Reportaj

VIDEO Pistă de biciclete cu SENS UNIC pe Dorobanților și Eroilor. Bicicliștii care merg pe contrasens riscă o amendă de 500 de lei

Primăria Cluj-Napoca a decis să instituie sens unic pe pistele de biciclete de pe străzile Eroilor și Dorobanților, măsură care îi nemulțumește foarte tare pe bicicliști. Aceștia consideră total nejustificată această măsură care le limitează și mai mult opțiunile de a circula în siguranță prin oraș.  

”Chiar aveti de gand sa mentineti porcaria asta cu sens unic de circulatie pentru pistele de biciclete pe Calea Dorobantilor si Bulevardul Eroilor? Adica sa fim nevoiti sa parcurgem kilometri in plus daca vrem sa ajungem din capat de la Dorobantilor ca sa ajungem pana in Centru. Cine ia astfel de decizii retardate? Si mai aveti tupeul sa spuneti ca incurajati circulatia pe biciclete. E timpul sa mergem la vot la toamna sa schimbam ceva in Cluj, ca actuala administratie e cam depasita de situatie” sesizează un biciclist nemulțumit. 

La câteva zile de la instituirea acestei măsuri, pista de biciclere încă este folosită de către mulți bicicliști în ambele sensuri. Această este folosită și de trotinetiști și de livratori, așa cum s-au obișnuit de ani de zile. Săgețile marcate recent pe pistă nu îi împiedică pe bicicliști să circule pe interzis.  

Primăria le transmite că pot să foloseacă banda dedicată transportului în comun de pe Bulevardul 21 Decembrie pentru a se deplasa din Mărăști spre centru, însă această alternativă este ocolită de cei mai mulți bicicliști. Circulația printre autobuze este riscantă, iar bicicliștii preferau să opteze pentru strada Eroilor, variantă care acum nu mai este legală.  

”Problema cea mai mare e ca au pus sensul unic fix pe dos, in loc sa il faca dinspre Marasti spre p-ta Unirii, ca sa poata circula bicicletele in ambele sensuri pe bd. Eroilor si Cl. Dorobantilor. Acum daca din p-ta Unirii ai de mers pana undeva la mijlocul bd. Eroilor si apoi vrei sa fii inapoi, trebuie sa mergi roata pe langa cinema Victoria, Prefectura, bd. 21 Decembrie, pana in Piata Unirii, cam de 5 ori mai mare distanta decat daca era sensul pus invers…. Pe Dorobantilor si mai rau”, potrivit clubului de Cicloturism Napoca.

În acest sfârșit de săptămână polițiștii rutieri s-au aflat în zonă pentru a-i avertiza pe bicicliști că pista nu mai este cu dublu sens și că circulația pe sens opus este interzisă. 

”Grija mare pe Dorobanților se dau amenzi, pista are doar un sens, din centru către Iulius. amenzile sunt intre 500-800 lei”, avertizează un biciclist pe un grup.  

Nu oferă infrastructură pentru bicicliști dar în schimb oferă amenzi. 

Eu circul de vreo 10-15 ani pe pista aia de când a fost înființată. Și până acum nu erau probleme că erau două sensuri. 

Bicicliștii clujeni au solicitat în nenumărate rânduri ca pistele de biciclete din oraș să fie conectate între ele, nu doar să fie amenajate pentru a da numărul de kilometri. Pistele puține din oraș sunt de multe ori greu de folosit, fiind înguste, sau în cele mai multe cazuri acestea sunt ocupate de pietoni. Noua măsură care vizează pistele de pe Eroilor și Dorobanților este o altă lovitură pentru bicicliști care au acum la dispoziție o rută alternativă mult mai lungă pentru a ajunge în centru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *