Anchete

VIDEO.„Niște ȚIGANI INFECȚI! Ce contează că-s gravide alea?” Patroana firmei AMILARIA FUNGHI tună și fulgeră la telefon, în urma anchetei NCN despre traficul de ciuperci

În urma publicării anchetei NCN și Corriere della Sera despre traficul de ciuperci și condițiile de scalvie modernă în care muncesc și trăiesc mii de etnici romi, patroana firmei Amilaria Funghi, Mirela Todor, una dintre firmele de ciuperci pe care reporterii au prezentat-o în material, a ținut morțiș să-și exprime nemulțumirea față de felul în care a fost prezentat materialul. 

 

Mirela Todor nu e deloc preocupată de faptul că cei de la care achiziționează ciuperci pentru export în Italia sunt de multe ori copii și femei gravide. „Niște țigani infecți! Ce contează că-s gravide alea? ? Păi da’ nu lucră nimica, că dacă n-ar fi ciupercile, ne-ar omorî și ne-ar lua mâncarea din gură”, e de părere patroana unei dintre firmele care achiziționează ciuperci din taberele improvizate pe raza județului Cluj..

 

 

Conversația telefonică dintre reporterul NCN și patroana firmei Amilaria Funghi:

 

 Reporter: – Dar sunteți de acord cu mine că e o mafie aici și sunt niște…

Mirela Todor: – Păi e, dar eu, dacă veneați la mine-n hală, eu v-aș fi spus poate altă … Și nu-i chiar așa cum ați relatat acolo. V-ați luat după țigani, după… cei mai slabi din toată România? Ce contează că-s gravide alea? Păi da’ nu lucră nimica, că dacă n-ar fi ciupercile, ne-ar omorî și ne-ar lua mâncarea din gură.

Deci dumneavoastră nu considerați că acei copii care stau în munte sunt exploatați?

Mirela Todor: – (neinteligibil) să-i ia pe părinți să-i ducă la pușcărie. Ce credeți că le cumpăra la copii? Ce credeți că le cumpără? Că-și cumpără lor țigări. Ce credeți că cine vine la mine în hală le cumpără la copii? Nu. Că au cinci copiii care nu merge niciunul la școală.

Eu înțeleg ce spuneți, dar nu e normal ca niște copii să fie exploatați și să locuiască…

Mirela Todor: – Eu ce vină am ca și cumpărător de ciuperci?

Păi dumneavoastră cumpărați acele ciuperci și astfel încurajați fenomenul ăsta de sclavie.

Mirela Todor: – No, și eu din ce sî trăiesc, dacă ală nu merge la ciuperci?

Din orice altceva, doamnă. Nu este treaba mea. Eu nu sunt oficiu pentru consultanță de cariere să vă spun în ce să lucrați, dar nu- i normal să lucrați într-un domeniu în care sunt abuzuri. Nu e normal așa?

Mirela Todor: – Nu este niciun abuz. Țigani infecți.

 

Amilaria Funghi, profit zero sau minus, în ultimii ani

 

Amilaria Funghi este o firmă de achizții ciuperci din comuna Făgetul Ierii, jud. Cluj. Firma merge pe pierdere de ani buni. De exemplu, în 2016, firma a declarat un profit de minus 30 de mii de lei, iar în ultimi 10 ani, când afacerile cu ciuperci au explodat în România, doar anul 2015 a fost ușor profitabil pentru soții Todor, cu un câștig declarat în acte ce echivalează cu salariul lunar al unui șofer de camion.

 

Cu toate acestea, sediul de la Făgetul este departe de ceea ce pare a fi o firmă falimentară. Soții Todor nu au răspuns la telefon, atunci când echipa NCN i-a contactat pentru o poziție cu privire la situația fiscală a firmei lor. 

Documentarul „Proxeneții Ciupercilor”, aici

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *