In vizor

VIDEO Polițiștii, angajații din penitenciare și grefierii, protest în fața Prefecturii Cluj

Scris de 53

Este o nouă zi de proteste la Cluj-Napoca. După ce ieri angajații din sănătate și-au stricat nemulțumirile, azi a venit rândul polițiștilor, grefierilor și angajaților din Penitenciare. Aceștia sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a îngheța salariile bugetarilor.

„S-a luat decizia de înghețare a salariilor polițiștilor fără consultarea partenerilor sociali. Din 2010 am înțeles problemele financiare ale țării și ale societății. Au trecut mai mult de 10 ani în care tot timpul am fost înghețați. Nu înțelegem. Este inadmisibil să fim în prima linie de mai mult de 10 luni de pandemie, să stăm la frontiere, să primim cetățeni care intră în țară, să mergem acasă să îi verificăm, să fim atât de supuși riscului de infectare cu noul coronavirus și totuși să ne înghețe salariile. Avem o singură revendicare. Nu cerem măriri salariale sau compensări de risc. Cerem să fie respectată legea salarizării din 2017 care a fost adoptată atunci, cu ce prevedea atunci. Nimic în plus. Nu e vorba de nicio mărire de salarii”, a declarat Liderul Sindicatului Europol Cluj, Florina Țîrlea.

Protestatarii l-au invitat pe prefectul Mircea Abrudean să coboare în stradă, și să îl anunțe și pe primul ministru Câțu să vină să vadă cum trăiesc oamenii. 

Începând de ieri, 11 ianuarie, polițiștii au început prima formă de protest, și anume nu vor mai aplica amenzi ci doar avertismente pentru a nu mai aduce bani din amenzi la bugetele locale. Următoare etapă a protestului va debuta în 18 ianuarie polițiștii vor refuza orele suplimentare, permanența iar activitățile specifice pandemiei, pe care nu le au ca atribuții în fișa postului nu le mai îndeplinesc.

Acest val de proteste a fost stârnit de Ordonanța de Urgență prin care Guvrnul condus de Florin Cîțu a decis înghețarea salariilor și sporurile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020. 

“Acest OUG reprezinta o economie la buget de 17 milliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mentin in cuantum brut salariile celor care lucreaza in sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020. La baza deciziei sta si ceea ce am vazut ca s-a intamplat cu Legea salarizarii, o lege aplicata prost, o lege care promitea reducerea inechitatilor, dar care are o multime de exceptii. In 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public si am luat masuri pentru mediul privat. Nici acum nu vor exista taieri, vor ramane la nivelul lunii decembrie a anului 2020”; a declara premierul Cîțu.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 9 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE