Reportaj

VIDEO INTERVIU – Preotul ortodox Emanuel Cășvean: „Credința este cea care ne face liberi!”

Scris de 175

Emanuel Cășvean este un preot tânăr, din noua generație, care trăiește credința într-o formă foarte actuală, cu mintea deschisă, cu relaxare și cu zâmbetul pe buze, făcând ortodoxia accesibilă minții și sufletului trăitorilor moderni.

Absolvent de Teologie, dar și de Filosofie (se declară „un discipol al filosofului practician Sandu Frunză), preotul Emanuel Cășvean are o înțelegere profundă asupra spiritualității vii, aplicate în viață.

În cadrul interviului acordat pentru Ziar de Cluj, Emanuel Cășvean a vorbit despre formarea spirituală a tinerilor, despre primele sale experiențe în calitate de preot, despre Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din Mănăștur, în cadrul căreia slujește, despre modul în care se îmbină armonios filosofia cu religia, dogma cu gândirea modernă, credința cu pandemia.

În cuvintele preotului Cășvean, biserica este foarte actuală, credința e vie și ne face liberi, Dumnezeu este cel mai bun prieten al omului, iar iubirea omului pentru Divinitate e primordială.

Ce le recomandă preotul credincioșilor pentru perioada care va urma, una în care, din cauza pandemiei, la biserică, la modul fizic, ar putea fi mai greu de ajuns?

„Un lucru este cert: vom trece și peste această provocare, cum am trecut peste toate provocările pe care ni le-a adus în față istoria. Ceasul biologic al umanității nu e foarte aproape de sfârșit, așa că ne încredem în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și nu trebuie să ne temem. Credința este cea care ne face liberi! Și, oricât am fi de legați, în perspectiva lumii de astăzi, trebuie să ne poziționăm în fața lui Dumnezeu, să-i zâmbim și să-i cerem un lucru foarte interesant… poate acesta ar fi sfatul în fața fricii: să nu ne luăm în serios! Trebuie să nu ne luăm în serios, atunci când ne este teamă! În sensul de a fi ancorați în prezența lui Dumnezeu în viața noastră: Doamne, ajută-mă, astăzi să nu mă iau în serios! Pentru că astăzi voi face foarte multe tâmpenii! De multe ori, în fiecare zi trecem de la oscilația credinței lui Petru la îndoiala lui Toma. Ori, Iisus nu îl ceartă nici pe Petru, nu îl ceartă nici pe Toma. Îi spune doar: să nu fii necredincios, să fii credincios! Și, lucrurile sunt simple dacă le vedem așa!”

Vă invităm să urmăriți integral interviul realizat de Ziar de Cluj cu preotul Emanuel Cășvean:ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE