Din oras

Videochat-ul sau prostitutia nu pot fi combatute in caminele de studenti din Cluj

Scris de 7,687

In caminele studentesti din Cluj se face videochat; in camerele de fete vin barbati care platesc sa fie acolo; serviciile tinerelor din Hasdeu se platesc cu bani grei – sunt zvonuri despre care toata lumea vorbeste, dar nimeni nu arata cu degetul catre o anumita persoana sau catre un vinovat care inchide ochii la astfel de ilegalitati.

In conditiile in care pe toti stalpii de langa camine sunt lipite reclame la saloanele de videochat, e greu de crezut ca nicio studenta nu  castiga bani de pe urma sexului virtual. Pana la scandalul celor doi tineri, presupusi studenti ai Universitatii Babes Bolyai care locuiesc in complexul studentesc Hasdeu, si care s-au filmat in timp ce faceau sex, toate cele de mai sus erau simple povesti sau poate mituri urbane. De trei zile, insa, e o realitate. Daca niste tineri ce nu par sa aiba mai mult de 20 de ani au facut asta in mijlocul zilei, intr-un camin studentesc, ce secrete mai ascund peretii caminelor din Cluj? Mai sunt astfel de cazuri? Sunt adevarate povestile cu fete care primesc in vizita domni care le platesc serviciile sexuale?

Administratorul caminelor din Hasdeu nu stie ce se intampla in propria ograda, nu a aflat nici macar de scandalul de zilele trecute. Nu poate sa vorbeasca despre asta, Universitatea e responsabila pentru comunicarea cu ziaristii.

UBB se disculpa si spune ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Pana la identificarea celor doi studenti, nimeni nu poate garanta ca ei locuiesc in caminele din Hasdeu.

“UBB respinge ferm astfel de manifestari, cu atat mai mult cu cat nu exista indicii si dovezi ca acei tineri sunt inmatriculati la UBB. Studentii Universitatii care sunt cazati in caminele aflate in administrarea UBB trebuie sa cunoasca si sa respecte regulamentul de cazare si regulamentul de organizare si functionare a caminelor”, spune Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB.

Cu alte cuvinte, studentii care sunt cazati in caminele universitatii semneaza un regulament intern. Ei isi asuma anumite actiuni, trebuie sa respecte regulile, iar abaterile disciplinare le sunt sanctionate. In plus, Universitatea intreprinde tot felul de controale in caminele pe care le administreaza. Majoritatea sunt inopinate si vizeaza pastrarea curateniei, daca au fost distruse lucruri si se pot face si in urma unor sesizari.

“Daca se propaga genul acesta de activitati, controalele vor fi mult mai dese si mai aspre”, mai spune Paul Farcas.  

Adevarul e ca niciun control, oricat de aspru, al universitatii, nu are cum sa ii prinda pe tinerii care castiga mii de lei din videochat chiar din camera caminului in care sunt cazati. Singurele “dotari” de care acestia au nevoie sunt un laptop cu web-cam, conexiune rapida la internet si acces la chat. Bataia de cap nu e prea mare – in confortul camerei de camin, ei se pot conecta online in doar cateva minute.

In plus, chiar in cazul in care sunt prinsi, sanctiunile sunt foarte blande.

“Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica universitatea e sa ii interzica dreptul de cazare pe o perioada de trei luni sau mai mult”, mai spune Farcas.

Oana Onicas, presedinta Organizatiei Studentilor din Universitatea Babes Bolyai (OSUBB), nu stie ce se intampla in caminele studentesti din oras si nu prea e la curent cu cele recent intamplate.

“Nu stiu sa fie alte cazuri in afara de acesta. Nu am auzit nici de vizitele platite in caminele de fete”, spune ea, senina.

Nu stie nici de sutele de fete care dorm in caminul 16, care, desi e de baieti, e supranumit “Caminul Posetelor”, din cauza domnisoarelor care dorm aici in fiecare noapte. 

“Noi incercam sa prevenim activitatile de genul asta oferind alternative pe alte planuri, inclusiv pentru formare profesionala”, completeaza presedinta OSUBB. 

Afacerea de videochat e considerata legala

Activitatea de videochat nu este clar reglementata in Romania, motiv pentru care, numai in Cluj, sute de fete isi castiga existenta lucrand la un astfel de studio. “Activitati de telecomunicatii prin retele de cablu” scrie in obiectul de activitate al studiourilor, iar fetele care lucreaza aici sunt incadrate ca “operator calculator”. Angajatele au carti de munca sau PFA-uri, iar firmele platesc darile la stat.

Politia si inspectorii de munca supravegheaza aceste activitati, mai ales ca au fost cazuri in care aceste studiouri de videochat serveau ca paravan pentru prostitutia adevarata. Dar atat timp cat activitatea astor societati comerciale respecta legislatia muncii si nu sunt folositi minori, din punctul de vedere al oamenilor legii, nu e nicio problema.

sursa foto: adevarul.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 13 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 14 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 14 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 16 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 17 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 18 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 18 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 18 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE