In vizor

Vezi care sunt consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca care își bat joc de lege

Deoarece Raportul de activitate al consilierilor locali pentru anul 2016 este publicat pe site-ul Primăriei doar de câțiva dintre aceștia, lucru ce trebuia făcut până la data de 31 mai 2017, le-am adresat celor care nu s-au conformat două întrebări în acest sens. Iată ce au răspuns aleșii locali.

Întrucât Legea administrației publice locale nr 215/2001, Art. 51 alin. 3 și 4, prevede următoarele:
 
”(3) Consilierii locali sunt obligaţi ca, în îndeplinirea mandatului, să organizeze periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe.
(4) Fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului.”
 
Le-am adresat aleșilor locali următoarele întrebări:
1. Conform Legii 215/2001, Art 51, alin 3 și 4, consilierii locali trebuie să își facă public raportul de activitate. De ce nu ați făcut-o până acum?
2. De asemenea, consilierii locali sunt obligați să acorde audiențe cetățenilor. Când ați organizat ultima ședință de audiențe?
 
Constantea Radu Mihai – PNL – nu este sigur dacă a transmis raportul de activitate pe anul 2016, trebuie să verifice dacă este vorba de culpa sa ori raportul a fost trimis și nu a fost publicat pe site. Cu privire la programul de audiențe, a răspuns evaziv, afirmând că este prevăzută o zi când fiecare consilier are audiențe cu cetățenii, fără a ne spune când a avut loc ultima oară, în cazul său, o discuție cu cetățenii din cartierul la care este arondat.
 
Drăgoescu Mihai – PSD-ALDE – la întrebarea cu privire la raportul de activitate, acesta a spus:  „Eu mi-am început activitatea de consilier la finalul lunii decembrie 2016, deci nu am nimic de raportat deocamdată″. În ceea ce privește programul de audiențe sau când a avut ultima ședință în acest sens, Drăgoescu a spus că nu a avut niciodată program de întâlnire cu cetățenii.
 
Florian Ovidiu Valeriu – PNL – „Eu am fost foarte bolnav, anul trecut, din martie și până în iulie, am avut trei operații pe cord, prin urmare, din motive medicale nu am avut cum să ofer raportul de activitate ori să organizez audiențe. E o chestie care poate fi verificată″.
 
Găbudean Călin Marcel – PNL – „Raportul de activitate este în lucru, tocmai am predat informațiile necesare, iar din câte am înțeles de la domnul Bobină (Dumitru Bobină – șeful serviciului Relaţii cu Consiliul şi Administraţie Locală – n. red.) nu există un termen limită al depunerii acestui raport″. La observația noastră cu privire la Raportul pentru anul 2016, Găbudean Călin a afirmat: „În anul 2016 am prins doar două ședinte de Consiliu local, întrucât am intrat atunci în calitate de consilier supleant. Privitor la ședințele de audiențe cu cetățenii, într-adevăr, în ultimele două săptămâni nu le-am avut, ultimele cred că au fost înainte de 24 ianuarie. Iar acum, de luni, a reînceput activitatea Consiliului Local″. 
 
Gliga Florin Valentin – PNL – „Din câte știu, raportul pentru anul 2016 se depune în 2017, iar acum urmează să depun pentru anul 2017. Nu are rost să fiu fariseu acum, deoarece nu mai știu dacă am depus pentru anul 2016, iar dacă nu am făcut-o, atunci o să corectez această eroare. Referitor la programul de audiențe, acestea au loc organizat în teritoriu, cu cetățenii din cartiere, iar ultimele audiențe au fost înainte de luna octombrie-noiembrie a anului trecut″.
 
Nistor Daniel – UDMR – „Din câte știu, pentru raportul de activitate pe anul 2017 există un termen limită, deci urmează să îl depun. În 2016 nu eram consilier și drept urmare… nu am ce depune. Programul de audiențe se desfășoară în ziua de joi, după-masă parcă, la sediul UDMR de pe strada Iuliu Maniu. Și pe pagina mea de socializare am date de contact afișate, astfel încât, dacă suntem contactați telefonic, rezolvăm problemele care apar″.
 
Rațiu Radu Florin – PNL – a fost ușor descumpănit de aceste întrebări, ne-a asigurat că va depune Raportul pentru anul 2017, iar despre cel din 2016 nu prea mai știa ce s-a ales din el. Despre programul de audiențe, Rațiu a susținut că acestea au loc săptămânal, iar ultima ședință ar fi avut loc saptămâna trecută. 
 
Tomoș Constantin Ioan – PNL – „Deoarece Raportul de activitate pentru anul 2017 trebuie depus până la data de 31 mai, iar noi ne situăm acum în cadrul acestui interval, urmează să îl fac public″. La întrebarea noastră cu privire la Raportul pe 2016, Constantin Tomoș a spus că trebuie să se „documenteze″, de ce acesta nu a fost afișat. „Audiențele cu cetățenii, pentru zona de care răspund – Dâmbul Rotund, Iris, Bulgaria, au loc în mod firesc la sediul Partidului și pot fi zilnice, în funcție de solicitări ori de problemele care apar. Dar întrucât nu toți cetățenii au disponibilitatea de a se deplasa la sediu, atunci eu lucrez prin intermediul unor reprezentanți, care ne transmit neplăcerile cetățenilor, iar apoi colaborez cu cetățenii la fața locului, lucru care este cel mai potrivit în acest sens″.
 
Morar Dan – PSD-ALDE – care are publicat raportul pentru anul 2016 pe site-ul Primăriei, ne-a spus următoarele: „Raportul pentru anul 2017 este în derulare, an de an noi am depus aceste rapoarte, iar în ce privește programul de audiențe, acesta nu este condiționat de anumite ore sau zile. Numele și datele noastre sunt publice, pot fi identificate pe adresa online a Primăriei, suntem oricând la dispoziția cetățenilor fie pentru a le asculta problemele, fie pentru critici″.
 
Desigur, declarațiile privind activitatea individuală a consilierilor sunt ușor confuze, unii păreau a fi mai avizați decât alții, în ceea ce privește datoria publică pe care o au de îndeplinit. În lista acestora figurează și nume de consilieri pe care nu am reușit să îi contactăm. Concluzia poate fi parțială: dacă audiențele au loc cu regularitate, atunci înseamnă că problemele cetățenilor se rezolvă pe măsură ce sunt aduse la cunoștința aleșilor locali. Dar dacă problemele nu sunt rezolvate operativ, după cum ar fi cazul, aceasta poate însemna că o intensificare a activității Consiliului Local în raporturile sale cu cetățenii este binevenită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *