In vizor

VIDEO – Lucrările prost executate de firma Napoca pe strada Eroilor din Florești au cedat. Șulea: ”Dacă nu își fac treaba, probabil că vom rezilia contractul”

Strada Eroilor din Florești este în șantier de mai multe luni, lucrările de modernizare fiind mult în întârziere. Ploile abundente din ultima lună au determinat periodic inundarea străzii, însă ieri, situația a fost mult mai gravă. Erorile de proiectare ale constructorului, respectiv Napoca SA  și viitura au determinat ieșirea la suprafață a a tuburilor folosite pentru realizarea canalizării Văii Sânaslăului. Un garaj subteran a fost inundat și zeci de mașini și bunuri au fost afectate. 

”A fost inundat un subsol cu o suprafață de cca 2000 mp, cu cu funcțiunea de garaj. Apa acumulată în urma ploilor abundente a depășit adâncimea de 1 m în subsolul respectiv, acumulându-se în subsol cca 2000 de tone, au fost deteriorate mai multe autoturisme și bunuri, parcate sau depozitate acolo”, potrivit ISU Cluj. 

Primarul Horia Șulea a transmis ulterior un mesaj vehement prin care anunță greșeala de proiectare a constructorului și dă asigurări că cei afectați vor fi despăgubiți. 

”Din cauza unei greseli grave in succesiunea lucrarilor de constructie a canalizarii vaii Sânaslăului, parte din locuitorii strazii Eroilor au avut de suferit pagube materiale si mult mai multi pagube morale. In nume propriu si al administratie publice a comunei Floresti, imi cer scuze public fata de toti locuitori afectati de aceasta grava greseala facuta de catre constructor. Toti cei afectati material sunt rugati sa ma contacteze maine pentru a trimite o comisie care sa stabileasca valoarea pagubelor, ca eu la randul meu sa ma pot indrepta impotriva constructorului”, potrivit lui Șulea.

Contactat de Ziar de Cluj, primarul Horia Șulea a menționat că dacă se impune se va ajunge chiar la rezilierea contractului cu firma Napoca.  

”Constructorul va plăti aceste despăgubiri, cel mai probabil prin intermediul nostru. Deocamdată nu am discutat cu juriștii despre reziliere, sperăm să își facă treaba deoarece au câștigat licitația. Dacă nu și-o vor face probabil că vom rezilia contractul cu orice risc de a amâna calitatea lucrărilor. Așa nu se mai poate. E bătaie de joc și nu accept bătaia de joc”, a declarat pentru Ziar de Cluj, primarul Horia Șulea. 

De altfel, primarul Horia Șulea declara în mai că lucrările sunt deja în întârziere, acestea având termen de finalizare 30 aprilie, iar firma a fost penalizată.  

În luna martie, primarul anunța faptul că lucrările la strada Eroilor ar trebui finalizate până în vară, dar evident că acestea sunt departe de a fi încheiate, iar acum probabil că vor trebui reluate, tot proiectul fiind proiectat greșit.  

”Am ales astăzi să vorbim despre strada Eroilor. Despre colosala lucrare de pe principala arteră comunală a Floreștiului (Avram Iancu e drum național). Așa după cum ați observat, lucrările sunt în toi, deja o treime din vale tubata si acoperită. Opinez că în vara acestui an vor fi finalizate. Este o lucrare amplă, ce presupune acoperirea unei întregi văi pe o distanță de peste 1 kilometru, refacerea sistemului rutier, crearea unei piste de biciclete, crearea unui nou trotuar și refacerea celui existent, plus introducerea unui nou sistem de iluminat public. Plus dotarea cu mobilier urban. O investiție totală de 2,5 milioane euro, mare parte prin finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, finanțare obținută grație deselor drumuri la București și prin munca unei echipe din cadrul Primăriei. Iar pentru cei ce se întreabă ce va fi, pe scurt, vom avea două benzi largi de circulație, pistă de biciclete și trotuare generoase, plus iluminat public nou și mobilier urban. De ce nu 4 benzi? Simplu. Nu încap fizic patru benzi. Nu ai cum să realizezi o lățime de 14 metri (4 benzi de 3,5m) pe o deschidere de 12,7 ! Ca să nu mai vorbim de trotuare. Iar cât privește o variantă cu 3 benzi, (benzi reversibile, bandă de depășire, bandă specială pentru transport public și serviciu de urgență, nici eu, nici cei de la Poliția Rutieră, de al căror aviz avem nevoie, nu credem că ar fi oportun și, mai ales, că nu crea situații deosebit de periculoase în trafic (coliziuni frontale!). așa că vom avea o arteră modernă, lată, cu spații verzi, cu trotuare ample, cu mobilier urban, cu iluminat public modern, cu pistă de biciclete, cu parcări pe laterală, iar cablurile aeriene vor fi trecute în subteran. Pe partea stângă a drumului se vor realiza lucrări de refacere a trotuarului existent, urmând a avea un trotuar cu dimensiuni de 1 – 1,5 metri. Pista de biciclete va fi despărțită de carosabil printr-o bordură. La colțurile străzii și intersecții bordurile vor fi înclinate pentru acces persoane cu dizabilități și cărucioare bebe.  Contract de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală în valoare de 8,514 milioane lei (2018), restul fiind suportat de la bugetul local Executant: Napoca Construcții SA (drum, acoperire vale, trotuare, pistă de biciclete, sisteme de scurgere ape) + Walhalla (sistemul de iluminat public)”, anunța primarul Șulea în martie. 

Primarul Șulea pozează în salvator, însă unii locuitori din comună nu sunt deloc convinși de lipsa de vinovăție a edilului în această situație. După ce contractul cu firma Kiat pentru construcția Centurii de Sud a fost reziliat, acum sunt șanse ca și contractul cu Napoca să fie reziliat. Practic primăria trebuie să acorde mai multă atenție firmelor cu care încheie contracte astfel încât lucrările să nu fie întârziate atât de mult. Consiliul Județean Cluj are aceleași probleme cu cele două firme. A reziliat un contract cu firma Kiat care din 2011 nu și-a făcut treaba, iar acum Tișe se pregătește să rezilieze și contractul cu Napoca pentru lucrările mult întârziate de pe Drumul Bistriței. Cele două firme au reușit să blocheze proiecte importante în județ, dar asta doar pentru că ani de zile au fost abonate la contractele din bani publici.

sursa video: Facebook/Grupul celor care traiesc in Floresti sau Cluj

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *