Editorial

VELA A STRĂNUTAT CUVINTE

Pe lângă pandemia de coronavirus, am avut și un festival de bâlbe ale autorităților. Ăștia de ne conduc au avut o coordonare exemplară, au ieșit cu declarații pertinente, concise, care nu s-au bătut cap în cap. În sensul că nu.

Nu cred să fi văzut vreodată mai mulți oameni care practică necomunicarea în grup. Mă rog, ei au comunicat sau măcar au încercat, dar mesajele care au ajuns la noi, cetățenii, miroseau a lipsă de coordonare și profesionalism de la o poștă.

Am văzut în astea două luni oameni de stat care au vorbit fără ei. Decidenți care au dat declarații ca să-și audă vocea. Autorități care au vorbit cuvinte, fără să cupleze creierul. Am văzut o demonstrație de „dat cu bâta în baltă” de cea mai bună calitate.

Ultimul care a dat-o de gard e purtătorul de geacă de piele, Marcel Vela, acest Tom Cruise. După două luni în România. După ce a stins lumina Învierii, prin protocolul semnat cu Biserica, Vela revine pe micile ecrane cu o nouă năzbâtie.

Ni s-a spus că, după 15 mai, va fi obligatorie purtarea măștii. Deocamdată, NU există o lege care să stipuleze obligativitatea purtării măștii. Există doar un proiect de lege trimis de Guvern în Parlament spre aprobare. Deci, Parlamentul trebuie să dezbată proiectul de lege, să-l voteze și, dacă trece, legea e publicată în Monitorul Oficial și doar de atunci produce efecte.

În acest context, în care NU avem încă o lege care reglementează purtarea măștilor, apare domnul Vela, care, ca un pilot de avion pe final de carieră, dă următoarea declarație într-un interviu acordat pe YouTube lui George Buhnici:

„La toate gurile de metrou o sa avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112, dacă vedeți pe cineva în metrou fără mască. Dacă nu are mască și strănută, poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască.”

I-auzi, domnule Vela, pe ce bază faceți dumneavoastră, în acest moment, când nu există încă o lege, această declarație?

Cum vă permiteți să îndemnați cetățenii să ocupe linia la 112 pentru un strănut, când încă nu există o bază legală pentru asta? Sunteți, oare, la curent cu miile de români care sună la 112 fără un motiv întemeiat, timp în care viața cuiva ar putea fi salvată printr-un apel?

Știți că românii nu au nevoie de multe și se vor conforma? Se vor apuca să sune, ca apucații, la 112 la fiecare strănut, poate produs de o alergie.

Cum băgați dumneavoastră strănutul în codul penal, când încă nu există o lege care să incrimineze nepurtarea măștii? Cine v-a dat dreptul să vă antepronunțați și să transmiteți mesaje neclare în societate? Dacă de mâine încep să se ocupe liniile de la 112, de români care reclamă strănuturi? Cine răspunde pentru asta?

Repet, după ce apare legea, probabil nepurtarea măștii va fi considerată infracțiune și va fi sancționată ca atare. Dar încă NU suntem acolo, iar domnul Vela a vorbit fără el, provocând agitație într-o societate care are oricum nervii întinși la maxim.

Nu la asta ne așteptăm de la un om care ar trebui să aibă grijă de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *