Eveniment

VIDEO INTERVIU Profesorul Cristian Bologa, directorul departamentului de informatică economică, una dintre cele mai căutate specializări de la FSEGA

Scris de 374

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu profesorul Cristian Bologa, directorul departamentului de Informatică Economică din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. În ultimii ani, datorită profilului IT, aceasta a devenit o specializare extrem de căutată de către viitorii studenți. Practic departamentul de informatică economică pregetește studenți cu dublă specializare, atât în domeniul IT cât și în cel economic. 

Reporter: Sunteți absolvent de informatică economică. Cum ați luat decizia să studiați informatica, intr-o perioadă în care acest domeniu nu era atât de popular?

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Decizia de a urma specializare în informatică economică am luat-o în clasa a XII-a. În acel moment personal aveam trei alternative: Politehnica, actuala Universitate Tehnică, Facultatea de Matematică Informatică, respectiv Informatică Economică din cadrul Facultății de Științe Economice. Această ultimă variantă și anume Informatica Economică apăruse doar cu un an în urmă și îmi oferea obținerea de competențe atât de IT cât și economice permițându-mi astfel o flexibilitate în orientarea de după absolvire, atât pe partea de dezvoltare software, analiză de business cât și competențe manageriale. Aceasta a fost motivația pentru care am ales această specializare și în prezent sunt convins că am făcut o alegere bună.  

Reporter: De ce ați renunțat la cariera de programator pentru o carieră academica?

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Încă înainte de a absolvi studiile de masterat am intrat pe piața muncii. Inițial am lucrat în domeniul pieței de capital. Era un moment foarte efervescent și îmi plăcea că puteam să pun în practică cunoștințele economice dobândite. Apoi am făcut trecerea spre domeniul IT, angajându-mă ca programator. În paralele am fost cooptat ca și cadru didactic asociat de către cel care a fost mentorul meu, regretatul profesor Mischi Ștefan. Dânsul a fost cel care m-a convins să încep o carieră academică și în 1999 am intrat ca preparator la catedra de informatică economică și am ajuns astfel coleg cu cei care mi-au fost profesori. O bună perioadă de timp am îmbinat cariera didactică cu cea din producție, iar cunoștințele pe care le-am dobândit în firmele de IT în care am lucrat m-au ajutat și în activitatea cu studenții.  

Reporter: Care este limbajul de programare preferat? 

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Greu de spus. Pentru unii limbajul preferat este cel pe care îl cunoști cel mai bine. Pentru mine ar fi limbajul C. Studenții din anul I încep cu o disciplină denumită introducere în programare în care învață principiile programării structurate cu aplicații în limbajul C. Mie îmi place acest curs pentru că îmi oferă posibilitatea să le pun bazele pe partea de programare.  

Reporter: În afara de programare, ce alte pasiuni mai aveți?

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Îmi place foarte mult să călătoresc. Încerc să nu scap nicio ocazie, niciun concediu fără să descopăr un loc nou. Sunt atâtea locuri frumoase pe lumea asta și simt o mare nevoie să le descopăr. Viața e prea scurtă ca să cuprindem chiar și doar o parte din ele.  

Reporter: În prezent coordonați departamentul de informatică economică din cadrul FSEGA. De ce credeți că a ajuns sa fie în ultimii ani cea mai căutată specializare?

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Numărul studenților de la nivel licență la informatică economică a crescut de la 60 în 1991, am ajuns în prezent la 240 de studenți la învățământul de zi la care se adaugă peste 100 de studenți la învățământul la distanță. Anual avem peste 10 candidați pe un loc la specializarea informatică economică ca și primă opțiune și cred că este o specializare care oferă o flexibilitate sporită în carieră. E evident că există o cerere foarte mare pe piața muncii pe întreg domeniul IT. Facultățile care oferă absolvenți pe domeniul IT nu fac față ca să ofere numărul de angajați pe care îi cere piața muncii. Dar toate aceste facultăți se lovesc și de problema resursei umane, a profesorilor care să acopere un număr atât de mare de ore de predare. Probabil dacă am avea resurse să pregătim un număr dublu de studenți toate aceste locuri s-ar ocupa în totalitate și piața muncii i-ar prelua la absolvire. Ar fi un număr dublu de absolvenți.  

Reporter: De ce ați recomanda unui student sa îmbine economia cu informatica?

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Absolvenții noștri înțeleg atât partea de business și analiză din perspectiva dezvoltării IT cât și partea de implementare și testare. O astfel de viziune îi ajută să fie integrați pe piața muncii. Ei pot activa astfel atât ca business analist, arhitect de sistem, programator sau tester, dar și pe orice parte economică ca și economist cu vaste cunoștințe de IT.  

Reporter: Cum v-ați adaptat activitatea de predare în starea de urgență? 

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Noi deja aveam o experiență în activitățile online și anume cea cu studenții de la învățământul la distanță unde desfășuram și în trecut activități tutoriale. De asemenea, departamentul nostru folosea deja platforma Moodle la toate disciplinele și toate acestea ne-au ajutat să facem tranziția către online și cu studenții de la învățământul de zi. Cu toate acestea am avut și vom avea dificultăți. Învățământul online nu înseamnă transferarea conținutului clasic în online. De exemplu ne trezim că terminăm un curs în jumătate de timp. E un alt tempo. Iar lispa interactivității, feedback-ul pe care îl așteptăm de la studenți afectează această predare online. E vorba de deprinderea competențelor de predare online pe care noi încercăm să le dobândim.  

Reporter: Credeți ca pregătirea studenților de la informatică poate fi afectată dacă și din toamnă cursurile au loc în online? 

Lect.univ.dr. Cristian Bologa: Bineînțeles că ne-au lipsit și ne lipsesc activitățile față în față cu studenții, laboratoarele. Online-ul nu poate compensa această interacțiune. Suntem nevoiți să ne adaptăm, dar ne dorim mult să ne întoarcem la laboratoarele noastre. Toată experiența de predare online pe care o dobândim acum va fi foarte utilă și de acum înainte. Practic perioada post pandemie va beneficia din timp de toată această experiență online de digitalizare. Practic acesta va fi marele câștig al acestei perioade.  ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 mins Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 49 mins Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 1 hour Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 1 hour In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 4 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 6 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 6 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 19 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 19 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 22 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 22 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
 • Acum 23 hours Sanatate
  Rata infectărilor cu Covid-19 a scăzut ușor la nivelul judeţului Cluj. Aşteptăm să ajungem cu datele procesata la intervalul post Untold
 • Acum 1 day Politica
  Grindeanu anunţă licitaţia pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia – adică ce era cât pe ce să “OSĂ” avem prin promisiunile electorale ale “Alianţei Vestului”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE