In vizor

Vasile Dancu si IRES au dat duminica seara cel mai realist exit-poll, o noua lovitura dupa cea memorabila din 2009

Vasile Dancu, seful Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, a dat aseara inca o data lovitura, oferind cel mai aproape de realitate exit-poll, dupa ce in 2009 l-a „numarat” aproape perfect pe fostul presedinte. 

Disputa caselor de sondaje din Romania este la fel de acida ca si disputa dintre institutiile mass-media. Un lucru, insa, important de observat in favoarea clujeanului Vasile Dancu este ca, in timp ce “csop-uri”, “ccsb-uri” si alte “isroape” mor subit dupa scrutinuri, IRES se implica de ani de zile constant in viata Romaniei, oferind studii de caz si barometre despre starea natiunii, mentalitatile ei, temerile ei. Un exercitiu gratuit pe care Dancu admite sa il faca din generozitatea-i cunoscuta. Sigur ca falosul Vasile Dancu ii scoate din sarite, prin nonsalanta cu care nu renunta la drumul sau, pe marii analisti si lideri de opinie din Bucuresti. El insa ramane un mare diagnostician al societatii romanesti, iar in dreptul sau stau fapte si realizari. 

Departe de a fi o incercare de „periaj”, Ziar de Cluj nu a putut sa ignore realizarea de aseara, mai ales intr-un context in care, la un moment dat in noapte, Vasile Dancu si IRES erau aproape demonizati pe canalele de televiziune partizane. Cifrele de la Biroul Electoral Central au racorit insa spre dimineata spiritele incinse si au aratat ca, inca o data, IRES a oferit cea mai apropiata prognoza. 

 

„Ma bucur pentru echipa mea”

 

Vasile Dancu sustine ca un exit-poll nu este o loterie, ci o tehnica extrem de complicata si rafinata de lucru prin care, cu multa experienta, lant de proceduri riguroase si multa resursa umana, se poate prevedea, mai repede decat numaratoarea oficiala, o estimare cu marja mica a votului.

“Ieri am avut in jur de 1.000 de oameni pe teren. Un exit-poll nu e o jucarie, este un proces complicat, in ritm alert, care necesita si cunostinte de statistica superioara, si o banca de date complete, cu tot ce s-a intamplat la vot in ultimii 25 de ani, un demers care impune o alegere riguroasa a sectiilor ce trebuie scanate, unde ai nevoie de oameni inteligenti, de o echipa inteleapta si experimentata care sa gestioneze intregul process. Vedeti, in timpul unui exit-poll, se pot intampla multe, caci electoratul isi mai schimba optiunile, ba chiar cateodata, in ziua votului, alege sa nu comunice, din frustrare sau teama electorala, felul in care a votat. Si atunci, fiindca procentul unor asemenea oameni este de pana in 24 la suta, nu poti sa-i ignori si trebuie sa ii imparti dupa un model statistic intre toti candidatii, un model complicat pe care l-am rafinat prin niste tehnici speciale”, ne-a declarat Vasile Dancu, care considera ca un exit-poll este o uriasa masinarie de prognoza in care, in mod normal nu se poate gresi, in care greseala e o intamplare. 

 

„Un exit-poll nu este o intreprindere sociologica, ci un spectacol jurnalistic”

 

“Am facut pana acum vreo 18 exi-polluri in cariera si nu am iesit niciodata din marja de eroare. Ma bucur enorm pentru echipa mea de la IRES, ca am marcat aseara inca un exit-poll bun, cel mai aproape de rezultatul BEC. Este o descarcare emotionala pentru niste oameni care au muncit sub stres o zi intreaga si merita toate laudele. La fel m-am bucurat si in 2009, cand tot IRES a oferit surpriza diminetii, ca sa spun asa”. 

Dancu, cel care in fiecare interviu ofera cate o perspectiva surpriza, sustine, in mod socant, ca exit-pollurile nu sunt sociologie, “ci o intreprindere jurnalistica”. 

“Mass media este cea care vrea sa faca spectacol jurnalistic si ne cheama in ajutor in acea zi speciala a votului. Este efortul televiziunilor care potenteaza totul si care isi doresc sa faca show din asta. In realitate, casele de sondare serioase fac lucruri mult mai importante decat exit-pollurile, in afara timpului electoral. Noi, la IRES, facem cele mai importante munci sociologice inainte de ziua votului, cand studiem profilul candidatilor, mesajele pe care un candidat anume trebuie sa le aiba, facem predictii de comportament sau de reactie. Exit-pollurile sunt un moment spectaculos al televiziunilor si este foarte posibil ca, in cativa ani, datorita automatizarii procedurilor de vot, sa inceteze sa mai existe”, spune Vasile Dancu. 

Seful IRES crede ca institutul pe care il conduce are multe alte proiecte de valoare pe care le ofera clientilor sau societatii romanesti: 

“Facem studii despre dezvoltarea tarii, incercam sa surprindem tendintele economice, mentalitatile si credintele colective ale poporului. Sociologii fac o munca importanta, in care pun o oglinda in fata societatii romanesti, o societate care nu prea vrea sa se priveasca sau sa isi priveasca defectele. Munca noastra nu ar insemna nimic daca mass-media nu ar potenta mesajele noastre, descoperirile noastre, desi inca cred ca relatia dintre sociologi si mass-media nu e inca atat de solida pe cat ar trebui. Si aici ambele parti au cate o vina”, a incheiat Vasile Dancu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *