Politica

Viceprimarita Clujului, Anna Horvath, solidara cu liderii administratiei din Miercurea Ciuc, cercetati intr-un dosar de coruptie

Anna Horvath, viceprimarul UDMR al orasului se declara solidara cu primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc, cercetati de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, conflict de interese si instigare la fals in inscrisuri oficiale.

“Imi asum si eu solidaritatea deplina cu colegii mei persecutati, primar si viceprimar din Tinutul Secuiesc. Vazand procedura umilitoare si scandaloasa, justificata cu acuzatii absurde menite sa manipuleze opinia publica pun intrebarea: cine isi va mai asuma munca in vreo functie publica, in cazul in care cu un astfel de „caz” inventat, poate sa ii fie atacata familia, copiii minori, fara ca cineva sa poate fi tras la raspundere, chiar daca toate acestea se dovedesc a fi excese nejustificate?”, a scris Anna Horvath pe pagina ei oficiala de Facebook.

De altfel conducerea UDMR s-a declarat solidara cu cei doi lideri ai administratiei harghitene, arestati la domiciliu intr-un dosar de coruptie.

„Uniunea Democrata Maghiara din Romania isi exprima solidaritatea cu liderii administratiei publice locale ai municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert si Szoke Domokos, ambii fiind oameni foarte devotati si dedicati activitatii pe care o desfasoara in interesul comunitatii locale. Protestam impotriva hartuirii colegilor nostri, avem incredere in nevinovatia lor, respectiv in faptul ca Parchetul va incheia cat mai curand procedura demarata impotriva lor. Contrar zvonurilor aparute in mass-media, Directia Nationala Anticoruptie nu ii suspecteaza pe Raduly Robert si Szoke Domokos de luare de mita, de aceea UDMR asteapta cat mai curand posibil clarificari in acest sens, respectiv considera ca prezumtia de nevinovatie este aplicabila si in cazul colegilor nostri”, a transmis Kelemen Hunor, intr-un comunicat de presa.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, instigare la infractiunea de abuz in serviciu si conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz in serviciu si instigare la fals material in inscrisuri oficiale. Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ca cei doi sa fie cercetati la domiciliu.

Procurorii DNA au aratat ca primarul Raduly Robert  si vicele Szoke Domokos au aprobat ilegal o autorizatie de constructie, au facut plati nelegale catre o societate si au trucat licitatii:

In calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pe baza unor documentatii incomplete, aferente reabilitarii/modernizarii unui imobil in care isi desfasoara activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia. in baza relatiilor dintre Raduly Robert-Kalman si conducerea institutiei de invatamant, primarul fiind si cadru didactic la filiala din municipiu a universitatii, acesta a aprobat, in septembrie 2014, autorizatia pentru efectuarea unor lucrari de constructie la imobil si amenajare a spatiului aferent (parcari si alei in proximitatea acestuia), in conditiile in care documentatiile depuse pentru aprobare nu indeplineau conditiile legale.

In perioada iulie – septembrie 2014, in conditiile in care Casa de Cultura a Sindicatelor – Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii si fata de aceasta s-a deschis procedura de insolventa, in calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert – Kalman a determinat o persoana, desemnata de instanta sa fie administrator judiciar al debitoarei, sa accepte vanzarea catre Primaria Miercurea Ciuc, la un pret subevaluat, a unui imobil detinut de casa de cultura. in acest scop, s-a stabilit sa fie desemnat un evaluator, astfel incat acesta sa mentioneze degradari si uzuri inexistente, apte sa justifice o evaluare a imobilului situata sub cea reala.

Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos in calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea S.C. Topo Service S.A. in lipsa receptiei legale a lucrarilor de cadastru general efectuate de aceasta firma. Platile nejustificate s-au efectuat in baza unui contract incheiat intre primaria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act aditional .
Platile s-au efectuat in conditiile in care documentatia intocmita de aceasta firma a fost restituita de 3 ori de OCPI Harghita, in mod succesiv, din cauza nerespectarii unor conditii legale si pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzata receptia lucrarilor de catre institutia mentionata, sigura abilitata pentru aprobarea lucrari de cadastru general la nivelul judetului.
Actele intocmite de S.C. TOPO SERVICE S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani mentionate in contractul si actul aditional intocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cartilor funciare ori realizarea unei evidente actualizate de cadastru si publicitate imobiliara la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrari lipsite de valoare juridica si finalitate.

Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegala, in favoarea unei persoane, a unui contract de inchiriere ce are ca obiect inchirierea de catre o societate comerciala a unui spatiu comercial proprietate privata a administratiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.
La data de 22.06.2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectiva sa altereze continutul contractului de inchiriere, pentru a permite chiriasului sa subinchirieze parte din imobil. Astfel, s-au incalcat prevederile contractuale initiale adoptate prin Hotarare de Consiliu Local.
La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegala a contractului, in sensul cerut de persoana respectiva.

Szoke Domokos, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitatie organizata de primaria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrari de amenajare zona verde, in valoare estimata de 1.320.170 lei, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucuresti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren mai mare decat cea reala.
Dupa executarea lucrarilor, Szoke Domokos a semnat si avizat documentatii justificative prin care au fost acceptate platile pentru lucrari aferente unei suprafete de teren de 100 de ori mai mare decat cea reala.

A mai rezultat comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu, de catre Szoke Domokos, ce a constat in luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primariei, si deplasarea cu el strict in interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, in perioada 18-21.07.2014, in concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primariei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului si uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *