In vizor

VIDEO Putem steriliza măștile în cuptorul cu microunde? Experiment realizat de un profesor de la USAMV Cluj

Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară la USAMV Cluj a realizat un experiment prin care a încercat să dovedească dacă sterilizarea măștilor în cuptorul cu microunde este într-adevăr fezabilă. 

”Avand in vedere ca a inceptut perioada in care este obigatoriu sa purtam masti, si au inceput sa apara diverse informatii cu privire la igienizarea mastilor, am facut un experiment pornind de la intrebarea… PUTEM STERILIZA MASTILE LA MICROUNDE? Plecăm de la adevărul științific demonstrat de o echipă de cercetători francezi că virusul COVID-19 se distruge la temperatura de 92 de grade după o expunere de 15 minute”, a menționat profesorul.

Profesorul a făcut experimentul pe două tipuri de măști, o marcă chirurgicală clasică și o mască textilă.

Pentru început trebuie înlăturată partea metalică din măști, apoi măștile sunt scoase din baia de apă și sunt expuse procesului de încălzire la cuptorul cu microunde.

Profesorul Vodnar a ajuns la concluzia că măștile nu ajung la temperatura de 92 de grade recomandată de cercetătorii francezi.

”Timp de 15 minute măsurăm temperatura din minut în minut vâzând dacă se atinge temperatura de 92 de grade la suprafața celor două măști. Este foarte important ca această temperatură să fie menținută timp de 15 minute pentru ca procesul să fie unul eficient. Concluzia acestui studiu este că în cuptorul cu microunde, măștile nu se încălzesc până la temperatura de 92 de grade”, potrivit profesorului. 

De altfel, pompierii din Canada și SUA au transmis deja o serie de avertizări, existând un pericol real pentru izbucnirea unor incendii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *