Dacă vedeți în aceste zile, în diverse locații din Cluj, un panou care ilustrează un metrou și o echipă de muncitori cu utilaje de forare și cu veste reflectorizante pe care scrie „METROUL CLUJ”, nu vă iluzionați! Nu au început lucrările pentru construirea metroului, doar forajele geotehnice necesare pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, adică pentru întocmirea unor hârtii.
Lucrările de foraje pe care le vedeți că se execută acum au ca finalitate hârtii, maculatură. O maculatură care va genera ulterior o altă maculatură, mai fiind mulți ani (poate, o eternitate!), până a se începe la modul concret, pe teren, săpăturile pentru magistrala de metrou.
Practic, în ziua de astăzi se poate construi orice, oriunde, în funcție de natura solului și a suprateranului, realizarea unei magistrale de metrou antrenând costuri mai mari sau mai mici. Costurile fiind, din start, colosale.
Dacă vom avea sau nu metrou la Cluj va depinde, așadar, doar de voința politică a decidenților locali și naționali și de banii necesari care vor fi alocați sau nu, pe care îi vom avea sau nu.
Oricum, până la primul hârleț, un dulap gol așteaptă să fie umplut de hârtii, studii și proiecte. Iar umplerea acestui dulap durează ani de zile.
În plus, pandemia s-ar putea să ne taie năzuințele pentru metrou, odată cu fondurile. Și vom rămâne doar cu studiile și cu forajele geotehnice:
Inginerul care coordona forajele geotehnice din Parcul Primăverii a explicat, pentru Ziar de Cluj:
„Au fost realizate până în prezent 21 din cele 42 de foraje. Avem aici pe Primăverii, la 6 metri adâncime, umplutură, material pus de om. Aici o fi fost o groapă, un crater de la un proiectil, nu se știe… A fost o groapă, au săpat aici, au pus în altă parte, apoi din altă parte au adus, au pus la loc. Blocurile acestea când s-au făcut, vă dați seama cât s-a săpat la fundație! Poate două etaje în jos! Nu erau fundații cu coloane în timpul acela. Era fundare directă, săpau două etaje în pământ.
Acum, în punctul acesta, trebuie să ajungem cu forajul la 30 de metri. Dar am făcut și la 25 de metri, am făcut la 45 de metri. Este în funcție de teren, e mai sus, e mai jos. Clujul este o zonă colinară, nu e un șes.
Dacă se depistează un zăcământ de sare, deviază traseul, dar oamenii au nevoie de stații de metrou, deci nu e o autostradă, metroul e ca și tramvaiul, trebuie să oprească cât mai des în oraș. Proiectul ar fi de la Gilău până în partea cealaltă, la Jucu, Bonțida. Se pot găsi soluții, unde e o problemă în sol poate să iasă suprateran. Nu știu… Vă dați seama… Noi facem un studiu geotehnic, acesta e un studiu geotehnic preliminar. În funcție de sol, se studiază trei variante de traseu. Acuma, în funcție de rezultatele de laborator, de configurarea suprateranului, adică blocuri, ce ar trebui stricat, sunt niște costuri ca să faci toate astea. Care variantă va fi cea mai bună din punct de vedere economic și să nu afecteze prea mult astea, s-ar putea alege, să coste cât mai puțin, să fie cât mai puține exproprieri, chestii din-acestea, să strice cumva. Nu cade suprafața, dar vor fi stațiile unde, acolo, trebuie să sape. Să spunem așa, varianta economică cea mai bună, adică costuri cât mai puține și, din punct de vedere geotehnic, un teren, să fie mai solid.
Vă dați seama că nu vă pot spune cât ar putea dura construcția metroului… Chiar nu ține de noi! Noi suntem o firmă care face doar studiul geotehnic. Proiectantul desenează frumos proiectul. Dar, după aceea, Consiliul Local, Județean, Guvernul, ține de ei, banii! Dacă sunt bani, se face!
Până la prima cazma, să facă, mai este! Chiar nu știu cât timp! Noi suntem firmă serioasă. Am făcut studiul geotehnic, faza preliminară, la Autostrada Sibiu-Pitești, de exemplu. Noi am terminat studiul geotehnic în 2016. Din 2016, i-a dat drumul anul trecut să facă proiectul tehnic. Apoi, până intră buldozerul…”
În 23 aprilie 2020, primarul Emil Boc și reprezentantul Asocierii SWS ENGINEERING SPA-SYSTRA-METRANS ENGINEERING SRL, Radu Gabriel Dumitru, au semnat contractele care au ca obiect „Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și studiile conexe viitoarelor obiective de investiții”.
Valoarea contractului este de 35.921.340 lei cu TVA inclus, ceea ce reprezintă 7.437.130 euro cu TVA inclus.
7 milioane și jumătate de euro, așadar, se cheltuiesc numai pentru studii și hârtii. Pentru ca alegătorii să aibă impresia, pe teren, că se lucrează la metrou. Când, de fapt, se execută lucrări doar pentru realizarea de maculatură. Propaganda electorală costă. Luați cu pâine!