Vocea ta

Viitorii conducători auto, nevoiți să-și refacă dosarele din cauza pandemiei. Costuri mai mari, șanse mai mici

În timp ce autoritățile statului au transferat educația în mediul online, unele activități specifice precum susținerea examenului auto din cadrul probei practice pentru obținerea carnetului de șofer, au fost amânate la nesfârșit din cauza stării de urgență impuse de Guvernul liberal-militar, iar candidații au fost nevoiți să-și refacă dosarele, să se înarmeze cu noi adeverințe medicale și să-și reprogrameze data pentru susținerea examenului auto, situație în care pe parcursul unui an de zile poți avea cel mult 2 șanse de a obține carnetul, iar costurile totale urcă de la suma formală de cca 1.800 de lei la peste 3.000 de lei. 

Situația absurdă în care se găsesc cei care vor să obțină pentru prima dată permisul de conducere este semnalată de un clujean, care notează că toate costurile reprogramărilor generate de starea de urgență sunt suportate de cursanți, viitori șoferi.

Iar în contextul în care susținerea examenelor auto a fost suspendată pe durata stării de urgență, șansele de a obține un permis auto pe parcursul unui an de zile se reduc considerabil, situație în care cursanții sunt nevoiți să-și refacă dosarul de la zero:

„Bătaie de joc și nepăsare maximă! 

Cum se poate ca pentru reprogramare la examen auto/traseu trebuie sa te programezi pentru reprogramare, o aberație totală: pentru programare aștepți 1 lună, în cel mai bun caz, iar pentru reprogramare încă vreo 3 luni?!

Asta în contextul în care școlile de subofițeri de poliție scot pe bandă rulantă absolvenți, iar examinatorii, culmea!, sunt o mână de oameni.

Deci într-un an, cât durează un dosar, apuci sa dai orașul de 2 ori (examenul).

Iar dacă ești respins, ești obligat sa faci încă 3 ședințe ca să primești o prostie de adeverință, te reprogramezi, iar examenul îl dai peste 3 luni, 3 luni în care toate reflexele dispar și, normal, trebuie să-ți mai iei câteva ședințe, desigur totul contra cost.

La astea mai adaugi analize medicale care, cică, sunt expirate, că mno… idioții se joacă cu legile cum vor ei, aceleași analize ba durează 6 luni, ba durează 1 an, depinde dacă vrea dobitocul din parlament să-și facă activitate, guvernul spune că se amână/prelungesc, iar când e sa dai spun că trebuie să le refaci, desigur o formalitate de 150 de lei, în care toate analizele constau într-o semnătura!!! 

Și, uite așa, ajungi cu o școală de șoferi la 3000 de lei. Hoție, prostie, aberații”, notează Alexandru, clujeanul care semnalează situația absurdă în care se află acum toți cei care vor să susțină examenul auto pentru a obține permisul de conducere. 

Astfel, în condițiile în care nu reușești să obții permisul de conducere după prima examinare, șansele de a deveni șofer cu acte în regulă scad considerabil, candidații având posibilitatea de a mai susține cel mult o singură data pe an proba practică, iar asta din cauza procedurilor specifice: refacerea analizelor, efectuarea obligatorie a unui număr de trei ședințe de condus pentru obținerea adeverinței pe baza căreia te poți reprograma. Cum numărul de examinatori la nivelul județului Cluj este insuficient, reprogramarea candidatului durează până la 3 luni, iar șansele de reușită scad odată cu pierderea îndemânării. 

În urma decretării stării de urgență, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj anunța în 16 martie 2020 suspendarea activității de examinare pentru obținerea permisului de conducere, atât proba teoretică dar și proba practică, pe tot teritoriul României. 

În timp ce instituțiile competente anunțau reluarea examenelor în condiții speciale de siguranță, programare online, distanțare socială și obligativitatea purtării măștilor, situația reală din cadrul structurilor teritoriale a Serviciului Comunitar Permise de Conducere pare să fi intrat prea puțin în atenția publică.

Spre exemplu, un candidat care s-a înscris la cursurile de șofat în toamna anului trecut și nu a reușit să obțină permisul după prima susținere a probei practice în decembrie-ianuarie, a fost reprogramat la o distanță de 3 luni de zile, exact în luna martie 2020, perioadă în care în România era instaurată starea de urgență.

Din nefericire, cei care trebuiau să susțină examenul în această perioadă și-au mai refăcut o dată analizele la începutul acestui an, plus cele 3 ore obligatorii de șofat (a câte 100 de lei) pentru obținerea adeverinței pe baza căreia au fost programați în plină stare de urgență.

Cum susținerea examenelor a fost suspendată, aceștia au fost nevoiți să își refacă, pentru a treia oară, setul de analize medicale, plus cele 3 ore obligatorii de codus, fiind programați în cel mai bun caz la final de iunie 2020. 

Din păcate, costurile suspendării activității de examinare pentru obținerea permisului de conducere, atât proba teoretică, cât și proba practică, sunt suportate de către candidați, nevoiți să-și refacă adeverințele și analizele medicale din propriul buget, iar asta întrucât valabilitatea acestor acte nu a fost prelungită pe durata stării de urgență.

În plus, fără setul de documente actualizate, examinatorii nu acceptă susținerea probei practice. Astfel, chiar dacă în perioada stării de urgență oficialii anunțau prelungirea valabilității unei serii de acte, dar și sprijin pentru cei care intrau în contact cu birocrația administrativ românească, acest lucru nu s-a întâmplat în cazul viitorilor șoferi, care s-au trezit într-o situație absurdă, în care trebuie să-și refacă toate documentele din propriul buget, suportând amânări și reprogramări pentru examene, situație în care șansele de reușită ale acestora scad, iar costurile pentru obținerea unui permis de conducere cresc. 

Conform reprezentanților Prefecturii Cluj, adeverința ce atestă efectuarea orelor de șofat este conformă pe toată durata valabilității dosarului depus, iar valabilitatea dosarelor s-ar fi prelungit cu 90 de zile: 

„Adeverinta pentru orele suplimentare este valabila pe toata perioada valabilitatii dosarului de scolarizare.

In conditiile in care, dupa perioada expirarii starii de alerta, valabilitatea dosarelor s-a prelungit cu 90 de zile, adeverinta pentru orele suplimentare efectuate, ramane si ea valabila inca 90 de zile”, a precizat Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean, la solicitarea Ziar de Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *