In vizor

VIDEO Scena de la UNTOLD a luat foc după ce s-au jucat prost cu artificiile

Un eveniment nu tocmai plăcut a avut loc în urmă cu puțin timp, la festivalul UNTOLDSuperbet. Pe scena principală s-au “încins spiritele” cam prea mult, după ce un element pirotehnic s-a lansat prost și a generat un mic incendiu.

Este vorba despre partea de sus a scenei, de unde sunt lansate artificii.

Focul nu a fost unul de anvergură, însă participanții s-au plâns de mirosul de fum care a fost degajat după ce zona din apropierea locului din care sunt lansate artificiile a luat foc.

“Miroase foarte tare a fum, am văzut cum s-a stins repede incendiul, însă oamenii au început repede să se panicheze. Nu cred că ar fi locul unde să vrei să fii prins când fiecare aleargă pentru viața lui. Este bine că până acum nu au existat evenimente, să spun așa, decât ăsta”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, un cititor prezent la eveniment.

Conform autorităților, a fost vorba despre o defecțiune a unei platforme de unde sunt lansate artificii care a generat flacără.

“A fost vorba despre o defecțiune a unei platforme pentru lansarea artificiilor care a generat flacără și care a fost stinsă imediat cu stingătoarele poziționate în prealabil în apropiere”, a transmis Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Putea să fie ușor un nou Colectiv la scară de carnagiu, pentru că la UNTOLD nu sunt 300-500 de persoane, ci numărul bate spre suta de mii, fără staff-ul autorizat și artiști. Joi, în jurul orei 01:30, a mai fost un incendiu pe scena principală fix când UNTOLDSuperbet era la un apogeu “muzical”. Scena a luat foc tot de la efectele pirotehnice și s-a intervenit prompt pentru a evita un dezastru. Este un incident repetitiv pentru că acum patru ani un echipament de pe scenă a luat foc. Toate aceste incidente au fost trecute pe silentio stampa atât de presa locală, cât și de către autorități.

Sunt câteva aspecte de discutat:

– cât de în regulă sunt cu autorizația de incendiu și cu cea de tras artificii din orice poziție?

– conform legii este interzisă utilizarea artificiilor în următoarele cazuri:

– între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

– la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

– la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;


Intervenția jurnalistului Victor Lungu despre subiect:

“GHERȚOII de la UNTOLD, în cârdășie cu autoritățile publice locale, încalcă legea în toate cele trei puncte ale sale: orele de liniște, distanța față de case și față de rețeaua de înaltă tensiune de pe firul Someșului. Toate acestea sub ochii organelor de drept care stau să slugărească un plod de sereist și o afacere sulfuroasă. Este de remarcat cum, după incidentul de ieri (despre care nu am aflat decât azi), întreaga presă de chitanțier, non-primarul Clujului, Emil Boc, au avut doar cuvinte de laudă despre prima noapte de festival.

Reprezintă o inconștiență care trebuie taxată: față de #Colectiv, pe Cluj Arena sunt zeci de mii de persoane din care cu miile chiar pe teren. Evacuarea, oricât de bine gândită ar fi, nu poate să cuprindă întregul flux de persoane, mai ales în caz de panică. Ar fi un adevărat carnagiu de oameni călcați în picioare – s-a văzut pe stadioane din orașe mai mari cu ocazii nefericite de gen (îmbulzeală creată de panică).

O întrebare de bun simț: Legea liniștii este încălcată cu nerușinare, dar Legea artificiilor de ce este ignorată atât de cras? Nu pot gherțoii de la Untold să se lipsească de ele?”.