Anchete

Video cu angajații DGASPC, surprinși în timp ce se pregăteau „să servească masa” în cadrul instituției, în timp ce copiii țineau „regim de slăbire”

Scris de 2,852

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului este o adevărată cutie a Pandorei, din care scandalurile și neregulile nu încetează să iasă la iveală. Până și lucrurile simple și de bun-simț, care ar trebui tratate cu bun-simț, cum este, de exemplu, hrana copiilor instituționalizați, reprezintă o problemă complicată, din orice perspectivă am privi lucrurile. Pe lângă faptul că cuantumul normei de hrană este scandalos de mic, angajații Direcției mai și mâncau în cadrul instituției și o privire asupra unui meniu zilnic, chiar și fără a mânca și adulții din hrana copiilor, ne arată un adevăr trist: copiii instituționalizați din județul Cluj mănâncă doar atât cât să nu moară de foame.

În cadrul unei conferințe de presă,  în data de 19 iulie, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că angajații DGASPC mâncau din norma de hrană a copiilor instituționalizați:

„Din norma de hrană a copiilor, mâncau și angajații. Și, ca să vă dați seama până unde merge ridicolul, urmare a poziției mele, am primit o adresă de la director, sigur, nesemnată de nimeni, el e instituția, nu are nici director, el semnează. Dar, ce este interesant, este că recunoaște că mănâncă angajații acolo. În adresă, el spune așa: «Angajații, urmare a aparițiilor din Ziar… nu știu de care, nu vreau să vă spun unde [din Ziar de Cluj – n.r.], am fost atacat și mi s-a spus că, în fine… din banii alocați pe fiecare copil… și spune: «Angajații într-adevăr au posibilitatea de a se înscrie la masă pe baza unui tabel, contra cost, sumele încasate fiind ulterior depuse la sediul Direcției». Fals! Nu au voie să mănânce angajații la Direcție! Direcția de Asistență Socială nu se ocupă să gătească mâncare pentru angajați! Ea primește pentru hrană strict 14 sau 16 lei, de la caz la caz, pentru fiecare copil. 

Cu alte cuvinte, banii pentru hrană sunt strict dimensionați la numărul de persoane instituționalizate. Dacă tu, din banii primiți, gătești mai mult, că nu ai alți bani… dacă aveai bani de gătit la angajați, găteai din acei bani! Tu primești 14 sau 16 lei pe fiecare copil, din acei bani poți să îi gătești numai copilului, pentru că așa e dimensionată norma de hrană. Dacă tu faci, în loc de 10 porții, 30 de porții în ziua respectivă, atunci înseamnă că i-ai diminuat norma de hrană, ai lungit mâncarea. Dacă vrei să faci mai multe porții, trebuie să iei bani din altă parte și să cumperi mai multă hrană. El, din aceiași bani, a făcut mai multă mâncare, pentru că nu avea în buget bani să ia mâncare în plus. De ce? Pentru că Direcția nu se ocupă cu acordarea de hrană la angajați! Nu are obiect de activitatea Direcția de Asistență Socială să dea de mâncare la angajați! Mai departe, zice Tămaș: «Aceste sume încasate de la angajați sunt realocate și contribuie la reducerea costurilor cu alte servicii.  Adică, a deturnat banii! A încasat de la oameni și i-a dus în altă direcție! Recunoaște că i-a realocat și i-a dus spre alte servicii! Adică, deturnare de fonduri, recunoaște în adresa oficială că se întâmpla ceea ce v-am spus eu.  De aceea, am și cerut să stopeze această practică de a găti mâncare pentru angajați, pentru că nu poți afecta norma de hrană în felul acesta. Mi se pare inadmisibil să recunoști și să spui cu atâta nonșalanță, asta înseamnă că ei nu au niciun moment în cap ideea că încalcă legea; și că li se pare firesc, din dispoziția directorului, să decidă că fac mâncare și pentru angajați. Obiectul de activitate al Direcției nu este să gătească, cu angajații Direcției, mâncare pentru angajați, ci strict să gătească mâncare pentru fiecare persoană cu nevoi, în limita a 14-16 lei per tânăr pe zi, și așa foarte mică norma. Și așa, cu eforturi mari asigurăm asta.”

Într-o plimbare cu camera ascunsă în sediul de birouri al DGASPC, în renovatul fără autorizație Corp F, în data de 13 iulie, la ora 12:30, am surprins următoarea discuție între doi angajați ai Direcției, care se pregăteau să ia masa în incinta instituției: 

„Un angajat al Direcției: Supă de cartofi și piure cu șnițel!

O angajată a Direcției: Supă de cartofi și…?

Un angajat al Direcției: Supă de găluște și piure cu șnițel!

O angajată a Direcției: Ok! Vrei?

Un angajat al Direcției: Îmhî!”

Ne-am pus, prin urmare, întrebarea, ce anume mai mănâncă copiii, dacă angajații care trebuie să le servească mâncarea se servesc din norma lor de hrană, și așa foarte modestă. Pentru a elucida acest mister, cum se poate hrăni, o zi întreagă, un copil, din 16 lei, din care mai mănâncă și un adult, le-am solicitat reprezentanților DGASPC să ne comunice în ce constă meniul zilnic și săptămânal al copiilor.

Directorul DGASPC, Daniel Tămaș, a răspuns solicitării noastre, oferindu-ne, spre exemplificare, un meniu dintr-o unitate rezidențială și un meniu dintr-un centru de zi, menționând, în același timp, faptul că, începând din data de 19 iulie, angajații DGASPC „nu mai servesc masa la nivelul instituției” (voind probabil să ne spună că angajații nu mai mănâncă la nivelul instituției, pentru că de servit masa beneficiarilor, așa cum este firesc, încă o mai servesc).

După cum ne-a informat Daniel Tămaș, „conform Hotărârii nr. 40 din 2016 emisă de Consiliului Județean Cluj, cuantumul alocației de hrană pentru copiii din sistemul rezidențial este de 16,60 lei/zi, iar pentru copiii care frecventează centrul de zi este  de 12 lei/zi.

În prezent, la nivelul județului Cluj, pentru un număr de 312 copii  este instituită măsură de protecție specială în sistem rezidențial,  iar un număr de 77 de copii sunt în evidența centrelor de zi ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.”

Daniel Tămaș ne-a oferit exemple de meniuri din Centrul de zi „Spiridușii” și Centrul maternal „Iris” din Câmpia Turzii și din Complexul de Servicii pentru Recuperarea Copiilor cu Handicap Neuropsihic Ușor și Mediu nr. 9 „Țăndărică”.

Am constatat, cel puțin în cazul meniului săptămânal de la centrul „Țăndărică”, un meniu diversificat, dar insuficient din punctul de vedere al cantității substanțelor nutritive (proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale), pentru niște copii aflați în creștere.

Acest meniu ar fi excelent pentru un regim de slăbire echilibrat, însă nu pentru necesitățile nutritive al unor copii și adolescenți.

Dacă raportăm însă cantitățile de hrană la cuantumul alocației de 16,60 lei/zi, respectiv 12 lei/zi, acestea se încadrează în buget. Dacă, însă, din această mâncare insuficientă cantitativ, mai mâncau și angajații Direcției, atunci mâncarea care li se servea zilnic copiilor nu mai poate fi încadrată în categoria „regim de slăbire”, ci în cea de regim minimal, de subzistență. Practic, copiii instituționalizați mâncau suficient cât să nu moară de foame, dar insuficient pentru o dezvoltare fizică și psihică normală. 

În urma dezvăluirilor apărute în Ziar de Cluj și a acuzațiilor pe care le-a adus președintele Consiliului Județean, conform declarațiilor lui Daniel Tămaș, din 19 iulie, angajații nu mai mănâncă în instituție, din hrana copiilor. 

Îi rugăm pe toți angajații Direcției, pe îngrijitori, educatori, pe bucătarii sau asistenții medicali, pe cei aflați în îngrijirea DGASPC, să ne comunice, pe adresa de mail florin@ziardecluj.ro, eventualele nereguli care continuă să existe în ceea ce privește hrana copiilor instituționalizați, privind meniul acestora sau situațiile în care angajații continuă să se servească din hrana unor copii, și așa subnutriți. 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 42 mins Din oras
    După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
  • Acum 1 hour Sport
    BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
  • Acum 2 hours Politica
    AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
  • Acum 2 hours Politica
    Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
  • Acum 4 hours Politica
    Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
  • Acum 5 hours In vizor
    Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
  • Acum 13 hours General
    EXCLUSIV! Bătăușele au fost date afară din PSD Cluj
  • Acum 21 hours Focus
    Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO
  • Acum 22 hours In vizor
    VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”
  • Acum 23 hours In vizor
    Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț
  • Acum 23 hours General
    Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină
  • Acum 1 day Din oras
    Un american din Cluj şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide. A urcat pe acoperișul casei, înarmat cu o lingură
  • Acum 1 day Focus
    Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la NCN, despre legile educației: „Au fost mai multe lucruri pe care le-am dorit a fi luate în seamă, nu le-am văzut aprobate” – VIDEO
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE