Politica

Vasile Dîncu a cheltuit 2 milioane de lei în campania electorală

Expert Forum a lansat cel de-al doilea raport de analiză a finanţării campaniei electorale pentru 9 iunie, care cuprinde date privind venituri şi cheltuieli declarate de competitorii electorali până la 23 mai. De asemenea, raportul include o analiză a cheltuielilor realizate pe Facebook şi Google pentru promovarea candidaţilor şi partidelor. Potrivit datelor, la europarlamentare s-au făcut cheltuieli de 49 milioane de lei. În privinţa alegerilor locale, până la data raportării, partidele au cheltuit 30 milioane de lei, la care se adaugă 1 milion lei pentru candidaţii independenţi. Potrivit Expert Forum, cei mai mari contributori la europarlamentare sunt liberalul Ciprian Epure (2,4 milioane din împrumut), social democratul Florin Cârciu (2,4 mil din venituri proprii), Ştefan Moşoiu (2,4 – împrumut), Răzvan Biro – AUR (2,3 mil lei din împrumut), respectiv social democratul Vasile Dîncu, cu 2 milioane de lei, din venituri proprii.

Potrivit raportului Expert Forum, la alegerile europarlamentare, între 10 şi 22 mai s-au raportat venituri de 57 de milioane de lei, din care 22,6 milioane de lei provin de la candidaţi şi 33,6 de milioane de la partid, prin transfer de la partide.

Expert Forum precizează că nu au fost declarate fonduri din subvenţii. PNL a declarat contribuţii de 5,7 milioane de lei din partea unui număr de 7 candidaţi şi niciun fel de transferuri din partea partidului. PSD a declarat cei mai mulţi bani – 10 milioane din partea unui număr de 9 candidaţi şi transferuri de 25 de milioane de lei, arată Expert Forum.

AUR a declarat contribuţii de 5,6 milioane de lei şi transferuri de 850 mii lei în timp ce UDMR a transferat doar fonduri de la partid. USR a declarat contribuţii de 51.000 lei, de la 2 candidaţi şi transferuri de 2,9 milioane lei, care provin mai ales din împrumuturi, iar 142 de mii din cotizaţii.

PUSL a declarat contribuţii de 10.000 lei din partea unui candidat şi transferuri de 1,9 mil. lei iar REPER a declarat venituri de 178.350 lei din partea unui număr de trei candidaţi. Forţa Dreptei a transferat 1,3 mil. lei din veniturile partidului. Cea mai mare parte din contribuţiile candidaţilor provin din venituri proprii (50% – 11 milioane), iar restul din împrumuturi (46% – 10 mil.) şi donaţii (3% – 702 mii). Transferurile de la partide provin din finanţări private (82% – 27 mil lei), împrumuturi (12% – 4 mil lei) şi venituri proprii (5% – 1,9 mil lei).­­­

La Alianţa PSD – PNL, 86 % din fonduri au fost aduse de PSD iar la Alianţa Dreapta Unită, USR a adus 60% din fonduri, PMP 16% (contribuţii) şi Forţa Dreptei 25% (transferuri). La Alianţa AUR doar AUR a adus bani, subliniază Expert Forum.

Cei mai mari contributori sunt liberalul Ciprian Epure (2,4 milioane din împrumut), social democratul Florin Cârciu (2,4 mil din venituri proprii), Ştefan Moşoiu (2,4 – împrumut), Răzvan Biro – AUR (2,3 mil lei din împrumut), respectiv social democratul Vasile Dîncu, cu 2 milioane de lei, din venituri proprii. ”Au fost angajate cheltuieli de 49 milioane de lei. Din total, cele mai importante cheltuieli au fost: 22 de milioane au mers pe online, 14 milioane (30%) pe propagandă electorală TV şi 9 milioane (20%) pe vestimentaţie”, susţine Expert Forum în raport.

Vasile Dîncu ocupă locul 9 pe lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare, poziție considerată eligibilă pentru obținerea unui mandat de deputat european.

Potrivit raportului, pe partide, situaţia stă astfel, la cele mai mari cheltuieli: PSD a cheltuit 40 de milioane de lei – 40% online, 33% propagandă electorală TV, 22% vestimentaţie iar Partidul Naţional Liberal nu a declarat cheltuieli. Forţa Dreptei a cheltuit toţi banii pe online, este vorba de 1,3 milioane de lei, în timp ce PMP a cheltuit 435 mii de lei – 62% pe tipărituri şi 35% pe online. USR a cheltuit 2,6 milioane de lei – din care 85% pe online iar PUSL a cheltuit 2 milioane de lei, din care 35% pe online, 43% pe tipărituri şi 15% pe materiale de propagandă TV. AUR a cheltuit 2,2 milioane de lei, din care 80% pe online şi 19% pe afişe iar REPER a cheltuit 182 mii lei, din care 68% pe online.

În privinţa alegerilor locale, Expert Forum arată că ”în perioada 10-23.05.2024, la capitolul venituri s-au raportat 125 de milioane de lei din partea candidaţilor (inclusiv cei independenţi) şi 7,8 milioane din partea partidelor politice, alianţelor şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale”. Candidaţii PSD au declarat contribuţii de 57 de milioane de lei iar partidul a transferat în contul central 200,000 lei.

Liberalii au declarat 40 milioane de lei din partea candidaţilor şi nu există transferuri de la partid, potrivit raportului. La USR s-au înregistrat contribuţii de 5.8 milioane de lei plus 7 mil de lei transferuri ale partidului iar Forţa Dreptei a declarat contribuţii de 4,6 milioane de lei, fără transferuri de la partid. PUSL a declarat contribuţii de 4 milioane de lei, fără transferuri de la partid iar PMP a declarat contribuţii de 3,5 milioane de lei, fără transferuri de la partid. UDMR a declarat 3,3 mil lei iar partidul a transferat 180.000,00 în contul central.

Potrivit raportului, ”AUR a declarat contribuţii de 766 mii lei iar din document lipsesc contribuţii ale AUR în valoare de 2,4 înregistrate în 13.05 şi publicate în centralizatorul AEP anterior. Nu există transferuri de la partid”.

sursa: news.ro.