Editorial

VELA A STRĂNUTAT CUVINTE

Scris de 222

Pe lângă pandemia de coronavirus, am avut și un festival de bâlbe ale autorităților. Ăștia de ne conduc au avut o coordonare exemplară, au ieșit cu declarații pertinente, concise, care nu s-au bătut cap în cap. În sensul că nu.

Nu cred să fi văzut vreodată mai mulți oameni care practică necomunicarea în grup. Mă rog, ei au comunicat sau măcar au încercat, dar mesajele care au ajuns la noi, cetățenii, miroseau a lipsă de coordonare și profesionalism de la o poștă.

Am văzut în astea două luni oameni de stat care au vorbit fără ei. Decidenți care au dat declarații ca să-și audă vocea. Autorități care au vorbit cuvinte, fără să cupleze creierul. Am văzut o demonstrație de „dat cu bâta în baltă” de cea mai bună calitate.

Ultimul care a dat-o de gard e purtătorul de geacă de piele, Marcel Vela, acest Tom Cruise. După două luni în România. După ce a stins lumina Învierii, prin protocolul semnat cu Biserica, Vela revine pe micile ecrane cu o nouă năzbâtie.

Ni s-a spus că, după 15 mai, va fi obligatorie purtarea măștii. Deocamdată, NU există o lege care să stipuleze obligativitatea purtării măștii. Există doar un proiect de lege trimis de Guvern în Parlament spre aprobare. Deci, Parlamentul trebuie să dezbată proiectul de lege, să-l voteze și, dacă trece, legea e publicată în Monitorul Oficial și doar de atunci produce efecte.

În acest context, în care NU avem încă o lege care reglementează purtarea măștilor, apare domnul Vela, care, ca un pilot de avion pe final de carieră, dă următoarea declarație într-un interviu acordat pe YouTube lui George Buhnici:

„La toate gurile de metrou o sa avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112, dacă vedeți pe cineva în metrou fără mască. Dacă nu are mască și strănută, poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască.”

I-auzi, domnule Vela, pe ce bază faceți dumneavoastră, în acest moment, când nu există încă o lege, această declarație?

Cum vă permiteți să îndemnați cetățenii să ocupe linia la 112 pentru un strănut, când încă nu există o bază legală pentru asta? Sunteți, oare, la curent cu miile de români care sună la 112 fără un motiv întemeiat, timp în care viața cuiva ar putea fi salvată printr-un apel?

Știți că românii nu au nevoie de multe și se vor conforma? Se vor apuca să sune, ca apucații, la 112 la fiecare strănut, poate produs de o alergie.

Cum băgați dumneavoastră strănutul în codul penal, când încă nu există o lege care să incrimineze nepurtarea măștii? Cine v-a dat dreptul să vă antepronunțați și să transmiteți mesaje neclare în societate? Dacă de mâine încep să se ocupe liniile de la 112, de români care reclamă strănuturi? Cine răspunde pentru asta?

Repet, după ce apare legea, probabil nepurtarea măștii va fi considerată infracțiune și va fi sancționată ca atare. Dar încă NU suntem acolo, iar domnul Vela a vorbit fără el, provocând agitație într-o societate care are oricum nervii întinși la maxim.

Nu la asta ne așteptăm de la un om care ar trebui să aibă grijă de noi.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 14 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 19 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 20 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
TOP CITITE