Politica

Vasile Dîncu, la Gold FM, nu exclude sprijin PSD pentru Guvernul Ciucă: „Lăsăm orgoliul la o parte. Nu vrem neapărat ministere”

Într-un interviu la Gold FM, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, spune că în ciuda faptul că aleșii locali ai partidului se opun vehement intrării la guvernare, partidul este capabil să lase „orgoliul” deoparte și să fie „responsabil”. PSD a cerut la negocieri ca viitorul Guvern să conțină miniștri aleși pe sprânceană – „care să aibă și forță politică, să aibă și inteligență și cât de cât o expertiză” – și afirmă că social-democrații au făcut „promisiunea” că se vor implica în găsirea unei soluții de guvernare. Implicarea PSD este dată ca fiind o certitudine, doar „nivelul de implicare il vom vedea, este o chestiune de negociere”:

  • „Nu suntem intr-o situatie foarte comoda. Exista o foarte puternica aripa, consistenta, destul de mare, oarecum revansarda: oameni importanti ai nostri din administratia locala spun ca ‘Daca mergeti la guvernare de fapt ii salvati pe ceilalti’. Avem presiune din zona celor din puterea locala a celor care reprezinta PSD, in a nu face compromisuri cu aceasta putere, in a incerca sa ne pastram independenta, sa mergem spre alegeri anticipate si este o presiune foarte mare. Sunt excluse celelalte solutii care tin de a vota un guvern minoritar si mai ales un guvern minoritar PNL care a dus Romania in aceasta situatie”
  • „Sa votam un guvern minoritar, asta ar fi imposibil din partea noastra, pentru ca nu este o solutie, nu poate sa rezolve lucrurile in 3-6 luni. De fapt situatia Romaniei, groapa in care am intrat, cere tocmai o asumare politica destul de puternica, majoritara. Trebuie oameni seriosi si de curaj pentru ca trebuie sa lucrezi uneori impotriva vointei populare”
  • „Noi gandim insa responsabil si incercam sa gasim o solutie buna pentru Romania. Nu ne este indiferent, ne intereseaza si procentele, nu suntem ipocriti, dar nu cu orice pret, insa alegerile sunt in 2024 si nu putem lasa Romania in colaps si noi sa nu participam. Sigur ca aici e si vorba despre modalitatea in care si PNL isi va da seama de propria situatie si putinta de a schimba ceva in Romania”
  • „USR si-au taiat toate puntile posibile si probabil ca ei vor sa preia singuri stegul opozitiei si imping spre o solutie PSD-PNL pentru ca sa aiba o plaja mult mai vasta de atac”
  • „Noi suntem dispusi sa discutam. Nu am cerut ministere, cum s-a zis in presa. Noi am spus ca nu putem merge pe guvern minoritar care nu rezolva nicio situatie. Doi: ne intereseaza proiectul nostru, am dat 10 teme acolo dar avem un proiect de guvernare mult mai extins deja lucrat, inclusiv un proiect de dezvoltare si un proiect de normalitate post-pandemica. In al treilea rand am spus ca ne intereseaza oamenii care vor fi in Guvern pentru ca va fi o situatie de exceptie si va fi nevoie de oameni exceptionali, de oameni care sa aiba si forta politica, sa aiba si inteligenta si cat de cat o expertiza. Chiar daca nu ministrul, sa spunem, rezolva aceste lucruri”
  • „Deci noi participam prin aceste teme, putem participa la o discutie si vom participa probabil in zilele care urmeaza cu premierul desemnat. Am vazut si in scrisoarea pe care a dat-o, nu am vazut sa pomeneasca undeva de guvern minoritar, nu am vazut sa vorbeasca de PNL ca solutie, deci noi suntem legati de acesta promisiune a noastra ca ne vom implica. Nivelul de implicare il vom vedea, este o chestiune de negociere. Nu cersim, nu putem sa fim a 5-a roata de la caruta, adica nu putem sa acceptam orice. Lasand la o parte faptul ca am castigat alegerile, lasand la o parte orgoliul ca suntem cel mai mare partid si suntem in ascensiune – daca ne uitam in sondaje ne si speriem la ce vedem acolo – ne uitam si la tipul de responsabilitate care ni se transmite din partea oamenilor. Este si asta un argument sa continuam sa fim calmi, nu ne intereseaza sa luam ministere neaparat, dar ne intereseaza ce masuri putem gasi impreuna pe program si o planificare a vietii politice”
  • „Noi trebuie sa gandim acum un Guvern nu pe 6 luni, ci pe 3 ani, daca nu cumva sa ne gandim la prioritatile pe viitor, reforma statului, modificarea Constitutiei si pe urma sa vedem ce putem sa facem sa producem in viitor in Romania macar medicamentele de care avem nevoie, spitalele, scoala romaneasca, ori asta nu putem face din 6 in 6 luni asa cum vor unii sa-si pastreze mandatul de presedinte la partid”
  • „Noi ne gandim la viitorul Romaniei si la viitorul politicii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *