Reportaj

VIDEO INTERVIU – Preotul greco-catolic Daniel Avram: „Această pandemie ne-a învățat cât este de importantă familia”

Biserica Greco-Catolică a renăscut după 1989, pe fibra morală și spirituală a martirilor ei din perioada comunistă. Credincioșii și părinții acestei biserici au fost prigoniți, timp de o jumătate de secol, la fel ca primii creștini, păstrându-și credința, uneori cu prețul vieții, pentru ca spiritualitatea greco-catolică să supraviețuiască.

Prin Decretul 358 de la 1 decembrie 1948, întreaga Biserică Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii. La 28 octombrie 1948, întregul episcopat a fost arestat şi au început măsurile represive asupra preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor greco-catolici. Bunurile patrimoniale au fost confiscate de Statul Român şi în parte date în uzul Bisericii Ortodoxe Române din zonele corespunzătoare (catedrale, biserici parohiale, capele, mănăstiri, case parohiale etc.), după cum putem citi pe site-ul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

În interviul acordat pentru Ziar de Cluj, preotul Daniel Avram a explicat nașterea Bisericii Greco-Catolice, doctrina acestei biserici, a vorbit despre persecuția comunistă, ce a însemnat martiriul preoților și pierderea patrimoniului bisericii, a arătat cum a ieșit la lumină biserica după Revoluție, cum s-a petrecut anevoiosul proces de recuperare a bisericilor, mănăstirilor și școlilor confiscate de către autoritățile comuniste (multe dintre ele neretrocedate nici până în prezent).

Am aflat de la purtătorul de cuvânt al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și istoria dureroasă a Mănăstirii Nicula, dar și atuurile actuale ale Bisericii Greco-Catolice, plus învățăturile desprinse din pandemie:

„În primul rând, această pandemie ne-a învățat cât este de importantă familia, așa cum spunea Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, într-o predică, pe bună dreptate! Acest îndemn: rămâneți acasă, stați în casă!, ne-a readus la această realitate foarte importantă, ce înseamnă familia. (…)

Ne rugăm bunului Dumnezeu, după fiecare Sfântă Liturghie avem o rugăciune specială, pentru ca Dumnezeu să ne ajute să depășim această situație, nu întorcându-ne la ce a fost… Pentru că mulți zic așa: a fost greu, e o perioadă grea, de abia așteptăm să treacă și să ne întoarcem la ce a fost! Noi considerăm că trebuie să învățăm ceva și să schimbăm ceva în mentalitatea noastră, să nu mai fie acea goană nebunească după câștig, după profit, nu mai contează omul! Nu! Ci să ne dăm seama cât suntem de fragili și că avem nevoie cu toții de Dumnezeu. Avem nevoie de credință, avem nevoie de a ne apropia mai mult unii de ceilalți, de a fi unii pentru ceilalți și, în acest sens, mulțumim medicilor, mulțumim asistenților medicali, cei care, și în aceste zile, din păcate, pentru că nu s-a terminat această pandemie, lucrează și luptă împotriva acestui virus.”

Urmăriți mai jos întregul interviu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *