Reportaj

VIDEO – Vasile Bojor, președintele Comunității Regionale Penticostale Cluj: „Dumnezeu se implică direct în viața familiei”

Vasile Bojor este președintele Comunității Regionale Penticostale Cluj, pastor coordonator al Bisericii Penticostale „Betania” și președinte al Fundației Creștine „Pro Deo” Cluj, este căsătorit și are 9 copii. În cadrul acestui interviu, acordat pentru Ziar de Cluj, pastorul a prezentat comunitatea penticostală, specificul acestui cult, a vorbit despre familia și despre valorile creștine.

Vă redăm în scris doar câteva fragmente din interviul pe care îl puteți viziona integral mai jos:

Ziar de Cluj: Ce înseamnă Comunitatea Regională Penticostală Cluj?

Pastor Vasile Bojor: Comunitatea Regională Penticostală este una dintre cele 7 comunități regionale penticostale pe care Cultul Penticostal din România le are în țară, cult penticostal care are aproximativ 3200 de biserici în componență; zona Transilvania, cele 5 județe și jumătate, respectiv Cluj, Bistrița-Năsăud, Târgu-Mureș, Alba, Sălaj și o parte din Harghita sunt județele care aparțin de Comunitatea Regională Penticostală. Noi coordonăm cele aproximativ 600 de biserici aparținătoare Comunității Regionale Penticostale Cluj și aproximativ 40 000 de credincioși. Avem peste 180 de pastori.

Ziar de Cluj: Ce înseamnă Cultul Penticostal? Care sunt principalele caracteristici?

Pastor Vasile Bojor: Cultul Penticostal a luat ființă în urmă cu aproximativ 100 de ani în România și caracteristica de bază a cultului penticostal este că noi credem în botezul cu Duhul Sfânt ca experință separată a botezului în apă și promovăm această lucrare în bisericile noastre, cât și vorbirea în alte limbi și chiar darurile spirituale; darurile duhovnicești pe care le găsim în Scriptură sunt o experiență a Bisericii Penticostale.

Ziar de Cluj: Cum a fost activitatea bisericii acum, în timpul pandemiei? Toate bisericile au avut de suferit.

Pastor Vasile Bojor: Cei mai favorizați au fost cei care au avut transmisii online, bunăoară, cum a fost Biserica Betania, am reușit să fim la fiecare slujbă, duminica dimineața, duminica după-masa, să fim în contact cu credincioșii noștri. Pe toate platformele posibile am ținut legătura, avem grupuri de biserică și biserica a ținut foarte mult pasul și legătura cu credincioșii. Bisericile au avut diferite intervenții, chiar și sociale, de ajutorare ș.a.m.d.

Biserica Penticostală are mai multe misiuni sociale, în România avem implicare socială prin centre de copii, prin centre de bătrâni. La Bistrița, de exemplu, am dezvoltat un centru de reintegrare a foștilor deținuți, funcționează de peste 15 ani. Sunt oamenii nimănui, veniți din penitenciar, sunt ajutați să își găsească un loc de muncă, să își găsească o familie. Și, bineînțeles că suntem implicați în Biserica Penticostală din România chiar și în plan educațional, sunt facultăți, avem Institutul Teologic Penticostal de la București, de la Arad și, în majoritatea zonelor din România, chiar și la Cluj, avem licee, avem școli unde învață copiii noștri și nu numai, începând de la grădiniță și până în clasa a XII-a.

Ziar de Cluj: De ce credeți că este necesar un liceu penticostal?

Pastor Vasile Bojor: Credem că este necesar un liceu penticostal pentru promovarea valorilor creștine. Pentru că, în școlile de stat, valorile creștine s-au pierdut, nu mai sunt o bază a educației, pe când, pentru copiii noștri și nu numai pentru ai noștri (de exemplu, la Cluj, cred că 30% dintre copii vin din familiile aparținătoare bisericilor ortodoxe, catolice sau de o altă nuanță) promovăm valorile creștine, credem că pentru caracterul unui om valorile creștine sunt esențiale, sunt foarte importante.

Ziar de Cluj: Care sunt aceste valori?

Pastor Vasile Bojor: Frica de Dumnezeu. Frica de Dumnezeu, din perspectiva noastră, înseamnă ascultarea de cuvântul lui Dumnezeu. Împlinirea voii lui Dumnezeu. Coordonatele principale ale vieții unui om, din înțelegerea noastră, este Biblia, este Sfânta Scriptură. Credința. Rugăciunea. Iubirea semenilor. Relațiile, așa cum ne-a învățat Domnul Isus sau cum ne învață Sfânta Scriptură. Iertarea. Virtuțile creștine, pe care le avem în Sfintele Scripturi. Acestea sunt valorile spirituale și valorile creștine pe care vrem și trebuie să le promovăm.

Ziar de Cluj: Aveți o familie numeroasă. Care ar fi caracteristica familiei penticostale?

Pastor Vasile Bojor: Am 9 copii, am 9 nepoți, 5 dintre copiii mei sunt căsătoriți. Caracteristica familiei penticostale este implementarea în mintea copiilor a cuvântului lui Dumnezeu, a valorilor creștine și este foarte important în familie să fii cu copiii tăi la rugăciune. Apropo de perioada pandemiei, la noi în casă au fost 18 persoane, copiii noștri, timp de aproape 2 luni și jumătate, și în fiecare seară am fost la rugăciune, am fost la împărtășie, am cântat împreună. Să mergi la biserică cu copiii, să îi duci de mână, să fie crescuți în casa lui Dumnezeu, cu frică de Dumnezeu, și, la rândul lor, ei să transmită mesajul acesta, prin viața lor, copiii lor, celor din jurul lor.

Chiar dacă pare mult sau greu cu 9 copii, suntem o familie binecuvântată, Dumnezeu ne-a dat multe satisfacții și bucurii în casa noastră.

Noi îi încurajăm pe tineri să se căsătorească, să își întemeieze familii și îi încurajăm să se încreadă în Dumnezeu. Avem multe experiențe, din toate punctele de vedere, și din punct de vedere material, dar și spiritual, ale intervenției lui Dumnezeu în momentele delicate ale familiei și ale bisericii și noi credem că Dumnezeu se implică direct în viața familiei. Cred, din toată inima, că Dumnezeu are două instituții, dacă pot să mă exprim așa, care îl reprezintă în lumea noastă: familia și biserica. Și cred că Dumnezeu este foarte interesat de întemeierea familiei, de promovarea valorilor spirituale în familie și de ascultarea cuvântului Lui.

Ziar de Cluj: Cum ați simțit implicarea lui Dumnezeu în cadrul familiei?

Pastor Vasile Bojor: Din toate punctele de vedere. Ne-a protejat Dumnezeu în multe situații, ne-a păzit Dumnezeu în multe momente complicate, ne-a ascultat Dumnezeu rugăciunea, ne-a binecuvântat Dumnezeu cu cele trebuincioase. Și, cel mai important lucru este că noi avem o bucurie specială, o bucurie a mântuirii în care credem. Și, pe lîngă asta, am văzut mâna lui Dumnezeu intervenind când ne-am rugat pentru copii, atunci când am avut nevoi speciale, atunci când am avut nevoie de protecție, l-am văzut pe Dumnezeu implicându-se într-un mod real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *