In vizor

VIDEO – Cozi la Finanțe: clujenii se înghesuie să depună declarațiile unice

Chiar dacă termenul pentru depunerea declarațiilor unice a fost prelungit până în 25 mai, clujenii tot au așteptat până în ultimul moment ceea ce a determinat apariția unor cozi la sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Cluj. 

Purtătorul de cuvânt al DGRFP Cluj-Napoca a confirmat pentru Ziar de Cluj că aceste cozi sunt cauzate de clujenii care insistă să vină să își depună declarația unică la ghișeu, deși există și mijloace electronice care au fost puse la dispoziția contribuabililor. 

„S-au creat cozi deoarece în ciuda comunicărilor făcute de noi privind mijloacele electronice, contribuabilii preferă să vină la ghișeu să își depună declarațiile unice. Așa s-au obișnuit. De asemenea, odată cu ridicarea restricțiilor au crescut și numărul persoanelor care se prezintă la ghișeu. Noi încă de dimineața am desemnat personal pentru a oferi suport celor care se prezintă la ghișee”, a declarat Alin Radu.

Declarația unică se completează şi se depune, până la data de 25 mai 2021, de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

 Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale din Secțiunea asistenţă pentru contribuabili, Subsecțiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative/Modele de completare a declarației unice. Acestea conțin indicații vizuale pentru completarea secțiunilor declarației unice în funcție de venitul obținut.
Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin organelor fiscale astfel:

  •  apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor – Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60;
  •  prin      e-mail,      accesând      Formularul      de      contact      disponibil      pe      portal  https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spatjul Privat Virtual.

Recomandăm depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
  • prin   intermediul   serviciului   „Depunere  declarații”,   disponibil   pe   portalul  www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

Declaraţia unică se poate depune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

ANAF a creat pe portalul instituțional o rubrică în care se regăsesc toate informațiile detaliate despre declarația unică (Ghid de completare, Formularul 212 pentru descărcare, baza legală etc.), aceasta putând fi accesată la acest link https://static.anaf.ro/static/10/SPV/info_spv.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *