Editorial

Vedeți că v-a expirat țara

Acum 120 de ani, austro-ungarii au construit un pod la Timișoara. L-au predat românilor și le-au zis: „Boșilor, v-am făcut podul ăsta. Aveți grijă de el și vedeți că în 100 de ani iese din garanție, deci poate va avea nevoie de câteva ciocane.” Românii au zis: „Mulțumim, patronilor!”. Și și-au văzut de treabă.

„Podul de fier a fost consolidat pentru prima dată în 1898 și făcea legătura între cartierul Cetate și Piața Maria din Timișoara. După câțiva ani, a fost mutat în actualul amplasament, unde a deservit timișorenii 100 de ani, și după destrămarea Imperiului Austro-Ungar.”, scrie digi24.ro.

Mai trece vremea, mai facem niște glume prin țara asta, mai bem un pahar, ne „simptem” bine și nici nu ne dăm seama cum au zburat 120 de ani. Ai noștri au și uitat că există podul ăla, în sensul că nu l-au reparat de când l-au primit cadou. Că am avut chestii mai importante de făcut pe aici, gen să bem ca să uităm cum ne-a violat istoria.

Vine primul război mondial, trece, facem unirea, vine al doilea război, trece și podul tot acolo, impasibil, implacabil și, dacă mi se permite, imuabil. Un martor rece la ce s-a mai întâmplat prin țărișoară. Singurul care l-a apreciat la adevărata lui valoare e Ion Iliescu, care a fost acolo când l-au dat în folosință austro-ungarii.

În fine, vine comunismul, mor românii de foame, iar podul tot acolo, că nu cere de mâncare. În 1989, Revoluția izbucnește la Timișoara, iar podul n-are nimic împotrivă. Stă cuminte și așteaptă, că poate și-a aduce cineva aminte și de el. Nu și-a amintit nimeni.

Vine democrația, capitalismul, Iliescu este ales președinte de trei ori și uită de prietenul lui drag de la Timișoara, podul. Ce așteptări să ai de la un comunist?

Știți cine n-au uitat de pod? Austriecii, care după 120 de ani au trimis o notificare primăriei din Timișoara: „Boșilor, mai știți podul ăla pe care vi l-am făcut? Vedeți că a cam ieșit din garanția de 100 de ani și poate ar trebui să-l verificați nițel, să nu cadă sau ceva. Altfel, toate bune? Tot săraci, tot săraci? Vă pupăm pe botic!”

„De obicei, exista un exemplar original la Timișoara și unul la Budapesta sau la Viena, cum era normal. Ăia de acolo au zis: domnule, podul ăsta are o durată de fiabilitate de 100 de ani, ați depășit-o, ce faceți? Îl reparați? Că noi nu mai garantăm pentru el”, explică istoricul Ioan Hațegan.

Primăria Timișoara nu are un sistem digital ca cel din Viena de păstrare a documentelor arhivate. Așa că, cel mai probabil, nimeni nu a știut faptul că garanția podului a expirat.”, scrie digi24.ro.

Ăștia din Timișoara s-au stricat de râs când au văzut notificarea. Și, printre lacrimi, le-au răspuns austriecilor: „Bine mă, numa’ un pod? Ahahahaaa!!! Atât de amatori ne credeți? Păi toată țara asta s-ar destrăma, dacă n-ar fi legată cu sârmă, și voi ne întrebați de un pod??? Ahahahaaaa! Altfel, toate bune? Tot bogați, tot bogați? Vă pupăm jos!”

Nu discutăm despre faptul că austriecii sunt atât de evoluați, încât și-au digitalizat arhivele și știu din câteva click-uri ce lucrări au făcut acum 100 de ani și când expiră. Chiar și viceprimarul Timișoarei a rămas impresionat:

„În sensul ăsta, putem să luăm un exemplu foarte bun de la Viena, care e o primărie care după 100 de ani știe că a expirat o garanție pe un obiectiv pe care nu îl mai adminisrează de 80 de ani, mai bine de 80 de ani”, recunoaște Ruben Lațcău.

Totuși, se pare că autoritățile timișorene s-au preocupat, cât de cât, de podul ăla: „De la amplasarea podului în cartierul timișorean, acesta nu a mai beneficiat de reparații. În ultimii ani, autoritățile au găsit oportun să îl cosmetizeze cu jardiniere din care uneori florile sunt furate.”, mai scrie digi24.ro.

Știți cum e asta cu nu s-a reparat, dar s-au pus flori? Cum fac unii români: nu se spală, dar se dau cu parfum. Important e să fie frumos, să miroasă bine, ce mama mă-sii!

Așteptăm să primim notificare de la italieni, că podul construit acum 2.000 de ani de ani de Apolodor din Damasc la Drobeta-Turnu Severin a cam ieșit din garanție. Și că, dacă nu ne deranjează, să mai strângem niște șuruburi, că poate pică dracului.

Și să fim notificați că au expirat și Herculanele, că erau băi romane.

Bine, cea mai importantă notificare pe care mă aștept să o primim e că a expirat România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *