PORTRET

Video EXCLUSIV! Mariana Radu este DOCTORIȚA ANTI-ȘPAGĂ din Baia Mare. În rezidențiat A PLECAT în Franța din cauza sistemului cu PLICURI și pentru a nu se PLAFONA. S-a întors să PROFESEZE curat, fără BANI de la pacienți

Radu Mariana este medic specialist ginecolog la Spitalul Județean Baia Mare, secția Obstretică-Ginecologie. La cei doar 35 de ani vorbește foarte degajat despre sistemul românesc de sănătate, cu bune dar și cu foarte multe rele, având deja o experiență bogată după ce a profesat în Franța încă din timpul rezidențiatului. Mărunțică, cu o atitudine simplă, directă și tranșantă, calități venite dintr-o educație profesională de top nu iartă pe nimeni, colegi medici ori pacienți. O detașare totală față de sistemul corupt, coruptibil cu pacienți care pun mereu plicul înaintea grijii pentru sănătatea proprie sau a aparținătorilor dar și neobișnuiți să se îngrijească.

A plecat în Franța, scârbită de ȘPĂGI și pentru a nu se PLAFONA

Povestea doctoriței care refuză să ia șapagă de la pacienți nu este una complicată. Tocmai de aici parcă mirarea în astfel de cazuri. Este băimăreancă, a terminat un liceu de top din Baia Mare, actualmente Colegiul Național “Gheorghe Șincai” și a urmat cursurile Facultății de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca. În anul III de rezidențiat a plecat însă în Franța iar motivele sunt de-a dreptul uluitoare: îi era silă de sistemul de șpăgi din sistemul românesc și simțea că se plafonează încă înainte să termine studiile.

“Am simțit că nu mai fac nimic. Am simțit că stagnez profesional. Apoi a fost și sistemul cu plicul care continuă și în zilele noastre”!

Dr. Mariana Radu este un fel de bau-bau în Spitalul Județean Baia Mare. Se vorbește adesea despre ea ca despre cineva nelalocul său. De ce? Simplu și totuși mult prea complicat pentru un sistem corupt, condiționat adesea, de mită. Ai bani ești tratat regește, nu ai bani, mori cu zile, nu i se potrivește tinerei noastre doctorițe care condamnă aceste practici. De aici inividie și mirare.

“Sunt de condamnat medicii, colegii care condiționează actul medical”, spune clar și răspicat doctorița anti-șpagă.

Medicul ginecolog însă pune la zid și pacientul, principalul vinovat în această horă nesfârșită a serviciilor suspectate de corupție, de dare și luare de mită. Practic pacientul vine “înarmat” de acasă cu gândul să dea bani. Vine pregătit, pentru “orice eventualitate”. Și indiferent de situație, pacientul român bagă mâna adânc în buzunarul medicului, numai să fie bine și dacă știe, uneori, că nu are cum să mai fie decât rău. Nu ne-a fost ușor să o facem să ne spună asta și într-o înregistrare video, vrând să dăm greutate celor scrise, ca învățătură de minte pentru toți.

Cine este mai vinovat pentru plic, medicul sau pacientul? Dr. Radu Mariana a răspuns pentru Ziarul de Baia Mare:

“Pacientul este cel mai mare vinovat. Asta e părerea mea, că pacientul e de vină. Oamenii vin să dea bani pur și simplu. Dacă refuzi cred că dau prea puțin sau nu o să ai grijă de ei”, spune simplu.

Medicul ne-a povestit că pacienții dau bani în toate situațiile și fără să li se ceară sau să li se sugereze. Așa ne-a povestit că atunci când merge în Urgențe, primul lucru de care se lovește și pe care trebuie să-l refuze este plicul cu bani. Oamenii se gândesc la acest aspect în mod obsesiv parcă. Își amintește și prima experiență, prima întâlnire cu plicul pe care a trebuit să îl lase în mâna celui care l-a întins:

“A venit la mine o bunicuță pentru cineva. A vrut să-mi dea bani. I-am spus că nu-mi fac meseria pentru astfel de bani”, bătrânica rămânând blocată, cu banii în mână, momente bune.

În anul III de rezidențiat, în anul 2012 a plecat în Franța, la Chartres, după ce a trimis aici un email cu o scrisoare de intenție. La scurtă vreme a primit răspuns afirmativ, intrând în rândurile lumii bune din punct de vedere medical, printre primii studenți. Ne spune că în România fiecare rezident simte că nu face nimic. Au fost și situații când în țara noastră a putut și să lucreze mai mult.

“La Clinica Dominic Stanca ne lăsa să lucrăm dar dura mult până ne venea rândul. În România eram 15-20 de rezidenți la 4 medici iar în Franța doar 5 rezidenți și lucram cu șeful gărzii. În alte părți, la noi, nici nu te băgau în seamă. Una e să vezi și alta e să pui mâna. Am constatat că rezidenții din Franța sunt foarte bine pregătiți față de noi din punct de vedere al manualității. La noi nu prea puneam mâna pe instrumente. Cum să înveți când aveai sentimentul că nu vor să te învețe că vei ajunge să îi depășești, ceea ce în Franța nu am simțit asta niciodată”, ne-a mai declarat dr. Mariana Radu.

În destăinuirile sale, medicul ginecolog își mai amintește câtă importanță i s-a dat în Franța unde a simțit și a reușit să se împlinească din punct de vedere professional și cu toate acestea încă mai studiază.

“În Urgență consultam. La sala de operații eram mâna a doua cu un medic curant sau chiar mâna întâi atunci când aveau încredere că pot face față. Am lucrat cu un medic foarte strict, acolo protocoalele sunt diferite față de cele ale noastre. În blocul operator participam efectiv la anestezie, chiuretaj, stabileam starea pacientului, înainte și după operație. La noi se face doar un consult local. În Franța ai trusa ta, ți-o montezi, pregătești, ți-o cunoști”, a mai completat doctorița anti-șpagă, Mariana Radu.

În România 1 operație la 2 luni, în Franța, operații zilnic

Ca medic resident, Radu Mariana opera în România o data la două luni  iar în Franța în fiecare zi și câte 6-7 operații zilnic printre care și unele de chirurgie oncologică! Ce diferență și câtă experiență acumulezi în acest ritm și în condiții de calitate a actului medical, ca apartatură și pregătire profesională a medicilor îndrumători. În 2014 și-a terminat specializarea în Obstretică Ginecologie. În țara noastră, în anul III de rezidențiat, înainte să părăsească România, într-o operație de laparoscopie nu era nici mâna a doua. Cu toate acestea a avut șansa de a opera la Institutul Oncologic din Cluj Napoca.

Ciocolata, „ȘPAGA” maxim existentă și rară în Franța

Ginecologul băimărean care ne face cinste prin devotament și prin pasiunea cu care profeseză, fără să ia șpagă de la pacienți, ne-a povestit că în Franța nu există mită, gărzile sunt plătite și medicilor rezidenți cu câte 100 de euro iar pentru început un medic învățăcel primește undeva la 900 de euro după care remunererea urcă treptat cu până la 30%. La noi, în schimb, studenții și rezidenții nu sunt plătiți pentru gărzile efectuate.

“În Franța moașa face tot, vede pacienta, face consultația, face Ecografia, poate urmări o sarcină de la început până la sfârșit, la noi aceste lucruri nu se întâmplă. Șpaga nu există. Nu e cu plicuri. În sistemul privat există un adaos, legal, la serviciile efectuate, în documentele de plată. La stat, foarte rar, mai lasă cineva o ciocolată, simbolic, la biroul moașelor ”, completează dr. Mariana Radu.

Pacientul român, RECALCITRANT. Gravida, NEPĂSĂTOARE

Despre pacientul român, doctorița anti-șapgă ne spune că este recalcitrant și crede că totul i se cuvine. Mai mult, acesta nu-și face consultații cu anii. Despre gravidă, vorbește cu aceeași transparență și tranșează lucrurile și în acest caz:

“Graviduțele nu se dispensarizează. Gravida nu e urmărită. Le întrebi când au avut ultima menstruație și habar nu au, nu știu pe ce lume trăiesc. În Franța veneau gravide de origine din țări africane cu ecografia făcută la control. Gravida din România nu merge în Policlinică să-și facă măcar controale iar apoi are pretenții. Acestea sunt infantilisme”, a mai spus medicul pentru ziarul nostru.

Dobândește competențe în Franța pentru a putea opera cancere de sân în România

Chiar dacă s-a întors acasă de un an de zile, excepționalul medic băimărean își continuă specializarea în Franța în Ginecologie Oncologică și Mamară. La noi nu poate opera cancere din patologia canceroasă a sânului, în Franța da! De aceea își continua studiile în afara țării pentru a putea opera și în România.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *