In vizor

Viceprimarul Tarcea, despre eșecul proiectului pentru Podul Porțelanului: „Oamenii s-au dus pe Lună, cu siguranță că există o soluție tehnică și pentru pod”

Scris de 118

Viceprimarul Dan Tarcea consideră că principala vină pentru eșecul proiectului de realizarea a Podului Porțelanului o are proiectantul. Tarcea susține că modul în care sunt organizate licitațiile permite ca adeseori câștigătorii să fie firme care nu au campacitatea să ducă la bun sfârșit proiecte de mare anvergură. 

„În condițiile în care trebuie să facem licitație, acolo suntem la jocul sorții. Acolo eu nu pot să știu cine vine la licitații. Am avut situații în care am pus condiții de experiență similară, au venit cu scrisori de susținere din partea altor companii care pur și simplu care pur și simplu doar i-au dat scrisoare și nu am putut să îi eliminăm. Am avut situații în care o firmă cu doi-trei angajați au câștigat un contract foarte mare. Noi din start am știut că nu vor putea să îl ducă la bun sfârșit, dar nu am avut pârghiile necesare pentru a face modificări”, susține Dan Tarcea.

Viceprimarul a dezvăluit faptul că a solicitat proiectantului să vină cu o altă soluție tehnică după ce firma care executa lucrările a găsit acel zăcământ de sare, doar că soluția oferită nu a fost acceptată de dirigintele de șantier care a considerat că nu este una potrivită. În acel moment, municipalitatea a angajat un expert care să analizeze întreagă situație și să le ofere cea mai bună soluție tehnică pentru realizarea podului.

„Noi nu am știut cine este proiectantul care vine să proiecteze. Eu nu pot să intervin asupra proiectantului, el este responsabil și dacă el ne-a asigurat și și-a pus ștampila pe proiect, noi am mers mai departe cu proiectul respectiv. Am făcut licitația de execuție și a câștigat o firmă care a mai avut lucrări la nivelul Clujului. Și în momentul când s-au apucat de lucru au reușit să facă doar acea pasarelă care trebuia să fie pietonală, dar în acest moment se circulă ca și înainte, doar că pe o pasarelă nouă. Am descoperit acel zăcământ de sare, ne-am dus înapoi la proiectant și i-am spus vezi că nu ai făcut bine dă-ne soluția tehnică. Ne-a dat o altă soluție tehnică, dar în momentul când a analizat-o dirigintele de șantier a spus că nu poate să își asume această depoziție pentru că din punctul lui de vedere nu corespunde. Aici am intrat într-un conflict: dirigente de șantier și companie. Evident că eu nu știu care este soluția, de aceea am contactat un specialist care să vină să analizeze, o a treia entitate care să vină să ne spună, ulterior vom vedea ce facem: trebuie să modificăm studiul tehnic, trebuie să facem o altă licitație”, explică Dan Tarcea, la Servus Cluj.

Tarcea dă asigurări că dacă se va dovedi că vina aparține proiectantului, atunci acesta va trebui să răspundă. În acest moment însă municipalitatea se confruntă cu o altă problemă. Firma Diferit, cea care câștigase licitația de execuție a trimis o adresă prin care solicită rezilierea contractului.

„Proiectantul trebuie să răspundă, dar până nu avem toate expertizele nu ne putem îndrepta împotriva proiectantului. Poate decizia pe care a luat-o proiectantul este bună. Expertiza ar trebui să fie gata în luna martie, o vom analiza și noi și apoi vom putea să ne pronunțăm asupra direcției care trebuie să o urmăm. În momentul când vom avea soluția și suntem siguri că aceea este soluția viabilă vom știi ce avem de făcut. Oamenii s-au dus pe Lună, cu siguranță că există o soluție tehnică și pentru a construi un picior de pod pe un zăcământ de sare. Firma care a câștigat licitația ne-a trimis o adresă în care spune că vrea să rezilieze contractul pe care îl are, ceea ce înseamnă că va trebui să reluăm licitația de execuție. Trebuie să vedem dacă se mai încadrează soluția tehnică în suma licitată. Este frustrant să ai banii, să ai firma și să nu poți să realizezi podul. Acest pod a avut alocare bugetară. Este frustrant pentru noi să stai cu banii în buzunar”, a mai declarat viceprimarul.

Ziar de Cluj a analizat pe larg erorile făcute de proiectant: Sarea care a blocat lucrările: studiul geotehnic de la podul Porțelanului sare peste forajele necesareULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 4 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 6 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 7 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 7 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 8 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 9 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 10 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 11 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 24 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE