Reportaj

Video – De 3 ani jumate, Viorica trăiește într-o baracă din Parcul Feroviarilor, cu 3 copii minori, fără curent, apă și căldură

Viorica Jiga are 47 de ani și 8 copii, pentru care a luptat toată viața, în cele mai grele condiții, doar să îi vadă la casa lor! De 3 ani jumate, însă, nu le poate oferi o casă adevărată celor 3 copii minori cu care locuiește într-o baracă din Parcul Feroviarilor, fără curent, apă și căldură.

Viorica lucrează ca femeie de serviciu la o școală din Cluj, câștigă 1500 de lei pe lună, bani din care nu își permite plata unei chirii. Ar fi îndreptățită la o locuință socială sau măcar la ajutorul pentru plata chiriei oferit de Serviciul Protecție Socială al municipalității, însă nu știe ce trebuie să facă pentru a-și depune actele și ar avea nevoie de sprijin în acest sens.

De 3 ani și 6 luni, de când locuiește în Parcul Feroviarilor, Viorica „și-a plătit” șederea pe spațiul public prin curățarea parcului de drogați – femeia spune că aici era un spațiu unde se consumau droguri în mod frecvent, unde unii au și murit, însă, de când și-a făcut casa în parc, i-a alungat pe drogați, cu ajutorul Poliției.

Viorica a igienizat și zona unde își are baraca și a încercat să le ofere copiilor condiții de trai în care aceștia să poată crește sănătoși, pentru a-și face o viață mai bună, departe de containerul în care trăiesc:

„Dumnezeu așa a vrut, să pot să stau la lucru, să pot să îmi conduc capul, să îmi întrețin copiii, să îi cresc și lupt pentru ei, indiferent ce ar fi! Vreau să lupt, să îmi văd copiii în casă! Apoi, nu mă interesează ce o să mi se întâmple! Dar vreau să îmi văd copiii mei strânși de pe drumuri! Acesta e lucrul cel mai important pentru mine în viață! Să știu că nu mai sunt pe străzi! Opt copii am, din care îmi sunt căsătoriți patru. Dar, nu am avut noroc în viață! Am fost o femeie maltratată, chinuită, vai și amar de capul meu!”, povestește femeia.

O fetiță de 14 ani, un băiețel de 15 ani și unul de 11  trăiesc în prezent, alături de mama lor, în locuința improvizată din parc, fără electricitate, cu apă adusă în ligheane și în sticle de plastic, cu foc cu lemne făcut iarna în soba din containerul-casă.

Viorica are nevoie de o chirie mai ieftină, pentru a locui în condiții decente alături de copiii ei. Dacă a reușit să mențină curățenia în baraca din parc, cu siguranță nu le-ar face probleme nici proprietarilor care i-ar putea oferi o locuință pe care să și-o permită. Nu bea, lucrează, e curată și vrea doar să își crească în liniște copiii minori. Ar avea nevoie și de ajutor pentru depunerea actelor la Primărie pentru o locuință socială sau pentru subvenționarea unei chirii. Are doar 4 clase și nu se poate descurca singură în hățișul birocratic.

„Să stăm undeva, să fim strânși de pe drumuri, pentru asta aș mulțumi cel mai mult! Dacă ar putea cineva să ne ajute, să fim și noi ca oamenii, în rând! Lucrăm, nu suntem cerșetori, nu suntem hoți! Dacă vor! Dacă nu, și așa e bine! Noi ne mulțumim cu ce ne dă Dumnezeu!”, exclamă Viorica Jiga, a cărei poveste de viață o puteți urmări în filmarea de mai jos.

Cele 12 minute vă vor oferi o perspectivă diferită asupra vieții, asupra a ceea ce înseamnă viața pentru cei care nu s-au născut cu toate de-a gata, dar care s-au decis să lupte.

Viorica are buletin de Cluj, pe strada Argeș, din zona semicentrală a Clujului. Copiii ei sunt clujeni. Clujeni ce locuiesc într-un container din parc, în Clujul despre care oficialii afirmă că este orașul din România cu cea mai bună calitate a vieții. Dacă ceea ce clamează edilii ar fi adevărat, atunci orașul ar avea grijă, prin Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei, și de clujenii care, deși muncesc să își crească copiii, nu reușesc să le ofere o locuință încălzită, cu apă curentă, cu curent electric.

Până să o ajute Primăria însă, clujenii inimoși o pot găsi pe Viorica „acasă”, în baraca de la intrarea din Parcul Feroviarilor. Ziua lucrează la o școală din Zorilor, așa că o puteți căuta după-masa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *