentru acest obiectiv de investiții: anul 2026. 

„Toate studiile de fezabilitate ne-au arătat că acolo nu se poate face cartier de locuinţe şi nici aqua park, costă foarte mult stabilizarea terenului pentru astfel de investiţii. 

Aşa că, în urmă cu o lună, am decis ca pe acest teren să facem un hub educaţional şi un parc. 

Suntem în pregătirea proiectului, în 2021 vom reveni cu etapele de implementare. 

Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane. 

E posibil să fie şi investitori care să vrea să pună umărul la acest proiect. Până la finalizarea centurii metropolitane, construcţiile în Borhanci sunt sistate”, declara edilul Emil Boc, în şedinţa de CL din noiembrie 2020. 

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, despre HUB-ul educațional din Borhanci: „Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”

În toamna anului 2015 primarul Emil Boc anunța realizarea unui cartier: un cartier întins pe o suprafață de 80 ha cu parcele de case pentru tineri.

Acum, Borhanciul va deveni hub educațional. 

Pentru prima oară, edilul Emil Boc a anunțat ideea realizării unui HUB educațional în BORHANCI  în octombrie 2020, adică după alegerile locale din 27 septembrie 2020 și în pregătirea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. 

CITEȘTE ȘI: BORHANCI, de la cartier de locuințe la HUB Educațional. Boc: „Continuăm această politică de a duce facilitățile de bază pentru cetățean cât mai aproape”

În cadrul Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) Educația, din octombrie 2020, Emil Boc intervenea pentru a da tonul dezbaterii privind dezvoltarea educației în următorii ani, context în care a promis un nou HUB Educațional în Cluj-Napoca, de această data în colonia Borhanci.

„În aceste condiții, un proiect major al primăriei în privința infrastructurii educaționale, este cel legat de a crea în Borhanci, într-o zonă de dezvoltare și extensie a Clujului, așa cum se întâmplă și în Soporului, cealaltă zonă de dimensiunea Mănășturului, să creem un HUB Educațional, care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, liceu. 

Adică avem acum această posibilitate în condițiile în care nu s-a putut realiza cartierul despre care vorbeam datorită costurilor de peste 98 milioane de euro de consolidare a terenurilor. 

Pe suprafața rămasă există posibilitatea, fără costuri suplimentare, de a reliza acest HUB Educațional, pentru zona Borhanci. 

Un asemenea Hub Educațional va fi și, evident, în zona Sopor, pentru că v-am spus că este un cartier de dimensiunea Mănășturului. 

Și pe această cale ne continuăam această politică de a aduce facilitățile de bază pentru cetățean cât mai aproape de locul unde locuiește.

Cunoașteți principiul walkable city, în 20 de minute de mers pe jos să avem toate aceste facilități. 

Azi am convenit la nivelul primăriei, ca acel teren este fezabil, expertiza geotehnică ne-a confirmat acest lucru, și intrăm în linie dreaptă pentru a pregăti instituirea acestui Hub Educațional în Borhanci, pe un teren proprietate a Primăriei”, a declarat Emil Boc în cadrul dezbaterii privind dezvoltarea infrstructurii educaționale SIDU 2021-2030. 

Ziar de Cluj a semnalat în repetate rânduri lipsa utilităților și serviciilor necesare unui cartier precum Borhanciul, ajuns în timp un simplu cartier-dormitor, fără trotuare, fără asfalt și plin de ciulini. 

Aceeași situație poate fi regăsită și în cartierul clujean Edgar Quinet. 

În urmă cu ceva ani, primarul Emil Boc promitea realizarea unui cartier de case pentru tineri în Borhanci, dar proiectul a fost compromis.

CITEȘTE ȘICiulinii BORHANCIULUI

Extinderea sensului giratoriu din Borhanci depinde în prezent de realizarea Centurii Metropolitane.

CITEȘTE ȘILocuitorii din Borhanci, nevoiți să mai aștepte până la extinderea sensului giratoriu. Emil Boc: „O structură majoră de lărgire, conform proiectului care vine din Centura Metropolitană”

Din păcate, proiectul Centurii Metropolitane nu a primit nici un leu din bugetul central pe 2021, fiind abia la etapa studiilor de fezabilitate.

CITEȘTE ȘICentura Metropolitană NU va mai fi gata până în 2025. Emil Boc: „Puţin probabil ca anul acesta să fie şi licitaţia şi să demarăm lucrările”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *