Din oras

„Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte” va ajunge în satele defavorizate

Voi știți care este „Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte”? Compania de teatru Magic Puppet vrea să răspundă la această întrebare și nu oricum, ci în fața a zeci de copii din satele defavorizate.

Este vorba despre un proiect educativ, cofinanțat de AFCN pe aria „Educație prin cultură”. 140 de proiecte au concurat pentru cofinanțare și 22 au câștigat. Printre ele se află și spectacolul „Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte”, unde păpușile și păpușarii lor îi vor învăța pe copii despre consumerism și reciclare.

„Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte” este un spectacol de teatru interactiv dedicat preșcolarilor. Personajele miraculoase ale poveștii noastre trăiesc pe o insulă vrăjită: locul în care ajung lucrurile pe care le pierd copiii în timpul zilei. Printre obiecte desperecheate și stricate, doi copii învață ce înseamnă prietenia și cum aceasta îi poate salva și înveseli.

a declarat dramaturgul Alexandra Felseghi.

Proiectul cuprinde mai multe etape și se va desfășura în perioada 10 octombrie – 15 noiembrie. Pentru început, scenariștii vor creiona o poveste educativă, pentru copii. Apoi, după repetiții, vor fi organizate 6 ateliere în 6 sate defavorizate, la care vor participa grupe de minim 10 copii. Aici, preșcolarii vor învăța arta teatrală și vor realiza marionete pentru povestea scrisă de scenariști. Una dintre păpuși va deveni personaj în spectacol iar restul vor rămâne la elevi sau la unitățile de învățământ. După ateliere vor urma spectacolele.

Premierea va avea loc în Cluj-Napoca la Cinema Dacia și Cinema Mărăști, eveniment urmat de o sesiune de discuții cu scenariștii și actorii Magic Puppet. Apoi, trupa de teatru de păpuși se va deplasa în sate, unde va pune în scenă „Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte.”

Patru localități defavorizate din județul Cluj și două din județul Mureș vor beneficia gratuit de acest proiect. Este vorba despre Așchileu Mare, Ceanu Mare, Pănticeu și Suatu din Cluj, precum și Cipău și Lechința din județul Mureș.

 

„Prin intermediul proiectului, dorim să intrăm în contact cu copiii din comunitățile rurale din județul Cluj și Mureș, care nu au posibilitatea de a intra în contact cu evenimente artistice și culturale. Considerăm că este foarte important ca micii spectatori să aibă oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea și de a vedea rezultate imediate ale jocului lor materializate într-un spectacol de teatru. Spectacolele vor fi precedate de ateliere de creație cu copiii din grădinițe. (…) În cadrul atelierelor, actorii îi vor învăța pe copii modul în care pot să-și construiască jucării din obiecte obișnuite, uzuale.”

a declarat dramaturgul Alexandra Felseghi

 

Totodată, reprezentanții companiei Magic Puppet au declarat că până la finalul perioadei de implementare a proiectului, peste 600 de persoane de la nivelul societății vor fi informate cu privire la obiectivele proiectului, activitățile acestuia și rezultatele obținute.

Asociația Magic Puppet este o organizație nonprofit care are ca prim scop promovarea artei păpușeriei și a magiei scenice, folosind multiple mijloace de comunicare. Asociația Magic Puppet este singura asociație culturală din Cluj ce produce spectacole 100% interactive. Principalele activități ale asociației includ crearea și desfășurarea de spectacole educative pentru copii, evenimente stradale pentru publicul larg, precum și realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri.

Proiectul cofinanțat de AFCN nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *