Politica

Vasile Dîncu, precizări pe subiectul înrolării în armată. Pachetul de legi la care lucrează Ministerul Apărării

Invitat în studioul Puterea Știrilor, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, a fost retras din Guvern cu o săptămână înainte să apară în presă și a fost rezultatul unor propuneri venite de la mai multe instituții publice.

Ministrul a precizat, însă că se pregăteşte un pachet de trei legi extrem de importante pentru România. „E un pachet de 3 legi ce ține de securitatea cibernetică, legea siguranței și securității naționale și o lege care privește rezervele de stat și mobilizarea populației pentru situații de criză”, a explicat ministrul.

„Era vorba despre o încercare de a face o lege intermediară până când va fi aprobat pachetul de legi privind securitatea națională. E un pachet de 3 legi ce ține de securitatea cibernetică, legea siguranței și securității naționale și o lege care privește rezervele de stat și mobilizarea populației pentru situații de criză. S-au învechit legile noastre, unele sunt dinainte de a fi membri în NATO, iar asta înseamnă proceduri de decizie care trebuie să aibă un izvor într-o lege care se schimbă. Pentru această perioadă – când starea de alertă dispare – s-a încercat o perioadă în care să vedem și condițiile acestea de criză din zonă, să se facă un proiect de ordonanță. La acest proiect au participat toate instituțiile, fiecare a pus ce a crezut, însă este un proiect care a fost retras din Guvern cu o săptămână înainte să apară în presă. A fost doar o propunere.

Erau anumite fraze sau măsuri luate dintr-o lege și puse în această lege compozit, care nu aveau, însă, și o justificare în spate. De exemplu, cum a fost prevederea cu 18-60 de ani, nu există acest lucru. Noi vom lansa proiectul de lege foarte repede. Pachetul cu cele 3 legi este gata de vreun an de zile, dar întotdeauna au mai apărut update-uri, apar lucruri noi pe care nu le puteam intui. Au venit mai multe instituții, s-au mai schimbat lucrurile și cred că este finalizat, acum lucrăm la ultimele detalii iar într-o săptămână, două îl vom pune în transparență și vom începe traseul parlamentar. Nu vrem să facem o OUG pe asta, vrem să fie transparență, oamenii să vadă și să dezbată. Ar trebui, totuși, să ne mișcăm mai repede pentru că suntem în această situație, avem război la graniță”, a declarat Vasile Dîncu, la Puterea Știrilor.

În media au apărut referiri la un draft de act normativ potrivit căruia CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale. Una dintre prevederi se referea la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. De asemenea, potrivit unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi fost cei care îndeplineau serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.