In vizor

VIDEO Pityu, fost traficant de droguri și fost deținut, vorbește despre tarifele la drogurile comercializate în INTERIORUL Penitenciarului Gherla! CINE ISI DA DEMISIA?

Scris de 4,057

În urmă cu 11 luni, cei de la BCCO au depistat 20 deținuți care au consumat droguri în interiorul Penitenciarului Gherla. Ziar de Cluj a cerut atunci explicații de la executivul penitenciarului, însă conducerea a negat incidentul. După mai multe articole publicate pe marginea acestui subiect, de la Gherla vine un comunicat de presă despre cum au ”prins” un vizitator care încerca să introducă etnobotance în penitenciar, ascunzându-le în căptușala de la geacă.

Însă subiectul alarmant era altul: angajați care lucrează în Penitenciarul Gherla, coordonează traficul de droguri din interior. NCN a realizat un interviu special cu un fost deținut care a ieșit din Penitenciarul Gherla în această toamnă.

 

 

Istvan Kovacs, cunoscut sub porecla de Pityu, era un traficant de droguri din Cluj-Napoca, prins de cei de la DIICOT Cluj în 2016. După ce a stat mai multe luni în arest preventiv, acesta și-a recunoscut faptele și a mers pe procedura simplificată, fiind condamnat la închisoare cu executare. Ironia sorții o face că Pytiu a fost încarcerat la Penitenciarul Gherla, fiind condamnat pentru trafic de droguri, locul unde comerțul cu etnobotanice este la el acasă, la tarife luxoase.

Istvan Kovacs: Normal, de regulă se fac percheziții în celule. La Aiud aceste percheziții sunt dese. Aici se făceau înainte de sărbători. Se știe că droguri se consumă peste tot, cel puțin în Europa. În Anglia a fost un caz cu deținuți care consumau cocaină. Aici, deținuții consumă etnobotanice. De ce ? Nu miroase, marfa este ușor de ascuns și se bagă (n.red droguri) și consumă lumea.

Reporter: Cum intră drogurile în Penitenciarul Gherla?

I.K.: Prin anumiți polițiști sau prin anumiți deținuți, prin vizite, prin sectorul Vizită. Se ascunde marfa în geci, chiloți, în tot și așa intră înăuntru.

Rep.: Câți bani poți să faci din traficul de droguri în Penitenciarul Gherla?

I.K.: Îți poți face traiul, din câte am văzut și câte am înțeles. Un plic care costă aici (în Cluj-Napoca) 20 de lei se vinde cam la 600 de lei înăuntru. Se vinde pe țigări, înăuntru valuta o reprezintă țigările și cafeaua . Cu țigări se cumpără totul. De exemplu, cu trei țigări cumperi un pateu sau cu cinci țigări cumperi o conservă de carne. Drogurile la fel.

Rep.: Totuși în penitenciar nu e voie să se fumeze. Unde se consumă acele țigări?

I.K.: În cameră și care unde apucau. Închizi ochii și fiecare își face ce vrea, până la urmă. Fiecare pe mandatul lui, cum se zice. Se și bea, se face băutură, se face pălincă, se face vin. Omul e tot mai inventiv.

Rep.: Au existat cazuri extrem în care consumatorii de etnobotanice să aibă nevoie de îngrijiri medicale?

I.K.: Ce am văzut eu, un deținut din cameră a căzut din geam. Fuma etnobotanice și cădea din geam. A intrat un polițist în cameră exact atunci când acesta a căzut din geam. Un coleg, nervos pentru că puteam să avem probleme din cauza celui ce fumase, a spus ”scoate-l, du-l de aici că e drogat”. L-au dus la cabinet, acolo și-a revenit puțin și a declarat că a luat niște somnifere și atât…

Rep.: Când în realitate consumase etnobotanice…

I.K.: Da. Și evident că se știe dar se mai lasă, na, pentru liniștea lumii, cum ar veni. Dar nu e un lucru bun.  

Rep.: Cât timp ai fost încarcerat la Gherla au existat situații în care ofițerii să fie sancționați sau persecutați pentru traficul de droguri din interior?

I.K.: Ofițer? Nu. Nu e chiar așa în evidență. Se știe de ele, pe unii deținuți îi mai saltă, pe cei care ies în evidență îi saltă, în rest se ține așa… cât să se țină ordinea… depinde multe de director cum gestionează lucrurile și cum își păstrează liniștea în penitenciar. Probabil el răspunde mai departe dacă sunt prea multe abuzuri, prea multe probleme… prea multe.

Rep.: Și atunci nu sunt raportate oficial?

I.K.:  Nu prea sunt trecute oficial. Mai multe nu știu, pe unii i-au prins și le-au făcut raport, nu știu, le-au interzis anumite drepturi…

Rep.: Fără să se meargă pe firul problemei și să se arate cum au intrat drogurile în penitenciar?

I.K.: Asta nu prea ai cum. Dacă intră prin vizită, de exemplu, poate să vină prin altcineva și să fie pentru tine. 

Istvan Kovacs ne-a vorbit și despre cum se introduc drogurile la vizite. Aparținătorii deținuților le ascund în pachete, detectoarele ”sunt de fier, nu electronice” și singurii care văd alarma de depistare a drogurilor sunt cei de la triaj. Dispozitivele nu transmit și nici nu înregistrează atunci când depistează droguri, așa că, dacă incidentul nu este raportat mai departe, drogurile intră în penitenciar.

Urmăriți interviul aici:

[article:0]ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 19 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 21 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 23 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 23 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 23 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE