Din oras

Viceprimarul Tarcea: Clujenii vor circula cu metroul în 2026, din Sopor până pe strada Câmpului

Scris de 4,680

Viceprimarul Dan Tarcea este convins că o parte din proiectul metroului clujean va fi finalizată până în 2026. Metroul a primit în PNRR o finanțare de 350 de milioane de euro, bani care nu ajung pentru întreg proiectul. Pentru a nu pierde acești bani, Clujul trebuie să îi folosească pânâ în 2026, iar viceprimarul Tarcea a declarat că va fi finalizat un tronson de 6-7 kilometri din Sopor până pe strada Câmpului. 

„Banii care vin din PNRR, 350 de milioane de euro trebuie cheltuiți până în 2026 pe metrou. Metroul este investiția optimă pentru a avea un oraș cu adevărat verde, un oraș în care poți să circuli mult mai repede. Linia de metrou merge din Sopor până în zona Câmpului, sunt 6-7 kilometri. Când am început acest proiect credeam că îl vom face abia peste 10 ani. Din sursa de finanțare pe care o avem în acest moment, pentru asta ajunge. Dacă până în 2026 nu se cheltuiesc acești bani, statul român trebuie să dea banii înapoi Uniunii Europene. Sunt convins că interesul pentru acest obiectiv va fi unul major și vor veni firme care au această capacitatea să facă aceste bucăți de tronson”, a declarat Tarcea.

În ceea ce privește celălalt tronson, de pe Câmpului până în Florești, Tarcea susține că există multiple surse de finanțare ce vor putea fi accesate pentru finalizarea proiectului. De asemenea, Tarcea a ținut să precizeze faptul că și fără proiectul metroului, Centura metropolitană tot nu ar fi fost finanțată din PNRR.

„Mai sunt și alte fonduri care pot fi accesate: fonduri guvernamentale, fonduri europene. Sunt multiple surse de finanțare. Nu o să vină nimeni să dea un miliard sau cât o să coste metroul dintr-o singură sursă de finanțare. Specialiștii vor veni să ne spună care sunt tronsoanele. Va fi fazat în etapa I, II și III. Este foarte important să îl începem și să avem tronsoane funcționale. Se lucrează extrem de intens la realizarea studiului de fezabilitate, suntem într-o fază avansată. Proiectul metroului nu exclude Centura Metropolitană. Am auzit și eu voci neavizate care spun că mai bine banii respectivi erau folosiți pentru Centura metropolitană. Nicio centură metropolitană din România nu este finanțată prin PNRR. Că aveam metroul sau nu, centura nu era finanțată de PNRR. Sunt proiecte diferite care merg înainte. Centura va asigura decongestionarea traficului de tranzit din oraș, ori metroul va asigura circulația din oraș. Sunt două proiecte foarte mari pentru comunitatea noastră, extrem de benefice.”, potrivit viceprimarului Tarcea. 

Tarcea s-a declarat extrem de dezmăgit de clujenii care atacă acest proiect, mai ales cei care critică metroul inclusiv la București. 

„Unii se grăbesc să dea cu pietre. Unora le cade foarte rău că la Cluj-Napoca se încearcă să se facă un metrou și vom reuși să facem metrou. Din păcate sunt foarte mulți clujeni care au această atitudine și din păcate transmit această atitudine mai departe la București. De parcă ei nu ar locui în municipiul Cluj-Napoca și de parcă acest metrou nu ar fi făcut și pentru ei, ci doar pentru angajații Primăriei”, susține Tarcea.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 12 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 14 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 16 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 16 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE