Politica

Vicepremierul Kelemen Hunor: ”Este inacceptabil că s-a votat ca SRI să aibă rol în procesul penal, nu mai putem vorbi de justiţie independentă”

Serviciile secrete nu au ce căuta în procesul penal, pentru că este afectată independenţa şi funcţionarea justiţiei, ceea ce este o problemă legată de statul de drept, a declarat miercuri pentru AGERPRES vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, după ce în Parlament s-a votat ca interceptările realizate de SRI să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesele penale. Ceea ce s-a adoptat „este inacceptabil din punctul meu de vedere”, a adăugat vicepremierul.

El a explicat că deputaţii UDMR s-au abținut la vot.

  • ”Noi ne-am abţinut, fiindcă există multe argumente şi aceste argumente sunt legate în primul rând de statul de drept şi de separarea puterilor în stat. Puterea judecătorească şi bineînţeles partea de urmărire penală nu trebuie să fie amestecată cu nicio altă putere. Deci serviciile de intelligence nu au ce căuta în procesul penal. În forma votată de Parlament, pe care noi nu am votat-o, SRI-ul este introdus în procesul penal, ne întoarcem în timp, vreo 10 ani, chiar mai mult, ceea ce afectează independenţa şi funcţionarea justiţiei. Asta înseamnă că, din punctul nostru de vedere, este o problemă legată de statul de drept. În momentul în care justiţia nu este independentă şi dacă SRI-ul are un rol în procesul penal, nu mai putem vorbi despre justiţie independentă. Acesta era argumentul nostru şi este argumentul nostru în continuare, când vorbim de votul nostru pe procedură penală, unde noi ne-am abţinut”, a afirmat liderul UDMR.

Amestec ”inacceptabil”

Vicepremierul a mai precizat că forma adoptată de Parlament se referă la orice faptă penală şi la orice proces penal, „ceea ce este inacceptabil”.

  • „Şi noi am fi dorit să nu revenim în vechea formă, unde SRI-ul şi interceptările puteau fi folosite în orice proces. În forma actuală, votată de Parlament, sigur că toate interceptările pot fi folosite în orice proces penal şi asta înseamnă că nu mai putem vorbi de mandate de securitate naţională doar pentru faptele legate de securitate naţională, ci vorbim de orice fapt (…), ceea ce din punctul meu de vedere nu este corect. Unii au încercat să amestece acolo şi corupţia. Nu e vorba aici de corupţie şi faptele asimilate de corupţie. Statul român a înfiinţat structuri de sine stătătoare pentru a avea instrumentul necesar în lupta împotriva corupţiei – DNA – cu buget, cu procurori bine plătiţi, cu structuri teritoriale, cu posiblitatea de a evolua cu tehnica necesară pentru a aduna probe, cu poliţişti judiciari”, a arătat preşedintele UDMR.

În consecinţă, a adăugat el, tot ce trebuie este asigurat de Parlament şi de Guvern pentru această instituţie şi, dacă este nevoie în continuare, trebuie asigurate toate mijloacele financiare şi tehnice pentru a instrumenta dosare, iar cei care fac lucruri nelegale legate de corupţie şi de faptele asimilate trebuie să răspundă.

  • „Nu avem voie să amestecăm mandatele de siguranţă naţională cu faptele de corupţie, fiindcă ceea ce s-a adoptat se referă la orice faptă penală şi la orice proces penal, ceea este inacceptabil din punctul meu de vedere”, a transmis vicepremierul.

Opinia unui fost judecător CCR

Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a comentat miercuri că se teme pentru soarta politicienilor după introducerea interceptărilor SRI în procesul penal. El a apreciat că din punctul său de vedere ce s-a votat în Parlament este neconstituțional.