Politica

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: ”Potențialul de mobilizare al Rusiei nu este chiar aşa de slab cum pare”, ”dar poate avea efectul de bumerang în societatea rusă care până nu demult se arăta susţinătoare a lui Vladimir Putin”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că, în opinia sa, anunţul privind mobilizarea parţială a rezerviştilor din Federaţia Rusă „nu schimbă realitatea războiului” din Ucraina, dar poate avea efectul de bumerang în societatea rusă care până nu demult se arăta susţinătoare a lui Vladimir Putin. „Lumea se pregăteşte pentru ceea ce este mai rău, cu toate că ceea ce este mai rău nu se va întâmpla, asta este nu numai o speranţă, dar este chiar o certitudine”, susţine ministrul.

”Sigur că ideea de mobilizare parţială, pentru Rusia schimbă oarecum situaţia, dar, aşa cum am văzut reacţia la această mobilizare parţială, oarecum s-ar putea să aibă un efect bumerang, adică s-ar putea ca oarecum susţinerea, consensul aproape în jurul lui Putin în ceea ce priveşte războiul pentru reîntregirea Rusiei, a mamei-Rusii, să fi obţinut în acest moment un recul, mai degrabă din partea societăţii, pentru că lumea a început să conştientizeze că acest război, dincolo de faptul că duce la sacrificii economice, duce şi la sacrificii umane inutile”, a declarat Vasile Dîncu, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Vasile Dîncu a afirmat că există oficiali ruşi care nu sunt în ”acelaşi registru cu Putin” şi care ”au încercat să relativizeze ceea ce a spus Putin”, spunând că nu vor un conflict cu NATO.

Ministrul Apărării Naţionale a admis că, în situaţia unui atac nuclear, România, aflată în vecinătatea Ucrainei, ar putea fi mai expusă comparativ cu alte ţări, subliniind că există mecanisme de protecţie în astfel de situaţii care implică evenimente chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Întrebat ce părere are despre mobilizarea făcută în Rusia, Dîncu a remarcat „o oarecare degringoladă” din punct de vedere logistic, dar şi în privinţa modului în care ruşii privesc această mobilizare, spunând că între mobilizarea parţială şi mobilizare nu este mare diferenţă, iar ceea de se întâmplă trebuie privit „cu seriozitate”.

Dîncu, de profesie sociolog, nu a exclus posibilitatea ca unele dintre imaginile apărute în spaţiul public şi care arată o Rusie slabă să fie regizate.

”Nu cred că potenţialul pe care Rusia îl are în acest moment de mobilizare este chiar aşa de slab cum pare la prima vedere, de aceea vedem că ucrainenii sunt îngrijoraţi cu privire la acest lucru şi fac apel continuu la un sprijin întărit”, a explicat ministrul.