Politica

Vasile Dîncu, la Gold FM, nu exclude sprijin PSD pentru Guvernul Ciucă: „Lăsăm orgoliul la o parte. Nu vrem neapărat ministere”

Scris de 319

Într-un interviu la Gold FM, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, spune că în ciuda faptul că aleșii locali ai partidului se opun vehement intrării la guvernare, partidul este capabil să lase „orgoliul” deoparte și să fie „responsabil”. PSD a cerut la negocieri ca viitorul Guvern să conțină miniștri aleși pe sprânceană – „care să aibă și forță politică, să aibă și inteligență și cât de cât o expertiză” – și afirmă că social-democrații au făcut „promisiunea” că se vor implica în găsirea unei soluții de guvernare. Implicarea PSD este dată ca fiind o certitudine, doar „nivelul de implicare il vom vedea, este o chestiune de negociere”:

 • „Nu suntem intr-o situatie foarte comoda. Exista o foarte puternica aripa, consistenta, destul de mare, oarecum revansarda: oameni importanti ai nostri din administratia locala spun ca ‘Daca mergeti la guvernare de fapt ii salvati pe ceilalti’. Avem presiune din zona celor din puterea locala a celor care reprezinta PSD, in a nu face compromisuri cu aceasta putere, in a incerca sa ne pastram independenta, sa mergem spre alegeri anticipate si este o presiune foarte mare. Sunt excluse celelalte solutii care tin de a vota un guvern minoritar si mai ales un guvern minoritar PNL care a dus Romania in aceasta situatie”
 • „Sa votam un guvern minoritar, asta ar fi imposibil din partea noastra, pentru ca nu este o solutie, nu poate sa rezolve lucrurile in 3-6 luni. De fapt situatia Romaniei, groapa in care am intrat, cere tocmai o asumare politica destul de puternica, majoritara. Trebuie oameni seriosi si de curaj pentru ca trebuie sa lucrezi uneori impotriva vointei populare”
 • „Noi gandim insa responsabil si incercam sa gasim o solutie buna pentru Romania. Nu ne este indiferent, ne intereseaza si procentele, nu suntem ipocriti, dar nu cu orice pret, insa alegerile sunt in 2024 si nu putem lasa Romania in colaps si noi sa nu participam. Sigur ca aici e si vorba despre modalitatea in care si PNL isi va da seama de propria situatie si putinta de a schimba ceva in Romania”
 • „USR si-au taiat toate puntile posibile si probabil ca ei vor sa preia singuri stegul opozitiei si imping spre o solutie PSD-PNL pentru ca sa aiba o plaja mult mai vasta de atac”
 • „Noi suntem dispusi sa discutam. Nu am cerut ministere, cum s-a zis in presa. Noi am spus ca nu putem merge pe guvern minoritar care nu rezolva nicio situatie. Doi: ne intereseaza proiectul nostru, am dat 10 teme acolo dar avem un proiect de guvernare mult mai extins deja lucrat, inclusiv un proiect de dezvoltare si un proiect de normalitate post-pandemica. In al treilea rand am spus ca ne intereseaza oamenii care vor fi in Guvern pentru ca va fi o situatie de exceptie si va fi nevoie de oameni exceptionali, de oameni care sa aiba si forta politica, sa aiba si inteligenta si cat de cat o expertiza. Chiar daca nu ministrul, sa spunem, rezolva aceste lucruri”
 • „Deci noi participam prin aceste teme, putem participa la o discutie si vom participa probabil in zilele care urmeaza cu premierul desemnat. Am vazut si in scrisoarea pe care a dat-o, nu am vazut sa pomeneasca undeva de guvern minoritar, nu am vazut sa vorbeasca de PNL ca solutie, deci noi suntem legati de acesta promisiune a noastra ca ne vom implica. Nivelul de implicare il vom vedea, este o chestiune de negociere. Nu cersim, nu putem sa fim a 5-a roata de la caruta, adica nu putem sa acceptam orice. Lasand la o parte faptul ca am castigat alegerile, lasand la o parte orgoliul ca suntem cel mai mare partid si suntem in ascensiune – daca ne uitam in sondaje ne si speriem la ce vedem acolo – ne uitam si la tipul de responsabilitate care ni se transmite din partea oamenilor. Este si asta un argument sa continuam sa fim calmi, nu ne intereseaza sa luam ministere neaparat, dar ne intereseaza ce masuri putem gasi impreuna pe program si o planificare a vietii politice”
 • „Noi trebuie sa gandim acum un Guvern nu pe 6 luni, ci pe 3 ani, daca nu cumva sa ne gandim la prioritatile pe viitor, reforma statului, modificarea Constitutiei si pe urma sa vedem ce putem sa facem sa producem in viitor in Romania macar medicamentele de care avem nevoie, spitalele, scoala romaneasca, ori asta nu putem face din 6 in 6 luni asa cum vor unii sa-si pastreze mandatul de presedinte la partid”
 • „Noi ne gandim la viitorul Romaniei si la viitorul politicii”


ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 7 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 12 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 13 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 16 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 17 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 1 day Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 1 day In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE