Din oras

VIDEO Imaginea statuii lui Constantin Daicoviciu umbrită de toaletele ecologice

Se întâmplă chiar în inima orașului, adică în vestita Piață a Muzeului din Cluj-Napoca. În imediata apropiere a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, este amplasată statuia lui Constantin Daicoviciu  (n. 1 martie 1898 – d. 27 mai 1973) – renumit istoric şi arheolog, profesor, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și fost membru al Academiei Române. Doar că imaginea de ansamblu este știrbită, chiar dezonorată, prin cele două toalete ecologice amplasate exact în spatele statuii.

Astfel, dacă un turist dorește să surprindă în fotografii chipul academicianului român, acesta va cuprinde în cadru și cele două toalete amplasate aiurea în apropierea statuii lui Constantin Daicoviciu și a Muzeului de Istorie. Utilitatea acestor toalete este de netăgăduit, dar amplasarea acestora în acest loc pare a fi lipsită total de inspirație.

Culmea, în spatele toaletelor se găsesc și standurile pentru bicicletele clujenilor. În acest mod, imaginea de ansamblu devine ridicolă, dacă nu chiar grotescă.

Constantin Daicoviciu a fost profesor de antichitãţi clasice şi epigrafie la Universitatea din Cluj (1923-1968), decan imediat dupã eliberare, subsecretar de stat la Ministerul Asigurãrilor Sociale şi Muncã (din ianuarie 1947) şi rector între anii 1957-1968, director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei (1945-1973), membru al Academiei Române din 1955.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *