Politica

Vasile Dîncu, propus pentru președinția Consiliului Național PSD, chiar dacă nu este membru de partid! Vezi și ce spune acesta despre implicare sa în decapitarea liderului organizației Cluj, Liviu Alexa

Sociologul de origine năsăudeană, profesorul Vasile Dîncu, a fost propus de către plenul Conferinței Extraordinare a organizației județene PSD Bistrița-Năsăud pentru președinția Consiliului Național al partidului. Profesorul a negat faptul că ar fi membru PSD, dar susține că statutul îi permite să fie candidat și fără carnet de partid.

Vineri, 7 februarie, a avut loc în sala de spectacole a Complexului Cultural „Dacia” din Bistrița Conferința Extraordinară județeană a organizației județene PSD Bistrița-Năsăud, tematica principală fiind legată de desemnarea delegaților la Congresul Extraordinar al PSD din 28 februarie.

Invitați la acest eveniment au fost Cozmis Gușă și profesorul Vasile Dîncu, ultimul fiind considerat „prietenul dintotdeauna al organizației BN”. Pe ordinea de zi a acestor lucrări, la punctul 5, a fost inițial supunerea la vot a înscrierii în organizația PSD BN a profesorului Vasile Dîncu. Acest punct a fost înlocuit, însă, cu propunerea ca același profesor Vasile Dîncu să fie candidat pentru președinția Consiliului Național al PSD, propunerea aprobată în unanimitate.

Întrebat dacă este membru PSD BN, Vasile Dîncu a negat în totalitate statutul său de membru de partid:

„Nu sunt membru. Partidele pot propune independenți dacă sunt de aceeași orientare politică. În toate țările se întâmplă acest lucru destul de des, numai la noi este carnetul de partid care te definește. Pot fi mebru oricând. Nu am părăsit niciodată decât în mod formal partidul, într-un moment în care partidul a deraiat de la statutul său. În rest am fost tot timpul alături de partid, sunt un intelectual de stânga și nu îmi schimb orientarea politică”.

Radu Moldovan, președintele PSD BN, cel care a făcut propunerea, susține că aceasta a fost făcută conform statutului:

„Conform statutului, odată depusă o adeziune acționează vechimea din partid, iar Vasile Dîncu întrunește toate condițiile statutare să candideze la orice funcție de conducere. Am studiat puțin statutul înainte de a face propunerea”.

Legat de susținerea propunerii PSD BN în ceea ce-l privește pe Vasile Dîncu, Radu Moldovan susține că va conta pe sprijinul a 16 organizații din Transilvania, dar și câteva din Moldova, totalul organizațiilor cu care va negocia susținerea lui Vasile Dîncu fiind undeva către 25.

Numele lui Vasile Dîncu a fost vehiculat foarte des în ultima perioadă în spațiul public, fiind dat ca posibil candidat la Primăria municipiului Cluj-Napoca, posibilitate infirmată din nou de sociolog:

„Nu cred că am calități de primar. Eu cred ca pentru a fi un edil local serios trebuie să ai o serie de calități pe care eu nu le dețin. Trebuie să fi mai pragmatic, îți trebuie și un pic de talent, iar eu sunt sociolog, mai metaficizian decât calitatea de primar. Nu m-am gândit să candidez și nici nu voi candida vreodată”, a precizat Dâncu în conferința de presă post-eveniment.

Vasile Dîncu este cunoscut ca un strateg al PSD de-a lungul timpului. În ultima perioadă au avut loc și câteva cutremure la nivel de organizații județene, fiind vorba de cea de la Arad, dar și cea de la Cluj, acolo unde Liviu Alexa a fost victima unei decapitări venite de la centrul partidului. Întrebat dacă are vreun amestec în această execuție politică internă, Dîncu a negat orice implicare:

„Nu am contribuit la nicio decapitare și nici la punerea lui Liviu Alexa (n.r. – la conducerea organizației județene Cluj) pentru că este un student de-al meu și un prieten. Sigur, nu m-a întrebat nici când a luat decizia de a face politică în PSD. Nu mă ocup de așa ceva, iar el știe foarte bine acest lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *