Sanatate

Viaţă din viaţă: inimile a doi oameni au salvat viaţa altor doi

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a postat pe pagina de Facebook un mesaj pentru familiile care acceptă donarea de organe. Vieţile a doi tineri au fost salvate după Paști în urma a două operaţii de transplant de cord: un clujean în vârstă de 30 de ani şi o absolventă de medicină în vârstă de 24 de ani.

”Două transplanturi de cord, în două zile. Săptămâna luminată a adus viață la Târgu Mureș. Din nou.  Un pacient clujean, în vârstă de 30 de ani, era internat de două luni la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la IUBCvT Târgu Mureș. Am încercat diferite variante care să îi amelioreze starea, însă parcă nu se arăta soluția salvatoare. A venit însă în marțea de după Paști. Un donator de 50 ani aflat în București este cel de la care a fost prelevat cordul care i-a dat tânărului clujean speranța și viața.

Stăteam, după transplant, în biroul meu de la Institut, bucuros că zilele acestea au fost într-adevăr bune, măcar pentru un om din 8 miliarde.

Și a sunat telefonul…

Un accident de la Baia Mare provocase decesul unei fetițe de 16 ani. Cumplită, de neînchipuit durerea familiei, care a avut bunătatea de a-și transforma tragedia în viată. Și astfel, o domnișoară de 24 de ani, a primit astăzi mai tânărul cord. Ea este absolventă de Medicină și până acum câteva ore nu își alesese specializarea pentru Rezidențiat. Nu știu care va fi până la urmă aceasta, dar sigur ea va fi medic și va salva alte vieți”, scrie doctorul.

Le mulțumește apoi familiilor care au fost de acord cu donarea organelor.

”Acum e târziu. Văd, de la fereastra biroului meu, lumini în oraș.

Mă gândesc la colegii mei. Am realizat, împreună cu ei, două transplanturi de cord, în două zile. Nu știu dacă sunt eroi, dar sigur sunt ca un vânt puternic ce au suflat în velele navei vieții unor oameni care au în față noi orizonturi.

Mă înclin în fața lor.

Iar celor care au avut puterea de a dona cordul membrilor decedați ai familiilor lor, le mulțumesc. Sunt surorile și frații de viață, care au donat speranța și au desăvârșit iubirea de oameni.

Să aveți o seară liniștită…”, a mai scris medicul.