Anchete

Video cu angajații DGASPC, surprinși în timp ce se pregăteau „să servească masa” în cadrul instituției, în timp ce copiii țineau „regim de slăbire”

Scris de 2,852

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului este o adevărată cutie a Pandorei, din care scandalurile și neregulile nu încetează să iasă la iveală. Până și lucrurile simple și de bun-simț, care ar trebui tratate cu bun-simț, cum este, de exemplu, hrana copiilor instituționalizați, reprezintă o problemă complicată, din orice perspectivă am privi lucrurile. Pe lângă faptul că cuantumul normei de hrană este scandalos de mic, angajații Direcției mai și mâncau în cadrul instituției și o privire asupra unui meniu zilnic, chiar și fără a mânca și adulții din hrana copiilor, ne arată un adevăr trist: copiii instituționalizați din județul Cluj mănâncă doar atât cât să nu moară de foame.

În cadrul unei conferințe de presă,  în data de 19 iulie, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că angajații DGASPC mâncau din norma de hrană a copiilor instituționalizați:

„Din norma de hrană a copiilor, mâncau și angajații. Și, ca să vă dați seama până unde merge ridicolul, urmare a poziției mele, am primit o adresă de la director, sigur, nesemnată de nimeni, el e instituția, nu are nici director, el semnează. Dar, ce este interesant, este că recunoaște că mănâncă angajații acolo. În adresă, el spune așa: «Angajații, urmare a aparițiilor din Ziar… nu știu de care, nu vreau să vă spun unde [din Ziar de Cluj – n.r.], am fost atacat și mi s-a spus că, în fine… din banii alocați pe fiecare copil… și spune: «Angajații într-adevăr au posibilitatea de a se înscrie la masă pe baza unui tabel, contra cost, sumele încasate fiind ulterior depuse la sediul Direcției». Fals! Nu au voie să mănânce angajații la Direcție! Direcția de Asistență Socială nu se ocupă să gătească mâncare pentru angajați! Ea primește pentru hrană strict 14 sau 16 lei, de la caz la caz, pentru fiecare copil. 

Cu alte cuvinte, banii pentru hrană sunt strict dimensionați la numărul de persoane instituționalizate. Dacă tu, din banii primiți, gătești mai mult, că nu ai alți bani… dacă aveai bani de gătit la angajați, găteai din acei bani! Tu primești 14 sau 16 lei pe fiecare copil, din acei bani poți să îi gătești numai copilului, pentru că așa e dimensionată norma de hrană. Dacă tu faci, în loc de 10 porții, 30 de porții în ziua respectivă, atunci înseamnă că i-ai diminuat norma de hrană, ai lungit mâncarea. Dacă vrei să faci mai multe porții, trebuie să iei bani din altă parte și să cumperi mai multă hrană. El, din aceiași bani, a făcut mai multă mâncare, pentru că nu avea în buget bani să ia mâncare în plus. De ce? Pentru că Direcția nu se ocupă cu acordarea de hrană la angajați! Nu are obiect de activitatea Direcția de Asistență Socială să dea de mâncare la angajați! Mai departe, zice Tămaș: «Aceste sume încasate de la angajați sunt realocate și contribuie la reducerea costurilor cu alte servicii.  Adică, a deturnat banii! A încasat de la oameni și i-a dus în altă direcție! Recunoaște că i-a realocat și i-a dus spre alte servicii! Adică, deturnare de fonduri, recunoaște în adresa oficială că se întâmpla ceea ce v-am spus eu.  De aceea, am și cerut să stopeze această practică de a găti mâncare pentru angajați, pentru că nu poți afecta norma de hrană în felul acesta. Mi se pare inadmisibil să recunoști și să spui cu atâta nonșalanță, asta înseamnă că ei nu au niciun moment în cap ideea că încalcă legea; și că li se pare firesc, din dispoziția directorului, să decidă că fac mâncare și pentru angajați. Obiectul de activitate al Direcției nu este să gătească, cu angajații Direcției, mâncare pentru angajați, ci strict să gătească mâncare pentru fiecare persoană cu nevoi, în limita a 14-16 lei per tânăr pe zi, și așa foarte mică norma. Și așa, cu eforturi mari asigurăm asta.”

Într-o plimbare cu camera ascunsă în sediul de birouri al DGASPC, în renovatul fără autorizație Corp F, în data de 13 iulie, la ora 12:30, am surprins următoarea discuție între doi angajați ai Direcției, care se pregăteau să ia masa în incinta instituției: 

„Un angajat al Direcției: Supă de cartofi și piure cu șnițel!

O angajată a Direcției: Supă de cartofi și…?

Un angajat al Direcției: Supă de găluște și piure cu șnițel!

O angajată a Direcției: Ok! Vrei?

Un angajat al Direcției: Îmhî!”

Ne-am pus, prin urmare, întrebarea, ce anume mai mănâncă copiii, dacă angajații care trebuie să le servească mâncarea se servesc din norma lor de hrană, și așa foarte modestă. Pentru a elucida acest mister, cum se poate hrăni, o zi întreagă, un copil, din 16 lei, din care mai mănâncă și un adult, le-am solicitat reprezentanților DGASPC să ne comunice în ce constă meniul zilnic și săptămânal al copiilor.

Directorul DGASPC, Daniel Tămaș, a răspuns solicitării noastre, oferindu-ne, spre exemplificare, un meniu dintr-o unitate rezidențială și un meniu dintr-un centru de zi, menționând, în același timp, faptul că, începând din data de 19 iulie, angajații DGASPC „nu mai servesc masa la nivelul instituției” (voind probabil să ne spună că angajații nu mai mănâncă la nivelul instituției, pentru că de servit masa beneficiarilor, așa cum este firesc, încă o mai servesc).

După cum ne-a informat Daniel Tămaș, „conform Hotărârii nr. 40 din 2016 emisă de Consiliului Județean Cluj, cuantumul alocației de hrană pentru copiii din sistemul rezidențial este de 16,60 lei/zi, iar pentru copiii care frecventează centrul de zi este  de 12 lei/zi.

În prezent, la nivelul județului Cluj, pentru un număr de 312 copii  este instituită măsură de protecție specială în sistem rezidențial,  iar un număr de 77 de copii sunt în evidența centrelor de zi ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.”

Daniel Tămaș ne-a oferit exemple de meniuri din Centrul de zi „Spiridușii” și Centrul maternal „Iris” din Câmpia Turzii și din Complexul de Servicii pentru Recuperarea Copiilor cu Handicap Neuropsihic Ușor și Mediu nr. 9 „Țăndărică”.

Am constatat, cel puțin în cazul meniului săptămânal de la centrul „Țăndărică”, un meniu diversificat, dar insuficient din punctul de vedere al cantității substanțelor nutritive (proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale), pentru niște copii aflați în creștere.

Acest meniu ar fi excelent pentru un regim de slăbire echilibrat, însă nu pentru necesitățile nutritive al unor copii și adolescenți.

Dacă raportăm însă cantitățile de hrană la cuantumul alocației de 16,60 lei/zi, respectiv 12 lei/zi, acestea se încadrează în buget. Dacă, însă, din această mâncare insuficientă cantitativ, mai mâncau și angajații Direcției, atunci mâncarea care li se servea zilnic copiilor nu mai poate fi încadrată în categoria „regim de slăbire”, ci în cea de regim minimal, de subzistență. Practic, copiii instituționalizați mâncau suficient cât să nu moară de foame, dar insuficient pentru o dezvoltare fizică și psihică normală. 

În urma dezvăluirilor apărute în Ziar de Cluj și a acuzațiilor pe care le-a adus președintele Consiliului Județean, conform declarațiilor lui Daniel Tămaș, din 19 iulie, angajații nu mai mănâncă în instituție, din hrana copiilor. 

Îi rugăm pe toți angajații Direcției, pe îngrijitori, educatori, pe bucătarii sau asistenții medicali, pe cei aflați în îngrijirea DGASPC, să ne comunice, pe adresa de mail florin@ziardecluj.ro, eventualele nereguli care continuă să existe în ceea ce privește hrana copiilor instituționalizați, privind meniul acestora sau situațiile în care angajații continuă să se servească din hrana unor copii, și așa subnutriți. ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 1 hour Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 5 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 6 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 8 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE