Din oras

VIDEO Moromeții 2: PREMIERĂ-EȘEC la Cluj-Napoca. Sonorizare execrabilă, dialoguri neinteligibile. Tudor Giurgiu dă vina pe condițiile „de rahat" de la cinematograful „Florin Piersic", dar uită să spună că și el a fost în conducerea RADEF RomaniaFilm

Vineri seara, cu mic cu mare, clujenii au umplut sala cinematografului „Florin Piersic” din centrul orașului, în speranța că vor viziona o capodoperă a cinematografiei românești: Moromeții 2, mult-lăudatul și anticipatul film regizat de Stere Gulea și produs de clujeanul Tudor Giurgiu. 

De vizionat, au vizionat, dar de auzit nu prea au auzit bieții oameni. Premiera filmului de la Cluj-Napoca, în prezența unei bune părți din distribuție, a dezamagit prin sonorizarea extrem de proastă, mai ales în prima parte a filmului și în momentele-cheie de dialog ale personajului principal, Ilie Moromete (interpretat de Horațiu Mălăiele). Atât de prost a fost sunetul, încât un sfert din cei prezenți în sală butonau pe telefon plictisiți-enervați, după doar 15-20 de minute de vizionat. 

La final, regizorul Stere Gulea și Tudor Giurgiu i-au invitat pe actori în scenă și au lansat invitația publicului de a le adresa întrebări. Prima întrebare, pusă chiar de reporterul „Ziar de Cluj” a vizat tocmai acest incident legat de calitatea slabă a sonorizării.

Tudor Giurgiu a dat vina pe condițiile de rahat” ale sălii și ne-a asigurat că „dacă vom vedea filmul la mall, o să se audă mult mai bine”. 

„Filmul se aude impecabil, lucru confirmat de la spectatorii care l-au văzut, în săli civilizate, unde filmul se vede şi se aude bine. Aceste săli în România sunt la multiplex. Săli de genul acesta cum avem noi, că ne împăunăm că la Cluj e TIFF-ul, o prostie, un rahat îmi permit să spun pe româneşte, săli de genul ăsta sunt bune în România la Reşiţa, la Iaşi unde am fost ieri şi încă în vreo două alte locuri, în rest filmul se vede bine la malluri.

Am avut surpriza să văd în Timişoara sau nu ştiu unde eram, la mall, oameni care aproape erau cu ochii în lacrimi pentru că spuneau că au auzit filmul ăsta foarte bine, că e primul film românesc care se aude cum trebuie. Motivul pentru care dumneavoastră aţi auzit filmul prost şi ne cerem scuze pentru asta este că acum câţiva ani când s-a trezit primarul Apostu cu un mare elan de a renova această sală, care într-adevăr era o ruină, nişte arhitecţi şi nişte “specialişti” au vopsit pereţii în alb, pentru că aşa li s-au părut lor că trebuie să arate un cinematograf, au decis să scoată de sus tot tavanul acela care era făcut de nişte arhitecţi şi erau nişte corpuri vechi, pentru cei care îşi mai amintesc de Republica pe vremuri.

Oamenii aceia şi-au bătut joc de sala asta, au renovat-o, ani de zile am stat la TIFF cu o pânză gri pe deasupra ca să mai atenuăm, e un ecou îngrozitor, oamenii de aici care fac managementul sălii, Ioana Călin face eforturi nebune, pentru că sala asta este aproape a nimănui, RADEF-ul este în faliment, iar ea săraca se chinuie să facă ceva. Ar trebui luată de la zero, închisă şi refăcută toată izolaţia, schimbat sistemul de boxe, este o ruşine pentru mine care fac festivalul aici. E o ruşine şi îmi pare rău că trebuie să auziţi un film românesc aşa.

Am fost acum la două spectacole la mall şi lumea a ieşit spunându-mi că s-a auzit impecabil. Îmi pare rău, dar fie nu mai vedem filme româneşti aici, fie facem ceva, dar nu ştiu ce să o luăm de la zero, să distrugi este simplu, să refaci e mai greu”, a spus Giurgiu nervos.

VIDEO Momentul în care reporterul NCN/Ziar de Cluj îl întreabă pe Tudor Giurgiu despre sunetul execrabil de la Moromeții 2:

Însă ceea ce nu amintește acesta e că din Consiliul de Administrației al RADEF RomaniaFIlm – compania de stat care deține cinematograful, aflată de anul acesta în insolvență – a făcut parte și domnia sa. Din acea poziție ar fi putut să semnaleze aceste nereguli cu privire la una dintre cele mai mari săli din patrimoniul companiei și ar fi putut lua măsuri pentru remedierea situației. Mai mult, dacă era conștient că sonorizarea nu este adecvată difuzării unui astfel de film, putea să mute premiera la un alt cinematograf din oraș, nu? N-a făcut nimic din toate acestea. În schimb, ceea ce a făcut a fost să-și bage fain frumos banii de pe bilete în jeb – vreo 30 de lei a câteva sute de oameni – , după care i-a invitat mieros pe cei din sală să mai meargă să vadă filmul încă odată la mall, în condiții de sonorizare decente. 

La Mehedinți și la Alexandria, oamenii au ieșit din sală din cauza sunetului. La Sibiu nu s-a auzit nimic

Doar că problema sonorizării a fost semnalată în mai multe cinematografe din sală. Cel puțin la Alexandria și la Sibiu, două orașe unde filmul a mai rulat în ultimele săptămâni, publicul s-a plâns de condițiile slabe de sonorizare. La Mehedinți, oamenii au ieșit din sală, conform unor internauți care au comentat pe pagina de socializare a filmului. Mai mult, angajați ai cinematografului „Florin Piersic” care nu au dorit să-și dezvăluie identitatea susțin că, imediat după încheierea filmului, au rulat secvențe din trei filme românești pe care le au momentan în program. Dintre toate cele trei pelicule, Moromeții 2, produs de Giurgiu, a fost cel mai slab ca sonorizare, susțin aceștia. Asta în timp ce în același cinematograf, la ora scrierii acestui material, rulează unul dintre cele mai bune filme despre muzică („Bohemian Rhapsody”) despre care se poate spune orice, dar nu că îi lipsește calitatea sunetului. 

Deși Mormomeții 2 este un film cu o distribuție de excepție și un scenariu bine închegat, apreciat de critici și public deopotrivă, acesta nu se dezminte de buna tradiție a cinematografiei românești, unde sunetul prost și dialogurile neinteligibile îți taie orice chef de vizionare. 

Cinema „Florin Piersic”, renovat de firma statului aflată în insolvență 

În 2011, Cinematograful Republica din Cluj-Napoca se redeschidea sub denumirea nouă de Cinema Florin Piersic, în baza unui protocol de parteneriat încheiat între RADEF RomâniaFilm şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. În perioada în care a fost închis, cinematograful a fost renovat şi modernizat în totalitate, Cel puțin așa declarau reprezentanții RomaniaFilm. „Astfel, cinefilii din Cluj vor putea vedea aici cele mai noi filme de la Hollywood în format digital şi 3D. Confortul a fost sporit cu cele mai noi fotolii şi sunet digital Dolby”, conform Cinemagia

Șapte ani mai târziu, mai exact în februarie 2018, RADEF RomaniaFilm își anunța insolvenţa la solicitarea ANAF. Fiscul invocă o datorie de 25 de milioane de lei, dar regia anunța la începutul anului că va face recurs, pentru că nu este de acord cu această valoare. În prezent regia mai are 12 săli de cinema în funcţiune, din care 4 au fost digitalizate. Directorul Mironescu spune că a preluat regia în noiembrie 2015, cu datorii de 5 milioane de lei. După un an datoriile au scăzut la 2,5 milioane lei, iar anul acesta regia are profit, a spus directorul.

Până în anul 1990, RADEF a deţinut 600 de săli de cinema. Numărul acestora a scăzut în fiecare an, ajungând în 2002 la 415, patru ani mai târziu la 317 săli şi grădini de spectacol cinematografic. Dintre acestea 160 erau închiriate şi alte peste 100 închise.

Reprezentanții RADEF RomaniaFIlm nu au putut fi contactați pentru o poziție cu privire la acest incident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version