In vizor

VIDEO – Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai inventivi profesori clujeni: Dan Vodnar, prorector USAMV, viral pentru clipul despre măștile sterilizate în microunde

Profesorul universitar Dan Vodnar, prorector responsabil cu cercetarea în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, este acel profesor dedicat, implicat, carismatic și total îndrăgostit de profesia de dascăl. Acesta a devenit cunoscut la nivel național nu doar în mediul academic datorită unui experiment realizat în pandemie prin care a demonstrat că măștile reutilizabile nu pot fi sterilizate în cuptorul cu microunde.

În interviul oferit pentru Ziar de Cluj, profesorul Vodnar a vorbit despre pasiunea sa pentru cercetarea din domeniul alimentar și despre ideile inovative cu ajutorul cărora a reușit să stârnească interesul studenților pentru cercetare.

Reporter: Domnule profesor ațit reușit repede să vă faceti cunoscut în acest domeniu al cercetării, deși sunteți încă tânăr. Cât de greu a fost drumul pana aici și de ce ați ales să vă dedicați cercetării și mai ales în industria alimentară?

Dan Vodnar: Am ales domeniul cercetării, de fapt el cred că m-a ales pe mine. Totdeauna am avut ca personalitate și ca om, mi-a plăcut să adresez întrebări și să găsesc răspunsuri prin urmare de aici vine această dorință înspre a cerceta. Desigur că domeniul alimentar m-a fascinat și mă fascinează în continuare doarece noi, prin definiție, ne îndreptăm de cel puțin trei ori pe zi spre mâncare. A fost extrem de important pentru mine să înțeleg ceea ce mâncăm și cum se produc aceste alimente care devin ulterior alimentația populației, alimentația mea, alimentația tuturor oamenilor.

Reporter: Sunteți absolvent al unui liceu clujean cu profil matematică-fizică, când v-ați dat seama că doriți să urmați cursurile Universității de Medicină Veterinară?

Dan Vodnar: Sunt născut și crescut în Băile Borșa, județul Maramureș. Practic acolo am urmat ciclul primar și gimnazial, după care mama mea și-a dorit extrem de mult ca eu să studiez la Cluj. A fost un moment în care ea a luat o decizie extrem de bună. A fost pentru prima dată când am călcat în Cluj când am venit să dau examenul la liceu. Pe vremea aceea așa se proceda, nu exista această ”capacitate”. Am ales pur și simplu datorită vibrației pe care am avut-o cu oamenii din cadrul liceelor. Am fost la mai multe licee din Cluj și am ales să merg la liceul George Barițiu datorită faptului că a existat o doamnă profesor de fizică foarte drăguță cu noi, ne-a oferit foarte multe informații utile și acesta a fost motivul pentru care am ales Colegiul Național George Barițiu. Sigur, matematică-fizică, la vremea aceea nu era altceva, adică era profil uman dar nu eram profilul unui elev corespunzător pentru acest domeniu. Prin urmare am intrat la matematică-fizică și am ajuns la matematică-fizică intensiv. Ulterior, când am finalizat studiile de liceu mi-am îndreptat atenția către chimie. Mi-a plăcut întotdeauna extrem de mult chimia, pentru că totul este chimie, prin urmare am optat pentru o universitate unde se studia chimia. Era însă o chimie extrem de aplicată, mi-ar fi plăcut să fie o chimie aplicată înspre zona de nutriție, înspre partea umană. Prin urmare am renunțat după primul an de facultate la acea specializare și am descoperit specializarea din cadrul USAMV, Controlul și Expertiza Produselor Alimentare.. Așa cumva am ajuns în cadrul acestei universități la specializarea oferită la vremea respectivă și era prima promoție de Control și Expertiză a Produselor Alimentare.

Reporter: Care sunt profesorii ce v-au inspirat să urmați această carieră?

Dan Vodnar: Sunt extrem de mulți oameni care m-au inspirat, pe lângă profesori. Trebuie să recunosc că toți profesorii pe care i-am întâlnit în viața aceasta și-au lăsat o urmă în formarea mea profesională, unii mai severi, alții mai îndreptați spre partea de comunicare și mai flexibili, de la care am avut de învățat extrem de multe lucruri. Am finalizat studiile universitare, iar pe perioada studiilor am beneficiat de o bursă Erasmus și am studiat în Germania timp de șase luni, după care mi-aș fi dorit să continui studiile. Prin urmare m-am înscris la doctorat, mi-am dorit foarte mult să fac un doctorat în Italia, obținusem deja o bursă, dar tatăl meu s-a îmbolnăvit, prin urmare am decis să rămân acasă pentru că avea nevoie de noi și nu am mai continuat studiile în străinătate. În schimb la USAMV am întâlnit-o pe doamna profesor Socaciu care mi-a fost și profesor de chimia alimentului. Mi-am luat inima în dinți și am venit la dânsa. Mi-am exprimat dorința de a candida pentru o poziție de doctorand, pentru o bursă. A fost extrem de drăguță și toate perioada trăită cu dânsa din punct de vedere științific a fost minunată și pot să spun că a fost probabil pilonul principal care m-a inspirat extrem de mult în tot ceea ce am urmat să fac în cariera mea.

Reporter: Sunteți cel care a inovat acest domeniu al cercetării în sectorul alimentar și ați deschis Universitatea către public prin proiecte total atipice. Cum au fost primite aceste idei de ceilalți colegi, dar și de studenți?

Dan Vodnar: Eu cred că foarte bine, sper din suflet că au fost foarte bine primite. Nu cred că am adus eu inovația, inovația exista, idei au fost și sunt în permanență. Sunt alte universități din România cu profil alimentar în care studenții dezvoltă produse alimentare, idei noi, inovații care într-adevăr se validează pe piața economică. Mie mi-a plăcut întotdeauna să pun întrebări și să caut răspunsuri. Prin urmare nu am făcut altceva decât să adresez întrebări, să citesc extrem de mult, să fiu pus la punct cu tot ceea ce se întâmplă în literatura de specialitate. Având în vedere faptul că deții cunoștințe foarte bune în urma documentării științifice nu a fost foarte complicat să ajungem să depunem proiecte, unele tipice, altele atipice. Mulți dintre colegii mei mi-au fost alături, sau majoritatea mi-au fost alături. Cu mulți dintre ei am dezvoltat aceste proiecte. Eu cred că foarte bine am lucrat până la acest moment cu ei și de acum încolo sunt absolut convins că se va întâmpla la fel. Studenții în general caută tot ceea ce este nou. Îmi aduc aminte că la început când am dezvoltat disciplina de gastronomie moleculară în cadrul universității toți voiau un produs inovativ, voiau ceva ce nu a mai fost, ceva ce nu a mai existat pe piață. Pentru domeniul alimentar este destul de complicat, este o legislație pe care trebuie să o respectăm. Nu putem orice am crede noi că este comestibil să dezvoltăm, și asta pentru simplul fapt că este o legislație vizavi de ambalaje, vizavi de compoziție, vizavi de toxicitatea anumitor compuși, vizavi de concentrație, însă ei întotdeauna își doresc să fie ceva nou, ceva inovativ. Categoric cu studenții a fost minunat să lucrăm. Ani la rând vin în laborator studenți extrem de pasionați și care dezvoltă idei diferite față de ceea ce este pe piață.

Reporter: În afară de cercetare, ce alte pasiuni mai aveți?

Dan Vodnar: Îmi place foarte mult să alerg. Recunosc că în ultima perioadă nu am alergat la fel de mult cât mi-aș fi dorit. Îmi place foarte mult să colecționez bancnote vechi și îmi face o reală plăcere să citesc beletristică. În această perioadă a pandemiei a fost un moment de încărcare spirituală foarte bun pentru că am reușit să citesc mai mult decât aș fi putut în mod normal.

Reporter: Cum v-ați adaptat în pandemie? Am văzut că ați postat filmulețe educative dintre care cel cu masca sterilizată în cuptorul cu microunde a devenit viral.

Dan Vodnar: Practic în acestă pandemie am încercat să realizez un canal de Youtube cu filmulețe educative. Mi-am dorit extrem de mult acest lucru de foarte multă vreme. Adică să prezinți fenomenele culinare într-o modalitate foarte simplă așa încât toată lumea să aibă acces la acea informație. Practic acel canal și acele filmulețe sunt destinate publicului larg, nu sunt făcute strict pentru specialiști, pentru că toți specialiștii cunosc aceste fenomene. Cel cu mască, nu mi-am dorit neapărat să devină viral, dar la un moment dat pe un post de televiziune văzusem un domn profesor fizician care ne spunea că putem să sterilizăm măștile la microunde, lucru pe care noi am încercat să îl demonstrăm în laborator să vedem dacă funcționează sau nu. Sigur că dânsul mergea pe o putere a microundelor de 8 GHz dar microundele tradiționale pe care le folosim în bucătărie au 2,48 GHz. Noi experimentul așa l-am făcut. În această pandemie am citit foarte mult și am dezvoltat inclusiv aceste filmulețe educative care vor continua undeva după finalul lunii august. Voi începe un nou set de filmulețe, unele dintre ele sunt filmate însă am înțeles că e nevoie de un content care să susțină existența acelui canal și am decis să opresc orice postare și să mă concentrez pe conținut, să fie gata de livrat. Am încercat să înțelegem fenomenele, de exemplu, dacă reușim să facem maioneză din albuș de ou, de ce suflăm în supă și atunci supa se răcește, am mai avut încă un filmuleț cu sferele din iaurt. Este practic explicația științifică din spate. 

Reporter: Cum credeți că va fi influențat învățământul universitar de pandemie? Nu se poate face cercetare online. Ce vor face studenții care nu se pot întoarce în laborator?

Dan Vodnar: Eu sper din suflet, sunt un optimist incurabil, să reușim să ne întoarcem cât mai repede în laboratoare. Studenții reușesc să urmeze acea cale a documentării științifice, însă ei au nevoie și de partea de laborator. Din punct de vedere al cercetării lucrurile sunt mai simple pentru cei care fac cercetare și sunt angajați pe proiecte sau de către universitate, însă pentru studenți este mult mai dificil pentru că nu au acces și nu pot avea acces în această perioadă în laboratoare. Nu îmi dau seama cum ar putea arăta această lume fără studenți în universități și în laboratoare. Mie personal îmi este extrem de dor de ei, mai ales că veneau destul de des la noi cu diverse întrebări, cu extrem de multă dorință de a demonstra lucruri în laborator. Sper din suflet să ne reîntoarcem. Nu îmi pot să îmi dau seama cum va arăta viața noastră pentru următorul semestru dacă trebuie să optăm pentru un învățământ în continuare online. Destul de dificil cu siguranță.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *