Politica

VIDEO PSD Cluj și-a lansat candidații la parlamentare. Vasile Dîncu a bătut apa în piuă fără să zică nimic concret

Vasile Dâncu, președintele Comitetului Național PSD a fost prezent la lansarea candidaților PSD Cluj pentru alegerile parlamentare din decembrie. Discursul lui Dîncu, citit cu poticneli de pe câteva foi de caiet, s-a concentrat în jurul ideii că oamenii din PSD care au făcut ”greșeli față de electorat” au fost înlăturați. De asemenea, el a militat foarte mult pe ideea de reformare, de reconstrucție a Transilvaniei, fără însă a oferi măsuri concrete prin care această reconstrucție se poate realiza.

”În ultimii ani PSD a greșit față de electorat. Electoratul din Transilvania este mai sensibil la lucruri care uneori sunt privite prea ușor: la nepotism, la corupție, la unele relații feudale, dar și ardelenii care sunt oameni aplecați spre cifre recunosc rezultatele. Noi venim și recunoaștem greșelile din ultimii ani și venim cu o altă conducere și un alt stil de lucru. O parte din cei care au făcut aceste greșeli nu mai fac parte din conducerea PSD și cred că trebuie să ne uităm la rezultatele din ultimii ani. Venim cu o nouă politică social-democrată: deschiderea partidului. Și aici și în alte zone am adus foarte mulți specialiști, vom continua să aducem intelectuali și tineri. Suntem deschiși și chem pe toți care într-un fel sau altul au fost răniți de organizația noastră sau a fost dați la o parte. Toți cei care sunt social democrați în convingere și în valori sunt așteptați alături de noi în această epocă nouă de reconstrucție a social democrației din Transilvania. Acum 20 de ani în anul 2000 alături de mine era prietenul meu Ioan Rus, Vasile Pușcaș și mulți prteteni care nu sunt alături de noi azi, dar sunt sigur că sunt alături de comunitățile din Transilvania și de o nouă construcție. Transilvania are nevoie de echilibru. Nu este normale comunitățile în care un singur partid care monopolul Consiliului Local, Consiliului Județean și a altor organisme. Noi milităm să împărțim puterea în comunități să participăm la reconstrucția României”, potrivit lui Dîncu.

Vasile Dîncu și-a început discursul rememorând greșeli pe care guvernanții de la Bucureși le-au făcut în relația cu Transilvania, doar că aceste greșeli datează din 2005, adică de acum 15 ani Sunt evenimente pe care probabil doar Vasile Dîncu și le amintește cu atâta acuratețe. Mai potrivit era poate să ofere exemple ceva mai actuale, doar că anul 2005 este asociat cu pierderea Guvernării de către PSD, atunci când la putere a ajuns tandemul Traian Băsescu – Călin Popescu Tăriceanu, o periodă de tristă amintire pentru Dîncu, cel care fusese ministru în perioada 2000-2004 în Guvernul Năstase.

”Îmi aduc aminte că acum 16 ani exact într-o zi ca aceasta am inaugurat lucrările la Autostrada Transilvania. Eu sunt cel care a botezat-o atunci și prietenul meu Ioan Rus a dat prima sapă. Au trecut 16 ani și Autostrada Transilvania încă nu este terminată, încă nu merge nicăieri. A pornit în toate direcțiile, dar circulăm doar pe fragmente. 15 județene din Transilvania au primit atunci primul răspuns, le răspundea premierul din 2005, Călin Popescu Tăriceanu. Nu este de interes național, este de interes regional, ca și cum regiunea noastră nu face parte din națiunea română.  

Îmi aduc aminte de un alt eveniment din ultimii ani, batjocorirea moștenirii Gojdu. 2 miliarde de dolari era moștenirea pe care Gojdu a dat-o în 1969 pentru românii ortodocși din Transilvania care trebuiau să facă școală și nu aveau asigurată școala. În 2005 Guvernul a renunțat la moștenire Gojdu făcând o fundație fantomă cu statul maghiar, iar Transilvănenii au rămas fără această fundație. Marii contribuabili au fost mutați în 2005 la București. Toate aceste lucruri au făcut ca PSD să piardă foarte mult în Transilvania, pentru că de foarte multe ori a fost asociat cu statul român. PSD a fost principalul partid care a contribuit la modernizarea României.”

Profesorul Vasile Dâncu nu a fost foarte convingător în discursul său de azi. A vorbit mult, dar fără să spună nimic concret. A fost un discurs lipsit de substanță, lipsit de un program clar, lipsit de măsuri prin care propunerile sale, oarecum idealiste, pot fi puse în practică în cazul în care PSD printr-o minune cîștigă alegerile în Transilvania.

Puteți vedea în video-ul de mai jos discursul integral al lui Vasile Dîncu:

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *