Politica

Vasile Dancu despre Liviu Alexa: "Este un luptator si acesta este capitalul lui. Daca va reusi sa-si domine instinctul coleric, ar putea fi un bun primar"

Sociologul clujean Vasile Dancu a vorbit intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului Buna ziua, Cluj despre viitoarea campanie electorala pentru alegerile locale, acesta aratand ca, daca maine ar fi alegeri, actualul edil, Emil Boc, ar castiga fara probleme.

Totusi, Vasile Dancu spune ca zarurile nu au fost inca aruncate, „in campanie si Primarul si ceilalti candidati pornesc teoretic de la zero, deci devin candidati cu drepturi egale”. Mai mult, sociologul clujean spune ca Liviu Alexa „va castiga simpatia oamenilor pentru ca nu este ipocrit, nu cauta sa obtina nominalizarea din partea vreunui partid, ci intra singur in batalie”. Totodata, Dancu spune ca Aurelia Cristea, potentialul candidat al PSD pentru fotoliul de primar al urbei „nu va accepta sa mearga la o lupta doar ca sa participe”.

 

Reporter: Chiar daca mai sunt mai bine de opt luni pana la startul campaniei electorale pentru alegerile locale, nu pare deloc prematur sa discutam despre posibilii candidati si despre sansele lor de castig, mai ales ca avem deja trei nume care s-au inscris in cursa, respectiv Emil Boc, Aurelia Cristea si, surpriza, Liviu Alexa. Privind putin in perspectiva, credeti ca vom avea niste alegeri „cu final asteptat”, sau ne putem astepta la unele surprize?

 

Vasile Dancu: Nu putem face predictii in conditiile in care nu avem o situatie politica cristalizata. Politica romaneasca se afla intr-o criza profunda de identitate. Partidele cele mai mari sunt intr-un proces de schimbare si nu sunt in stare sa proiecteze inca un discurs care sa le faca previzibile. PNL incerca sa faca fuziunea intre doua partide care pana mai ieri erau pe pozitii ireconciliabile, PSD se afla in era de dupa Ponta, cu un Liviu Dragnea care doar dupa Congres va deveni Presedinte plin si care se pare ca incepe o reconstructie care va avea efecte serioase. La primaria Bucuresti cele doua mari partide i-au aferit lui Gabriel Oprea capitala pentru ca nu aveau candidat si – probabil, nu aveau nici proiecte, nu erau pregatite. La Cluj, Emil Boc este respins de Alina Gorghiu, liberalii se lupta cu propriul coleg promovat la Consiliul Judetean. Pe de alta parte, noua lege a partidelor politice poate promova partide noi, candidati surpriza, DNA avanseaza in cercetarea unor dosare grele, surpriza Oprescu a socat pe toata lumea, iar in planul politicii vedem ca apar surprize datorita unei instabilitati emotionale crescande a publicului votant. Cine se astepta ca intre turul intai si turul doi Klaus Iohannis sa rastoarne rezultatul ce parea atat de previzibil. Masele infuriate pot produce minuni la alegeri daca luam in calcul convergenta media, adica fraternizarea intre facebook si televiziune. Eu zic ca totul se joaca.

 

Reporter: Emil Boc ramane, in continuare, in ciuda uzurii morale de la Palatul Victoria, de care se pare ca nu poate sa scape nici dupa patru ani de cand a parasit fotoliul de la Palatul Victoria, cel mai puternic si popular politician clujean, acesta fiind creditat, conform sondajelor cu peste 60 % din intentiile de vot. Putem afirma ca Emil Boc va castiga „la pas” si aceste alegeri? 

 

Vasile Dancu: Sa fim lucizi, daca maine ar fi alegeri, Emil Boc ar castiga fara emotii. Actualul primar nu are in acest moment emotii, dar acum suntem intr-o situatie neelectorala, situatie in care nu avem o „Amorsare” a psihismului colectiv in directia alegerii. In apropierea perioadei respective vor aparea candidati siguri, se vor face aliante, oamenii vor incerca sa cantareasca ce s-a facut si ce promit candidatii. In zona alegerilor situatia se schimba radical, creste optimismul oamenilor, devin mai atenti la candidati, se uita si la cei noi, care ca si candidati devin egalii primarului. Sa luam un exemplu: acum un clujean mai conservator poate sa se intrebe legitim: Ma, oare cine este ciocoflenderul ala de Alexa, ce vrea el, de ce se da la primaru’ nost’? In campanie si Primarul si ceilalti candidati pornesc teoretic de la zero, deci devin candidati cu drepturi egale. Macar beneficiaza de atentie ca „posibili” primari. Dar dincolo de acestea, Emil Boc va fi un candidat de forta, avantajat de faptul ca alegerile se vor face intr-un singur tur.

 

Reporter: Daca va invinge si in primavara anului viitor, Emil Boc va avea trecut in CV-ul politic patru mandate in fruntea municipiului. Credeti ca este „sanatos” pentru democratia locala ca un politician sa castige atatea mandate consecutiv? Mai mult, de ce credeti ca alegatorii clujeni voteaza, constant, aceiasi candidati, in ultimii 25 de ani municipiul Cluj-Napoca avand doi primari care au obtinut fiecare cate trei mandate?

 

Vasile Dancu: Clujenii sunt conservatori, voteaza in functie de spaime si incrancenari, de emotii si nu cred ca se pot schimba foarte repede lucrurile. Se leaga afectiv de un primar si nu accepta schimbarea. Sa ne aducem aminte ca atunci cand Funar nu s-a calificat in turul II, obtinand 22% in exit pollul din duminica alegerilor, peste 50% dintre alegatori spuneau ca a fost un primar foarte bun, doar ca au observat ca era prea conflictual si s-au speriat ca blocarea investitilor va tine Clujul pe loc. Au avut dreptate, in urmatorii 10 ani Clujul a explodat pur si simplu. Cred ca acesta a fost doar efectul psihologic si nu o strategie prea sistematica, vedem dupa modul usor haotic in care s-au dezvoltat zonele functionale. Daca s-a putut in 2004, se mai poate, ce-i drept cu o conditie, candidati de calibru, cum erau atunci Boc si Rus. Nu as spune ca schimbarea rapida este o garantie a unei mai mari creativitati a managementului urban. Problema este de calitatea omului care ocupa acest post, daca este un bun gospodar si un om cinstit, orasul castiga prin stabilitate si modalitatea in care se pot face strategii pe termen lung.

 

Reporter: La prima vedere, si conform unor sondaje realizate de catre IRES, principalul contracandidat al lui Emil Boc ar fi jurnalistul Liviu Alexa. Credeti ca Liviu Alexa are intr-adevar sanse reale sa castige fotoliul de primar al muncipiului? Ce trebuie sa faca Liviu Alexa pentru a-i pune probleme serioase lui Emil Boc? 

 

Vasile Dancu: Liviu Alexa este un luptator si acesta este capitalul lui. Este un jurnalist talentat, cu adevarata vana si instinct, putini stiu ca el chiar sufera pentru lucrurile care nu merg in tara sau in oras. In lupta lui de calaret singuratic, citesc ca a adunat deja o retea de sustinere formata din 15.000 de clujeni si acesta creste continuu, abordand probleme sensibile ale orasului. Cred ca este un politician cu feeling de stanga, veritabil, si daca va mai reusi sa-si domine instinctul coleric, poate odata cu inaintarea in varsta, ar putea fi un bun primar. Va castiga simpatia oamenilor pentru ca nu este ipocrit, nu cauta sa obtina nominalizarea din partea vreunui partid, ci intra singur in batalie.

Faceti o statistica a actiunilor lui din ultimii ani, actiuni in care a criticat starea de lucruri, dar vedeti si ce proiecte propune in loc. Toti politicienii din Cluj la un loc nu au facut nici un sfert din actiunile lui. Vom vedea cum va reusi sa duca mai departe campania, vom vedea daca clujenii il vor lua in serios, dar sunt sigur ca, in cel mai rau caz, va fi consilier local si acolo va fi o voce puternica. S-a pornit cu campania din timp si acumuleaza continuu puncte, vedem cine il va sprijini in viitor, dar prin ceea ce face schimba ritmul monotoniei campaniilor lesinate de la Cluj. Vom vedea rezultatul final, dar sunt sigur ca va atrage serios atentia clujenilor spre marile probleme ale comunitatii si asta poate duce la schimbarea in bine, indiferent daca va castiga sau nu. Asa cum il stiu, in nebunia lui frumoasa, ar fi multumit chiar si cu atat. 

 

Reporter: Zilele trecute, organizatia locala a PSD a dat ca posibil candidat la primarie pe liderul acesteia, fostul ministru, Aurelia Cristea. Credeti ca Aurelia Cristea are sanse sa rupa tiparele si sa devina prima femeie primar din istoria Cluj-Napoca? 

 

Vasile Dancu: Sa rupa tiparele nu poate o femeie, ar fi important macar sa intre in tiparele politicii noastre. Aurelia Cristea nu a fost nominalizata ca si candidat, doar a fost impinsa mai in fata sa comunice din partea partidului. Nu as putea spune ca nu are sanse, dar inca nu este candidatul. Candidatul se va stabili cred dupa sondaje si analize atente. Nici Aurelia Cristea, care are deja experienta politicii de la Bucuresti, unde a facut o figura frumoasa, nu cred ca va accepta sa mearga la o lupta doar ca sa participe. Daca se va decide si vor fi studii sociologice, atunci o sa va raspund ce sanse are.

Reporter: Una din problemele cele mai evidente in politica clujeana este ca esalonul doi si trei din partide nu par sa fie pregatiti sa preia puterea din mainile dinozaurilor (si folosesc acest termen cu toata responsabilitatea), care se tot perinda pe la televizor de vreo 20 de ani incoace. Cat de necesara este o reinnoire a clasei politice locale? De ce credeti ca nu mai apar nume noi pe esicherul politic local? Le e frica de DNA? Prefera mediul privat? Nu sunt lasati sa se afirme? 

 

Vasile Dancu: In primul rand, generatia noua nu este cautata. Oamenii nu merg in mod natural spre politica, decat poate unii mai oportunisti si care nu au succes in alte domenii. Oamenii valorosi se ocupa de domeniul lor, sunt obsedati de specializare, au proiecte de viata in care politica nu are ce cauta. Oamenii valorosi ajung in politica fiind racolati de priteni, de anumite situatii, atunci cand sunt dezamagiti de ceva. Am intrebat sute de politicieni de la varf cum au ajuns si fiecare a vorbit despre o intamplare, despre un politician care l-a dus in politica. Doar fostii comunisti au mers instinctual spre asta, pentru ca au reflexul de a fi numiti cand isi doresc ceva. Partidele nu cauta oameni decat in alegeri si, in general, sunt inchise. Nu aduc oameni valorosi, pentru ca le pot lua locul. Prefera rude apropiate, veri sau cumetrii. Apoi, se combina intre ei, pentru ca nu au incredere si, ca sa omoare competitia, se fac unii altora nasi, nasi de botez sau cuscrii, formand adevarate clanuri. Asta e principala cauza, lipsa unor lideri care sa fie pescari de oamnei. Nu as fi facut niciodata politica, daca nu as fi fost impins spre asta de puternicul sentiment de camaraderie pe care il simteam atunci pentru Ioan Rus. Cred ca si Vasile Puscas este in aceasta situatie. Pe de alta parte, tinerii nu merg spre politica pentru ca increderea in politica este scazuta. Cei care merg, nu merg cu ideea de a schimaba, ci de a reusi in conditiile date. Sau daca inainte visau sa lupte, in scurt timp le trece, se blazeaza si se bucura de locuri caldute, chiar daca nu sunt conform aspiratiilor lor initiale. Politicienii din varful organizatiilor nu au generozitatea si instinctul de a imparti cu cei tineri viitorul, pentru ca despre prezent nici nu poate fi vorba. In fine, avem si urmatorul paradox: acolo unde seniorii nu au viziune, juniori nu au nici o sansa. Este si cazul politicii noatre clujene.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *