Din oras

Viceprimarul Tarcea: Clujenii vor circula cu metroul în 2026, din Sopor până pe strada Câmpului

Viceprimarul Dan Tarcea este convins că o parte din proiectul metroului clujean va fi finalizată până în 2026. Metroul a primit în PNRR o finanțare de 350 de milioane de euro, bani care nu ajung pentru întreg proiectul. Pentru a nu pierde acești bani, Clujul trebuie să îi folosească pânâ în 2026, iar viceprimarul Tarcea a declarat că va fi finalizat un tronson de 6-7 kilometri din Sopor până pe strada Câmpului. 

„Banii care vin din PNRR, 350 de milioane de euro trebuie cheltuiți până în 2026 pe metrou. Metroul este investiția optimă pentru a avea un oraș cu adevărat verde, un oraș în care poți să circuli mult mai repede. Linia de metrou merge din Sopor până în zona Câmpului, sunt 6-7 kilometri. Când am început acest proiect credeam că îl vom face abia peste 10 ani. Din sursa de finanțare pe care o avem în acest moment, pentru asta ajunge. Dacă până în 2026 nu se cheltuiesc acești bani, statul român trebuie să dea banii înapoi Uniunii Europene. Sunt convins că interesul pentru acest obiectiv va fi unul major și vor veni firme care au această capacitatea să facă aceste bucăți de tronson”, a declarat Tarcea.

În ceea ce privește celălalt tronson, de pe Câmpului până în Florești, Tarcea susține că există multiple surse de finanțare ce vor putea fi accesate pentru finalizarea proiectului. De asemenea, Tarcea a ținut să precizeze faptul că și fără proiectul metroului, Centura metropolitană tot nu ar fi fost finanțată din PNRR.

„Mai sunt și alte fonduri care pot fi accesate: fonduri guvernamentale, fonduri europene. Sunt multiple surse de finanțare. Nu o să vină nimeni să dea un miliard sau cât o să coste metroul dintr-o singură sursă de finanțare. Specialiștii vor veni să ne spună care sunt tronsoanele. Va fi fazat în etapa I, II și III. Este foarte important să îl începem și să avem tronsoane funcționale. Se lucrează extrem de intens la realizarea studiului de fezabilitate, suntem într-o fază avansată. Proiectul metroului nu exclude Centura Metropolitană. Am auzit și eu voci neavizate care spun că mai bine banii respectivi erau folosiți pentru Centura metropolitană. Nicio centură metropolitană din România nu este finanțată prin PNRR. Că aveam metroul sau nu, centura nu era finanțată de PNRR. Sunt proiecte diferite care merg înainte. Centura va asigura decongestionarea traficului de tranzit din oraș, ori metroul va asigura circulația din oraș. Sunt două proiecte foarte mari pentru comunitatea noastră, extrem de benefice.”, potrivit viceprimarului Tarcea. 

Tarcea s-a declarat extrem de dezmăgit de clujenii care atacă acest proiect, mai ales cei care critică metroul inclusiv la București. 

„Unii se grăbesc să dea cu pietre. Unora le cade foarte rău că la Cluj-Napoca se încearcă să se facă un metrou și vom reuși să facem metrou. Din păcate sunt foarte mulți clujeni care au această atitudine și din păcate transmit această atitudine mai departe la București. De parcă ei nu ar locui în municipiul Cluj-Napoca și de parcă acest metrou nu ar fi făcut și pentru ei, ci doar pentru angajații Primăriei”, susține Tarcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *