In vizor

VIDEO: Trenul Metropolitan chiar există. Doar că Boc trebuie să se sature odată de propriile-i minciuni și să discute serios acest proiect

Scris de 1,741

Priviți cu atenție gările pe care le-ar putea folosi acest “tren metropolitan”, conectate cu un sistem de linii de transport în comun, pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

Numai că e mai simplu să azvârli zeci de milioane de euro pe Apa Sâmbetii prin proiecte de fezabilitate niciodată aplicate din care se înfruptă clientela politico-economică a PDL a PNL Cluj, decât să faci ceva concret. Doar bugetul Clujului suportă orice măgărie, iar procurorii Republicii Autonome Cluj dorm somn de frumusețe în sediu înfrumusețat chiar de Emil Boc.

În ianuarie 2018, Emil Boc s-a scărpinat de idei de trafic și mobilitate urbană prin sertarul în care zac toate studiile de fezabilitate, prefezabilitate, postfezabilitate pe care municipalitatea clujeană a cheltuit milioane (probabil zeci de milioane) de euro la modul inutil. Și a scos de la naftalina amintirilor PROIECTUL folosirii căii ferate care traversează Cluj-Napoca pentru realizarea unei legături rapide pe axa Baciu-Jucu în Zona Metropolitană Cluj. Să le-o fluture clujenilor de nouă, izvorâtă recent din mintea lui. Adicătelea un fel de metrou ușor, cum ar veni. O soluție cu care i s-a dat peste nas primarului ori de câte ori a adus în discuție execuția unui metrou subpământean. Că ideea folosirii căii ferate nu este deloc nouă.

Ce zicea Șefu’ mai an? Că e “în discuții” “cu CFR, cu Consiliul Judeţean şi cu comunele învecinate pentru utilizarea culoarului de cale ferată. E un proiect al nostru în care avem nevoie de implicarea şi susţinerea directă a CFR, care trebuie să îşi exprime foarte clar acordul. E o magistrală feroviară internaţională pe care noi trebuie să ne pliem. Traseul va lega Baciu de Aeroport, poate şi de Jucu şi va aduce dezvoltare economică şi locuri de muncă pentru zona de nord a municipiului, dar şi pentru Baciu şi Jucu”. Bla-bla-bla, alt set de vorbe mitraliate degeaba în vânt de către băiatul mai preocupat de nevoile stăpânului său, Buta și a sa afacere personală, pornită pe banii clujenilor și numită Untold. Da, de nepovestit câtă nesimțire și cât tupeu pe bani publici!

Nu este prima dată când Boc, în pană de idei, sau cu analizele (de presă) făcute la timp, vorbește la superlativ despre o idee de care altcândva și-a bătut joc. Noi ne amintim câte materiale s-au scris în presă pe această soluție și cum lua Emil Boc în râs acest subiect al trenului urban. De asemenea, ne amintim cum în vara anului 2017 cei de la Ministerul Transporturilor introduceau în spațiul public ideea de “tren regio urban”. Dovadă că cei de la Ministerul Transporturilor, de care aparține CFR, erau disponibili, încă din 2017, la orice fel de discuții pe tema folosirii căii ferate ce străbate Cluj-Napoca în colaborare cu municipalitatea. Dar, doar jumătate de an mai târziu, le împuia Boc urechile cu vorbe-n vânt clujenilor despre acest “proiect al nostru”, “în care avem nevoie de implicarea şi susţinerea directă a CFR”. De ce? Pentru că aceasta este tactica lui Boc de a găsi pe cine să dea vina. El se dă disponibil și deschis permanent la orice discuție și orice idee, așa că promite deschidere și disponibilitate numai pentru a avea pe cine să dea vina în cazul nerealizării promisiunilor. Că, vorba Maestrului: “sunt mult mai mulţi actori implicaţi”. Dar cel care numai își mimează rolul, întotdeauna, este chiar el.

Și-a mai trecut mai bine de un an și trenul metropolitan putea să-și vadă de obștescul sfârșit, numai că, ghinion: finul Tișe are și el niște nerealizări majore la capitolul onorare promisiuni și nu a rezolvat problema accesului către Bonțida la Electric Castle. Așa că mii de clujeni i-au umplut frigiderul cu carne așteptând cu orele blocați în trafic să ajungă la distracție. Dar sare azi nașul Miluț și zice din fața unui microfon prietenos să bla-bla-bla:

“Electric Castle are viitor în Cluj. Trenul Metropolitan va rezolva problema traficului către Bonţida. Până la anu cu siguranţă nu vom reuşi să îl facem pentru că proiectul este doar pe hârtie, dar în 2021 dacă nu se modifică nimic în cadrul Comisiei Europene şi vom primi finanţarea europeană promisă vom începe lucrările”.

Cum, cum? Deja, din 2017, am translatat în 2021, asta după ce tocmai ce se vor cheltui, în 2019, niște milioane de euro pe niște studii pe temă care nu vor mai fi valabile în 2021? He-he, deci viitorul Electric Castle stă în trenulețul metropolitan al lui Boc. Păi nici copiii copiilor mei nu-l vor prinde… Vă zic eu, singurul trenuleț pe care l-au avut și-l vor avea clujenii în mandatele lui Boc a fost cel din Parcul Feroviarilor (din prima iarnă a primului mandat), când acesta s-a jucat de-a Orășelul Copiilor. Care Orășel (ca joacă), l-a extins apoi la nivelul întregului Cluj. Se vede acest lucru după cât de copilărește este administrat municipiul – de parcă cineva se joacă cu lopățica în găletușa administrației publice locale, risipindu-i conținutul numai către privilegiații primarului.

Și mai e și o amenințare subtilă în fraza vânturată-n vânt de mai sus, ceva de genul: dacă vreți viitor apăi stați la șampila mea, că din aia se ia și se dă, firmituri și poleială fraierilor, groscior amicilor. Vorba aia: “Am mulți dolari, dau de băut în discotecă, la prieteni whisky, la dușmani rachiu de sfeclă”…ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours In vizor
  Emil Boc a îngropat câinele de pază al democrației, iar la pomană ne dă metrou
 • Acum 7 hours Din oras
  UN POTENȚIAL UCIGAȘ MAI PUȚIN. Un tânăr și-a pierdut viața intrând cu mașina într-un stâlp pe Calea Moților la o viteză estimată între 150 – 180 km/oră. Bine că n-a mai omorât și vreun nevinovat. În 2016 a fost arestat pentru deținerea unei culturi de canabis
 • Acum 22 hours Din oras
  Un bărbat amenință că își dă foc la casă pe strada Orăștiei din Cluj-Napoca
 • Acum 22 hours Din oras
  ATENȚIE FEMEI, un individ împarte palme aleatoriu pe strada Barițiu, lângă Skate park și cafeneaua Form. Poliția locală e nicăieri, savurează prima de osânză de la primarul Emil Boc
 • Acum 23 hours General
  ”Contextul economic şi social impun o măsură de majorare a salariului minim”, susține ministrul Muncii
 • Acum 1 day In vizor
  PROTECȚIA POLITICĂ NU ȚINE DE PRICEPERE ÎN AFACERI: Afacerea imobiliară a fostul cameraman al primarului Boc, între insolvență și facturi de milioane de lei neachitate
 • Acum 1 day Din oras
  Incendiu în parcul Industrial Tetarom. Focul a cuprins celula electrică din incinta unei hale iar doi bărbați au suferit arsuri și au fost transportați la spital
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Parcat pe trotuar, coborând din mașină de lux, Boc ne anunță că pietonii sunt prioritari
 • Acum 1 day Politica
  Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru mamele și nou-născuții din familiile vulnerabile
 • Acum 1 day Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Trăiască inflația! Antreprenorul și corporatistul, mult mai bogați în 2022, camuflează bucuria simulând îngrijorare fața de 2023”
 • Acum 2 days General
  ROMÂNIA AFACERILOR DE CUMETRIE: Cele 600 de mașini de poliție reprezintă 25% din suma contractelor din ultimii 7 ani câștigate de Automobile Bavaria cu instituții publice. Record în 2022: contracte în valoare de 223 de milioane de lei
 • Acum 2 days Din oras
  De ce OSĂ devină strada Spiru Haret pietonală de Săptămâna Europeană a Sportului? Ca să vedem cum OSĂ arate după modernizarea pe care OSĂ o facă Nord Conforest S.A. Să n-arate ca ”Pădurea Clujenilor”…..
 • Acum 2 days Din oras
  Cum vă preziceam de dimineaţă: a apărut Emil Boc pe calul alb al împăcării şi toleranţei, să ne zică chestii înţelepte. Emil Boc: “Sunt convins că meciul dintre U și CFR Cluj va fi un MODEL de fair-play”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE