Editorial

VECINI CARE ÎȚI DAU O CANĂ DE VIAȚĂ

Ion și Gheorghe din Viscri:

„Bă, mai știi ceva de Charles?”

„Cică s-o dus la muncă în Anglia.”

Oamenii din Viscri spun că Regele Charles al III-lea era un vecin amabil și implicat, scrie mediafax.ro. Mi-l și imaginez pe Charles ajutându-și vecinii prin gospodărie, dând de mâncare animalelor, mergând la câmp și ținând băbuțele de mână când treceau strada.

Noul monarh al Regatului Unit a fost un vecin de treabă încă de la primele vizite în România, de acum 20 de ani. La un moment dat, Charles a zis: „Să se facă vaci!” Și s-au făcut.

Citez de pe agerpres.ro: „Aura Woodward, care s-a ocupat de proiectele fundației lui Charles din România, îşi aminteşte cum a reacţionat monarhul când a auzit de nenorocirea unei femei din satul Şura, ale cărei două vaci fuseseră omorâte de un urs. „Erau foarte importante pentru ea, pentru că îi dădeau lapte şi primea subvenţii pentru ele, iar ea nu avea bani să cumpere altele”, spune Woodward. Primul lucru pe care prinţul l-a făcut la întoarcerea sa la Londra a fost să comande cumpărarea a două vaci pentru Eva, cum o chema pe femeie.”

Mi-l și imaginez pe Charles coborând din avion, mergând ață la Palatul Buckingham și, fără să facă un duș, dând buzna în camera reginei Elisabeta a II-a: „Mami, nu accept niciun refuz: trebuie să trimitem două vaci în România!” A părăsit camera val-vârtej, a chemat un paj și i-a ordonat să găsească de îndată cele mai bune două vaci din Regatul Unit și să le trimită urgent cu poșta în România. După 20 de ani, cele două vaci sunt cât se poate de vii și dau în continuare lapte albastru, spre bucuria oamenilor din satul Șura.

E plină țara asta de vecini amabili, gata să-ți sară în ajutor la cărat plasele cu cumpărături, să-ți dea o cană de făină sau să ocupe o sinecură la stat.

Citez de pe g4media.ro: „Alexandru Stănescu, inginer mecanic agricol și fratele baronului PSD Paul Stănescu, a câștigat selecția organizată pentru postul de director general al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest „Oltenia”, potrivit anunțului oficial. Stănescu nu are nici o experiență în domeniul fondurilor europene, în condițiile în care instituția pe care o conduce gestionează fonduri europene de 1,2 miliarde de euro.

De notat că el a trecut de proba finală a interviului cu 90,6 puncte, în timp ce unicul său contracandidat, un angajat cu vechime în ADR, Gabriel Burada, a obținut doar 57,14 puncte, potrivit documentului oficial.

Este cea de-a doua sinecură politică în acest an pentru Alexandru Stănescu, după ce la începutul lui 2022 fusese propulsat de PSD într-o funcție de conducere la ANRE, arbitrul pieței energiei. Șeful PSD, Marcel Ciolacu, declara atunci că Sătnescu a fost răsplătit pentru că nu a mai prins un fotoliu de parlamentar. Ulterior, el a demisionat de la ANRE cu câteva zile înainte ca Curtea Constituțională să decidă că numirea sa a încălcat Constituția.”

Vedeți, bă, ce înseamnă să ai fratele corect și să fii un vecin de treabă? Dai o sticlă de ulei în stânga, primești o sinecură, mai dai un kil’ de zahăr în dreapta, primești altă sinecură. Chiar nu e important că n-ai experiență în domeniu, atâta timp cât știi să-ți ajuți vecinii!

Chiar și cel mai antipatic vecin al Educației, Sorin Cîmpeanu, știe să se implice în comunitate. Citez de pe edupedu.ro: „Proiectul legii Cîmpeanu privind învățământul superior coboară ștacheta condițiilor de examinare a angajaților din universități care vor să promoveze în carieră didactică.

Dacă legea educației 1/2011, în vigoare astăzi, prevede că „nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea și desfășurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soțul sau soția, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaților”, actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, propune în proiectul legii învățământului superior ca interdicția să se aplice doar până la gradul al doilea. Ceea ce înseamnă că ar urma să se poată examina între ei verii, unchii și mătușile din universități, pentru a decide dacă merită să promoveze pe un post de lector universitar, şef de lucrări universitar, conferenţiar universitar sau profesor universitar.”

Așa e când ai vecini cumsecade, ajungi să te simți ca într-o mare familie. Mai ajuți o mătușă la curățenie, mai dai un post unui văr, mai bați un covor, mai faci cadou o funcție unui unchi. Suntem oameni și ne ajutăm între noi, ce mama dracului!

Și un mire a fost „ajutat” în viață de nuntași. Citez de pe bihon.ro: „Liviu Filimon încă nu și-a revenit complet după căzătura suferita în timpul propriei nunți și a decis să-și cheme în instanță prietenii. Nunta a avut loc în 19 septembrie 2021, în Băile Felix. Ceea ce trebuia să fie o seară de petrecere și voie bună s-a terminat brusc, la nici o oră de la începere.

Aflat pe ringul de dans, Liviu a fost luat pe sus de patru prieteni, care au decis ad-hoc să-l arunce în aer. Prima aruncare s-a terminat cu bine, însă după a doua nu au reușit să-l mai prindă, iar mirele a ajuns de pe ring direct pe patul de spital. Liviu este dezamăgit de atitudinea celor patru prieteni responsabili de incident și spune că doar unul dintre ei l-a sunat în urmă cu câteva luni, să-l întrebe de starea de sănătate. Astfel, tânărul a decis să-i acționeze în judecată, pentru a-și recupera banii pierduți pe tratamente, deoarece asigurarea nu i-a acoperit toate costurile. Procesul va avea primul termen pe 12 octombrie, la Judecătoria Oradea.”

Dacă și prietenii te scapă din grijă, pe cine să te mai bazezi în viață, dacă nu pe vecini? Doar ei te pot scăpa de griji cum te scapă de borcanele cu murături.

Și Spania a aflat ce înseamnă să ai una dintre cele mai mari comunități de vecini români. Citez de pe libertatea.ro: „Garda Civilă a arestat trei șoferi de camion în provincia Zaragoza și investighează alte două persoane implicate în furtul și vânzarea ulterioară a mărfurilor textile și sportive pe care le transportau. Toți trei șoferii arestați sunt români și doi dintre ei sunt femei. Toți trei transportau același fel de marfă, pentru aceeași firmă.”

Ce face special acest popor e că nu suntem vecini cu rușinea.