Din oras

VIDEO O femeie pe TROTINETĂ a fost lovită în plin de o mașină. LEGEA TROTINETELOR a ajuns în SENAT

În urmă cu aproape jumătate de an, deputatul clujean Sorin Moldovan gândea o inițiativă prin care să introducă trotinetele electrice în Codul Rutier. 

„Sunt tot mai multe trotinete apărute în Cluj sau București, nu sunt reglementate și există spațiu de interpretare. Se pot comite multe accidente, dar și abuzuri din partea poliției. Dacă te oprește acum poliția și ești pe trotinetă electrică, pe trotuar sau carosabil, nici nu știe ce reguli încalci. Peste 25 la oră poate însemna dosar penal! Majoritatea sunt limitate la 25, însă există trotinete electrice care pot atinge 90 de kilometri la oră. Am fost inspirat din codul rutier din California, ei au această experiență. Printre noutăți, vor fi obligați cei cu trotinetă să poarte cască dacă au sub 18 ani și vor fi obligați să circule pe pista de bicicliști sau pe marginea carosabilului. Va fi interzis pe trotuar, printre pietoni. La 25 de kilometri la oră nu e plăcut să te lovească cineva cu trotineta”, declara Moldovan pentru Ziar de Cluj.

CITEȘTE ȘI: Ce ne facem cu trotinetele electrice? „Vor avea interzis pe trotuar. Cască obligatoriu, maximum 25 kilometri la oră”

Filmările cu oameni pe trotinete aproape de a produce un accident sunt tot mai dese, asta în condițiile în posesorii de pe trotinetă nu cunosc regulile de circulație și, mai mult, se avântă cu mare viteză printre mașini. Astăzi, lucrurile au devenit și mai dramatice atunci când o tânără a fost lovită în plin de un autoturism lângă Cluj Arena. Conform celor de la IPJ, fata în vârstă de 22 de ani a pătruns în intersecție fără să se asigure. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO Ar trebui INTERZISE trotinetele? Filmare INCREDIBILĂ cu o femeie pe trotinetă: „Se încadrează la sinucidere?”

Ziar de Cluj a luat legătura cu deputatul pentru a vedea care este stadiul proiectului său și, dacă, nu ar putea să își convingă colegii politicieni să urgenteze introducerea trotinetelor electrice în Codul Rutier. În cel mai optimist caz, trotinetele vor fi reglementate legal în trafic spre sfârșitul anului 2019, anunță Moldovan.

„Momentan se află la Senat, din cauza vacanței parlamentare a durat mai mult. Sper ca în trei săptămâni să treacă de Senat, într-un scenariu optimist cred că spre final de an această lege va fi promulgată și vom putea discuta despre reglementări în Codul Rutier privind trotinetele”, a declarat deputatul. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *